zaterdag 30 april 2011

Eten wat de pot schaft bij boer Hermans Dijkstra en gezellige KONINGINNEDAGvondsten !Allereerst een hieper-de-piepje voor onze Koningin die vandaag eigenlijk niet jarig is maar het wel viert. Wat heeft ze een prachtige zonnige dag gehad, en wij met haar natuurlijk. Wij hebben er kostelijk van genoten, jullie ook ?

Deze week zijn mijn ouders (Suus) een midweekje bij ons te gast geweest en we hebben het reuze gezellig gehad. Naast gezelligheid is er ook hard geploeterd om ons kleine huisje op te kalefateren. Onze lieve pa heeft ons reuze geholpen door de nok van het huisje te schilderen, iets wat ons slapeloze nachten bezorgde eerlijk gezegd. Verder heb ik (Suus) hard mee geschilderd, tot een hoogte van de dakgoot wel te verstaan, en zijn alle gestuukte buitenmuren geverfd in een romige kleur. In de avond waren pa en ik helemaal versleten en konden we alleen nog maar glimlachen en ja of nee schudden. We rolden daarom deze week aan het einde van de dag zo stijf als een plankje maar vroeg ons mandje in om er de volgende dag weer fris uit te springen. Mijn lieve man heeft buitenshuis hard gezwoegd en bewonderde na thuiskomst dagelijks onze verf-vorderingen. Natuurlijk krijgen jullie het uiteindelijke resultaat nog te zien hoor !

Na deze zware werkweek wilde pa zo graag eens in zo’n echte Groningse boerderij kijken. Zo gezegd zo gedaan, na het zure komt het zoet en was het de hoogste tijd om eens een leuk uitje te maken. Zo kwamen we terecht bij de boerderij van Hermans Dijkstra die gebouwd is in 1858. Deze rijke herenboer boerde goed en liet een mooi stulpje na. Deze boerderij valt onder monumentenzorg en is recent door een speciale stichting helemaal in ere hersteld. Een vriendelijk echtpaar is dit alles gaan beheren en hebben hier een geweldig leuk restaurant in gecreëerd. We hebben letterlijk bij de boer gegeten en het menu bestond uit : “Eten wat de pot schaft !”. Na het overheerlijke drie-gangen-diner kregen we van de heer der huizes een prachtige rondleiding door de gehele boerderij. Van de stallen tot de bedstee waar de rijke stinkerd zelf in sliep, de potten en pannen in de keuken tot de poepdoos aan toe. En leuk… dit restaurant is werkelijk een bezoekje waard. Je waant je helemaal terug in vroeger tijden, en het eten is bijzonder smakelijk te noemen. De gastvrijheid van dit echtpaar spat er vanaf, zij heten hun gasten op zo’n bijzondere warme manier welkom. Het voelt alsof je familie van de boer bent en daar privé komt dineren.


En toen brak Koninginnedag aan, na een rustig ontbijt zijn we met z’n vieren naar het schilderachtige dorp Loppersum afgereisd. Daar wordt op Koninginnedag altijd een geweldige vrijmarkt georganiseerd. Na een toeristische route kwamen we aan in dit schattige Groningse dorp.   Zoals jullie zien hebben we daar reuze leuke dingetjes op de kop getikt voor weinig. Deze spulletjes zagen we de avond ervoor nog in de boerderij van Hermans staan en nu vonden wij ze zelf op deze sfeervolle markt. Inmiddels loopt de dag ten einde en zijn pa en ma gelukkig weer veilig thuis aangekomen. Nu is de tijd aangebroken om bij te komen en een hoop fijne indrukken te verwerken.

Veel lieve groetjes, Suus en Marcel
  

  

donderdag 28 april 2011

Mijmerende terugblik in kiekjes op een heerlijk vrij en feestelijk paasweekend

Genieten van de stilte,
bijkomen in de rust.
Picknicken op een kleedje,
en de zon die een wonderschone gele paardenbloem wakker kust…

Heerlijk wandelen en fietsen in de kleurenpracht van de natuur,
het blijde Paasweekend dat aan ons voorbij ging als in een droom.
Wacht nog heel even ga toch niet zo snel,
en daar was alweer de werkweek die ons welkom heette zo heel gewoon…Liefs, Suus en Marcel
 
 

dinsdag 26 april 2011

Pasen met mooi weer betekent veel in de tuin

Beste vrienden en lezers van onze weblog.

