zondag 20 november 2011

Lekkere KARDEMOM-baksels...
Kennen jullie het specerij "KARDEMOM" ? "KARDEMOM" is een bijzondere plant die helaas niet op de Groningse klei wil groeien. Jammer genoeg is het hier iets te koud... In Guatemala, India en veel Aziatische landen groeit hij met plezier en brengt hij uitzonderlijke, zoet prikkelende peulvruchten voort. Eigenlijk worden alleen de zaden gebruikt om gerechten smaak en pit te geven. Ik (Suus) heb gewoon een potje "GEMALEN KARDEMOM" aangeschaft omdat ik simpelweg de nieuwsgierigheid naar dit exotische kruid niet kon bedwingen.


"KARDEMOM" is familie van gember en heeft een uitzonderlijke smaak die doet denken aan bergamot, citroen en kamfer. En wat kun je er eigenlijk allemaal mee ? Nou veel, heel veel... Zo heb ik (Suus) vrijdagmiddag heel gezellig kleine "KARDEMOM-BROODJES" gebakken, en een deel van het deeg opgevuld met een soort van KANEELSPIJS. Als je de broodjes op die manier vult krijg je de zogenaamde "ZWEEDSE BOLLEN". Eerlijk is eerlijk... het waren ietwat zwaar op de maag liggende bollen. Ik denk dat ik iets teveel deeg heb gebruikt per bol (Zweedse bollen). Ook de in acht te nemen tijd van rijzen vind ik persoonlijk wat te kort. De volgende keer wordt die dus twee keer zo lang.

Al met al waren beide bereidingen echt heel bijzonder van smaak, zeker de kleine broodjes zijn voor herhaling vatbaar. Het deeg voor de kleine KARDEMON-BROODJES maak je als volgt:
(inclusief de juiste RIJSTIJD)

425 gram TARWEBLOEM, 75 gram ROOMBOTER, 250ml (SOJA-)MELK, 1 EI, 6 gram doge GIST, 60 gram WITTE BASTERDSUIKER, 1 half kopje WITTE KRISTALSUIKER, 6,5 gram ZOUT, een halve theelepel KARDEMOM.

*(zie hieronder)*Verwarm de melk licht en laat de boter hierin smelten.
*(zie hieronder)*Los de basterdsuiker en het zout hierin op.
*(zie hieronder)*Haal de pan van het vuur en roer de gist en de KARDEMOM door de vloeistof.
*(zie hieronder)*Doe deze vloeistof in een mengkom en weeg de bloem af.
*(zie hieronder)*Voeg de bloem al roerend in gelijke delen toe.
*Meng dit deeg eventueel in een daarvoor geschikte mengmachine tot een homogeen en elastisch deeg.
*LET OP, meng je met de hand, vet je handen dan goed in met olie !
*Laat het deeg in de mengkom en dek het af met plastic folie.
*Laat de kom met het deeg op kamertemperatuur een klein uur rijzen.
*Sla het deeg vervolgens even door.
*Rol kleine bolletjes die in je handpalm passen en sla ze vervolgens een beetje plat.
*Leg deze bolletjes op een ingevette (of met folie bedekte) bakplaat.
*Klop een ei los en smeer de bolletjes ermee in.
*Neem het kopje met kristalsuiker en strooi suiker over de bolletjes.
*Dek dit alles wederom af en laat een klein uur bij kamertemperatuur rijzen.
*Verwarm de oven ondertussen voor op 200 graden Celsius.
*Bak de broodjes in 12 tot 15 minuten af.

*RECTIFICATIE: Lieve allemaal, na een GOEDE tip van een trouwe lezer heb ik besloten deze te vermelden tussen het desbetreffende bericht. Het is beter om de melk licht te verwarmen, de boter hierin te smelten, vervolgens de suiker op te lossen en de droge gist er doorheen te roeren. Laat dit mengsel een poos op een WARME plek staan tot je ziet dat de droge gist zijn werk gaat doen. Weeg de bloem af en meng de KARDEMOM er doorheen. Meng vervolgens het vloeibare gistmengsel er in gelijke delen er doorheen.
Houdt het zout nog even apart en meng dit er pas later door. Bereidt dit recept verder volgens hierboven beschreven. Dit was de reden dat mijn broodjes / bollen zo zwaar op de maag lagen. Zout en gist samen brengen kan niet direct, dit zijn elkaars vijanden. Het kan wel in een later stadium. Wat ben ik blij dat echte "kenners" mij zo op deze manier de kneepjes van het vak bijleren. Mijn grote dank Willemien ! Ik ga het snel weer proberen en heb dan vast "minder zwaar op de maag liggende" broodjes en bollen.
    
Je kan dit deeg OOK uitrollen met de deegroller tot een grote (dunne) plak en de helft hiervan dun insmeren met kaneelspijs.
Vouw de lap vervolgens dicht en snij de dichtgevouwen lap in kleine reepjes.
Vouw de reepjes daarna nog een keer op. Bestrijk de bovenkant met los geklopt ei, en strooi hier kristalsuiker overheen. Zo maak je KANEELSPIJS:

8 theelepels KANEEL, 100 gram ROOMBOTER, 150 gram fijn gemalen AMANDELEN, 150 gram witte BASTERDSUIKER, 4 eetlepels WATER.

*Meng de gemalen amandelen met de witte basterdsuiker, kaneel en water.
*Smelt de roomboter en voeg deze toe aan het hierboven genoemde mengsel.
*Roer het geheel goed door tot het homogeen is gemengd.

Jullie kunnen wel raden hoe het in ons keukentje rook ! Wij hopen dat jullie ook hebben kunnen genieten van de kleine dingen in het leven. Heel soms kunnen "ZOETE BROODJES BAKKEN" helpen om het leven eventjes een beetje gezelliger te maken !

LIEFS, Suus en Marcel