zaterdag 12 november 2011

Wie het kleine niet eert...


Was onze BOERENKOOLOOGST vorig jaar nog zo GROOT, is het nu slechts een schamel mandje vol met kroesbladeren. Niet dat het erg is hoor, wij kunnen de winter zonder het aanschaffen van verse supermarktgroenten met gemak doorkomen. Dit jaar was de BOERENKOOL vooral favoriet bij de grootste slakkenfamilie aller tijden. Och... wat waren het er veel dit jaar ! Zij hebben hun buikje heerlijk vol gegeten met onze BOERENKOOL. Tijdens het schoonmaken kwam ik zelfs nog hele colonnes met baby-slakjes tegen. Eigenlijk zijn ze best aandoenlijk met hun minihuisjes op de rug, en vergeet die schattige voelsprietjes niet. Maar o wee... als ze gaan schranzen, dan blijft er een gatenkaas over. Zo ook in onze BOERENKOOL, een groot deel was tot aan de blad-ribben opgesmikkeld. Wel geteld zijn er nu na het schoon maken en blancheren 4 porties van 400 gram goedgekeurde BOERENKOOL over.


Wij verbouwen onze BOERENKOOL op het landje van de buurman, en dus niet achter ons kleine huisje. De deels vette klei aan het Hoflaantje doet de uitdrukking "groeien als KOOL" eer aan. Daar heeft het dus niet aan gelegen. Al zou het verbouwen van BOERENKOOL achter ons kleine huisje wel het grote voordeel hebben dat je de KOOL dagelijks even na kan lopen. Op die manier kan je de slakken er gemakkelijk met de hand uit vangen. Volgend jaar moeten wij toch echt meer bakjes gevuld met BIER (slakkenvallen) neer gaan zetten. Hi hi... want als slakken ergens verzot op zijn is het op BIER. Dus naast het feit dat ze schranzen tot ze er bij neer vallen zijn het ook nog stevige drinkers. Wie had dat toch kunnen denken van zo'n klein onschuldig ogend beestje.

Het uitzien is nu naar winters weer, want juist dan is het natuurlijk het lekkerst om BOERENKOOL met worst te eten. Het doet ons denken aan lang geleden. In onze kinderjaren had het bekendste rookworsten-merk van Nederland namelijk zo'n schattige reclame. Je zag daar zo'n echte Hollandse winterdag uitgebeeld. De heer des huizes fietste door de bittere vrieskou (hi hi... met een vuurrode neus) en trachtte THUIS te komen. Door het keukenraam kon hij de dampende overvolle pan met BOERENKOOL en daarop de worst al zien pruttelen op het fornuis. Eenmaal binnen in het warme huisje aangekomen kwam alles goed. Daar at het kneuterige gezin vol plezier stamppot BOERENKOOL met U..X worst natuurlijk. Hi hi... zien jullie het al voor je ? Zo zitten wij er straks ook bij hoor ! Heel kneuterig aan de keukentafel met een knapperend houtvuurtje erbij...

Liefs Suus en Marcel