Leuk dat u ons nog altijd volgt.
Inmiddels is het prachtige paasweekend voorbij. Naast het feit dat pasen dit jaar uitzonderlijk laat in het jaar viel, was het ook nog eens uitzonderlijk warm.
Ons weekend begon vrijdag, goede vrijdag. Na een lekker ontbijt trokken wij op naar het landje van de buurman. Marcel snoeide de laatste rozenstruiken en Suzanne zaaide uien en wortels.
Nu de laatste rozen gesnoeid zijn, lijkt de tuin heel anders. Net een soort parkje, met prachtig uitzicht op de akkers.
Na al dit tuinwerk namen wij een frisse douche en gingen die avond naar de "goede vrijdagdienst", van onze kerk. Er waren, ondanks het zomerse weer, best veel mensen gekomen, we hadden een fijne dienst.
Zaterdag stonden we rustig op en reden naar Winschoten voor wat nodige boodschappen. Bij Vriescheloo wandelden we wat, waarop we weer op het land van de buurman gingen werken. Het is zo'n oppervlak. Zo blijf je onkruid schoffelen enzo. Maar we genieten er ook van de vele vogels, picknicken er lekker en genoten van de zon.

Zondag, eerste paasdag, was weer zo'n zomerse dag. We zijn naar de paasdienst geweest. De kinderen zongen liedjes, de tieners deden een act en al met al was het erg feestelijk.
Maar toen de dienst voorbij was trokken we snel terug naar Scheemda om lekker van de zon te genieten. We gingen barbecuen en toen dat eten wat gezakt was sprongen we op de fiets. Eenmaal bij Westerlee (op de grens bij Meeden) aangekomen kreeg Suus een lekke band. Wonder boven wonder troffen we langs de weg een man van onze kerk, die meteen voorstelde wat plakspullen te pakken. Marcel lapte de band en zo konden we terug fietsen naar Scheemda.
In de tuin gaven we de planten weer wat vocht, het is met deze droogte niet bij te houden.
Wij zelf namen ook wat vocht en een heerlijke ijsco.

Maandag, tweede paasdag was het wederom een prachtige dag, al waaide het iets meer. Marcel pakte snel de videocamera en filmde onze tuin achter het huis.
(klik op het pijltje)Hierna reden we met de auto naar het landje van de buurman, dat ging ook op de film (klik op het pijltje):


(let u op de vele vogels die u hoort, hopelijk krijgt u met dit filmpje een goede indruk van waar we zo heerlijk tuinieren)

We schoffelden, hebben bloembollen geplant, gieterden water en picknickten er.
En na dit tuinwerk hebben we de garage maar eens opgeruimd. Met al dat tuinwerk beland alles vaak op een hoop, tijd om dat eens uit te zoeken. Onder een baal stro vonden we nog wat dode muizen, het was dus goed alles eens uit te mesten.

's Avonds gingen we moe en voldaan al vroeg naar bed, dit was alweer het einde van pasen 2011.

Groetjes, Marcel en Suzanne

Tuinfilmpje 2: land van de buurman
Tuinfilmpje 1 :de tuin achter huis
donderdag 21 april 2011

Pasen, reden voor een GROOTS feest !


Bijna is het zover… dan mogen wij het “Paasfeest” vreugdevol gaan vieren, maar daar aan vooraf hebben we nog een aantal andere momenten van overdenking. Velen beleven deze dagen niet veel anders dan andere feestdagen, het “lekker eten” staat op nummer een. Sommigen vullen deze feestdagen op met het zoeken naar eieren en de paashaas, deze traditie is afkomstig van diverse heidense gebruiken en rituelen waarbij de terugkeer van de lente word gevierd. Nadien hebben katholieke gelovigen hier ook nog een draai aan gegeven en beweren dat paaseieren door de klokken van Rome worden geworpen en vervolgens ter aarde vallen. Het staat echter los van de oorsprong waar het bij het “Paasfeest” werkelijk om draait. Wat betekent "het Paasfeest” voor jou ?    

