dinsdag 18 oktober 2011

Bijna WINTER-KLAAR...

 

*******************************************
V
roeger waren wij niet zo zeer bezig met het WINTER-KLAAR maken van ons kleine bestaantje... Maar vandaag de dag zijn wij daar behoorlijk druk mee. Het geeft ons een prettig gevoel al die voorbereidingen te ondernemen op dat wat komen gaat. Gek gezegd zijn de winters van de afgelopen jaren ook wel wat veranderd, en mede door onze verhuizing zijn wij ons meer bewust geworden van de seizoenen. Je beleeft de intense kou en stormwinden nu eenmaal meer op het kale ruimtelijke Groningse land dan te midden van bebouwing en drukte die daarmee gepaard gaat.

*******************************************

*******************************************

Toen wij nog in het westen woonden leek alles altijd maar door te gaan, in zijn gewone gangetje. Of het nu zomer of winter was, het voelde hetzelfde aan. Ons huurhuis werd onderhouden door de woningbouwvereniging, de tuin was klein, boodschappen kon je ten alle tijde doen, en het werken buiten de deur was ook niet onderhevig aan weersomstandigheden. Maar hier is het anders, mede doordat wij meer verantwoordelijkheden hebben gekregen over het bezitten van een eigen huisje, het onderhouden van een grote tuin, het verzorgen van een flinke lap met grond van de buurman, maar ook doordat er hier meer natuur en ruimte om ons heen is. Zo kwam Marcel begin dit jaar aan de rand van een grote akker nog vast te zitten in een gigantische sneeuwduin. Maar het is ook allemaal veranderd doordat wij ons leven hebben aangepast. Wij richten ons nu meer op een ZELFVOORZIENEND BESTAAN dan vroeger.

*******************************************

De meeste groenten zijn inmiddels van het land, zo hebben wij gisteren de laatste berg met prei van de tuin gehaald. Er staat nu nog wat boerenkool in alle eenzaamheid te wachten op zijn naderend einde. De rest van de oogst is inmiddels grotendeels geweckt en ingevroren. Ook zijn we druk met het sprokkelen van hout, zo heeft ONZE LIEVE (SCHOON-)PA een PRACHTIG HOUTHOK in de schuur voor ons gemaakt. Dit hok is bedoeld voor reeds gedroogd en in het juiste formaat gehakt en gezaagd hout. Het hok is heel ingenieus ontworpen door (schoon-)pa doordat je een aantal gemakkelijk te verwijderen planken weg kunt halen als de berg met hout steeds kleiner en kleiner wordt. Zo kun ten alle tijde bij de voorraad met hout komen. Momenteel is het hok van voren in zijn geheel afgesloten doordat het hok nogal vol zit, maar aan het einde van de winter... dan zal het behoorlijk leeg geworden zijn. Knap hè dat onze (schoon-)pa zoiets kan bedenken en maken !

*******************************************

Gisteren hebben wij een tochtje naar Duitsland gemaakt om daar wat inkopen te doen. Zo hebben wij daar een partij met SLOFFEN gekocht die ons fornuis in de koude winternachten zachtjes door kan laten branden / gloeien. Ook is dit bijzonder handig als wij een brood willen bakken in de HOUTGESTOOKTE OVEN. Dan ben je namelijk verzekerd van een constante temperatuur. Natuurlijk is het de kunst om deze zo min mogelijk te gebruiken, en zoveel mogelijk gratis brandstof er doorheen te stoken. We hebben door het gebruik van houtkachels ons nieuwe fornuis er zelfs al uit, we kregen namelijk een verrassende brief van de energiemaatschappij met een veelbelovende teruggave over het afgelopen jaar. Als dat niet leuk is ! Naast de partij met zwarte sloffen hebben we ook nog wat provisie aangevuld die wij bij onze oosterburen voordelig op de kop konden tikken. Zien jullie die schattige DUITSE PUNTZAK met overheerlijke THEE ? Dat wordt straks genieten als de oude pruttelpot op het HOUTGESTOOKTE FORNUIS staat te trekken met die bekoorlijke geurige thee. Wij zijn BIJNA WINTER-KLAAR, en jullie... ?

*******************************************

LIEFS, Suus en Marcel