 
Voordat het Christelijke paasfeest ontstond was daar al het Joodse feest “Pesach” .Tijdens dit feest wordt door de Joden herdacht en gevierd dat zij vanuit slavernij / onderdrukking uit Egypte werden bevrijd. Het wordt ook wel “het vrijheidsfeest” genoemd. De Joden vieren dit feest nog altijd. Zij gebruiken bij het vieren van dit feest trouwens ook eieren, maar dan dienen deze als symbool voor het brengen van een offer.

Paasfeest is voor de Christenen het feest waarbij gevierd word dat Jezus (Gods zoon) na het sterven aan het  kruis op de derde dag opstond uit de dood en het graf verliet. Deze wonderlijke gebeurtenis heeft veel in beweging gezet. Voor die tijd, was er een kloof ontstaan tussen God en tussen ons mensen. Wij mensen deden onze dingen; door de dingen die wij verkeerd deden ontstond er een afstand tussen God en ons mensen. Het maakte God zo verdrietig om te zien dat wij zover van Hem af kwamen te staan, dat Hij het liefste wat Hij had, gegeven heeft tot verzoening. Jezus is de brug geworden die over de grote kloof heen, de weg baant naar het hart van onze Hemelse Vader.


Jezus heeft hier op aarde ons door Zijn levenswijze laten zien “wie” Zijn Vader is,  “wie” God is, “wat” Zijn verlangen is, “wat” Zijn wil is. Hij is voor de dingen die wij tekort komen of verkeerd doen, gestorven. Maar… het blijde nieuws is, Hij is niet in de dood noch in het graf gebleven, maar Hij stond op uit de dood. En zo konden wij mensen er niet meer omheen dat Hij waarachtig Gods zoon was en is. Door Jezus kunnen wij weer leven dichtbij onze Hemelse Vader, door Jezus is de weg VRIJ gekomen. Nu hoeven wij niet meer te boeten voor dat wat wij tekort komen of verkeerd doen. Nu is deze afstand daar niet meer tussen God en de mens.

Komende vrijdag, “Goede Vrijdag”, wordt er stil gestaan bij het lijden en sterven van Jezus. De dag erna wordt ook wel “stille Zaterdag” genoemd, Jezus verbleef deze dag in het graf.
De derde dag kondigt de opstanding aan, Jezus stond op uit de dood. Omdat er zoveel blijdschap en verwondering was gekomen rondom deze vreugdevolle gebeurtenis is er nog een feestdag aangeplakt, vandaar dat wij een tweede paasdag kennen.

Met deze geschiedenis in ons achterhoofd mogen wij tot het besef komen dat dit verhaal ons nog steeds veel te zeggen heeft. Ook vandaag de dag hebben wij Jezus nodig omdat wij mensen niet zo heel veel veranderd zijn. En wat is het een rijkdom om tot de ontdekking te komen dat het kennen van Jezus ons vrij maakt van zonden. Zodoende vieren wij dit feest met grote blijdschap: Zijn opstanding heeft ons getoond dat God leeft. Onze God is een levende God die uit liefde voor ons alles heeft gegeven wat Hij maar geven kon. Als is dit geen rede is voor een groots feest ! Zelfs onze Japanse kersenboom pakt het groots aan dit jaar. Zij heeft vlak voor dit heugelijke weekend haar  feest-sluier van roze bloesem aan ons onthuld. Daar gaan wij natuurlijk ook hevig van genieten !

Wij wensen iedereen een fijn en blij Paasfeest toe, liefs Suzanne en Marcel 

 

dinsdag 19 april 2011

HOERA, ze zitten erin !
Eind gisterenmiddag / begin van de avond (maandag) is het dan eindelijk gebeurt, de aardappels zijn gepoot ! HOERA… dat de boel nu maar mag gaan groeien en bloeien !
We hebben ze samen met de buurman gepoot, dat vindt hij gezellig en wij natuurlijk ook. Hij heeft van die oeroude trucjes en van dat handige gereedschap, en als echte Groninger weet hij uiteraard alles van aardappels. Hij is er zo’n beetje in grootgebracht.

Sinds 1640 groeien er in de provincie Groningen al aardappels, dus het is niets nieuws onder de zon. Maar voor ons is het een feestelijk moment. Het voelt als een soort mijlpaal van het jaar, dus zijn wij verheugd dit blijde nieuws te kunnen delen, HOERA !

Vriendelijke Groningse groeten,
Suus en Marcelmaandag 18 april 2011

Zomaar een VRIJDAGavondwandeling…


Afgelopen vrijdag toen manlief uit zijn werk kwam zijn we met het autootje naar Noordbroek getuft en hebben we daar bij de plaatselijke patatboer een overheerlijk frietje opgehaald.

Deze frietboer bakt zijn patatten in een soort van SRV-wagen, het is een gezellig “uitje” op zich. Midden in het kneuterige dorp parkeert deze man zijn wagen en plaatst een bord langs de weg. Op dit bord laat hij weten dat hij weer is gearriveerd. Vervolgens stromen de dorpelingen uit de huizen en nuttigen een frietje in en om de wagen op het dorpsplein.

Wij nemen de frietjes over het algemeen mee en rijden net even het dorp uit om ze aan de rand van de akkers te nuttigen. Het is daar schitterend mooi, heel rustig en je beleeft daar allicht wat. Bij het vallen van de avond zie je op deze locatie vaak hertjes en veelal scheren er grote roofvogels (buizerds) over je heen. De wat kleinere vogeltjes verstoppen zich in het struikgewas dat de akkers omzoomd en zij jubelen en zingen daar wat af. Wij gaan daar vaak genoeglijk zitten, als het weer het toelaat op een kleedje met zicht op al dit moois. Zo ook deze avond begonnen wij het weekend met zo’n vers gebakken frietje aan de rand van zo’n gigantische akker.

Na het genieten van dit alles hebben we een prachtige avondwandeling gemaakt bij het dorp Nieuwolda. Daar is onze passie voor Groningen geboren. Eens, heel lang geleden logeerden wij daar in een bed and breakfast. Wat waren wij onder de indruk. De stilte en kalme die dit dorp uitstraalt is werkelijk fantastisch. Zoals je ziet ging het op de foto’s al licht schemeren. Je kan helaas niet zien wat voor een heerlijk zwoele lenteavond dit wel niet was.
Langs de rand van dit dorp strekken de velden zich kolossaal uit, en kijken de oude hereboerderijen met een zekere trots uit over dit verstilde landschap.

Met een beetje heimwee kijken wij terug op een heerlijk weekend, die toch zo mooi begon…
En zo heel snel weer eindigde...

Wij wensen iedereen een prettige week toe !

Een hartelijke groet, Suus en Marcel

 

vrijdag 15 april 2011

Weekendgevoel…
Het weekendgevoel begint alweer te kriebelen… Het is het gevoel van vrijheid die de klok luidt.
Het is weer tijd om de paden op en de lanen in te gaan. Dit regeltje vertegenwoordigd een oud vrolijk volksliedje dat ons het ideale weekend voorspiegelt ;

De paden op, de lanen in
Vooruit met flinke pas.
Met stralend oog, en blijde zin
En goedgevulde tas
De zonne lacht ons vrolijk toe
Ons groet der voog'len zang
En wij we worden vast niet moe
Al wand'len w' uren lang
Tratatata bom bom tratatata bom, bom
Al wand'len w' uren lang


Er lekker even op uit gaan, wandelschoenen aan en een knapzakje mee gevuld met lekkers.
In deze omgeving is wandelen een heerlijkheid !  
Je kan hier werkelijk alle kanten op, want o wat is de provincie Groningen toch kostelijk mooi… Zoals je ziet begint ons weekend natuurlijk met een heerlijk rustig ontbijtje, want daar hebben we nu alle tijd voor ! Al gezien dat de perenboom van de buurman in bloei is gekomen, wat een schoonheid nietwaar ? O ja, en die lollige kwetterende spreeuwtjes zijn ook terug uit het warme zuiden. Kortom het is hier in de achtertuin al genieten geblazen, ver weg hoeven we eigenlijk niet te gaan.
 
Lieve groeten,
Suus en Marcel