dinsdag 28 juni 2011

Zinderende hitte…
























Onze lieve kipjes hebben het tijdens deze twee warme zomerdagen echt het BLOEDHEET, en wat doe je dan als je een klein kipje bent? Nou… dan ga je de hele dag lekker rondrennen (logisch), lekker druk scharrelen (uiteraard), IN het hokje en weer UIT het hokje (gewoon lekker zelf bepalen wat je wil), en je doet je snaveltje wijd open… Want dat schijnt echt te helpen.

Het baasje probeert het hoofd koel te houden op kantoor, en het vrouwtje drinkt ijskoude rozenlimonade met citroen en schildert het huis op. En nu is het wachten op… NOODWEER… wij zien hier tot dusver nog helemaal niets. Dus wanen wij ons nog even in de Groningse tropen.
























Warme groeten, Suus en Marcel     

maandag 27 juni 2011

Gezellige boerderijplaatjes…












































































We waren dit weekend even gezellig
op het boerderijtje van David en Viola. Zie hier wat heerlijke plaatjes van hun beestjes en de tuin. Let in het bijzonder op “Sikje” het eigenwijze geitje, hun oude hoog bejaarde lollige gekke kippie met ingezakt puntkammetje, de uiterst relaxte in het zand badende kippendames, de kraaiende meneer de haan, en het lieve ezeltje "Sientje". Dat is toch genieten geblazen !  

Wij wensen iedereen een fijne en gezegende week toe!
Een lieve groet, Suus en Marcel  

donderdag 23 juni 2011

Romantische ROZENLIMONADE maken, nu het nog kan…










































Zo vlak voordat het weekend aanbreekt wordt er hier in ons kleine huisje nog even ROZENLIMONADE gekookt. Romantisch hè… en het is nog lekker ook! De laatste rozen komen momenteel in de bloei en dat betekend dat ik deze heerlijkheid over een paar weken al niet meer vers kan maken. Nu is daar ook nog het dilemma dat wij natuurlijk niet teveel rozen kwijt willen, ze zijn namelijk ook zo mooi om naar te kijken.  


Als je het ook eens wilt proberen is het van het grootst belang dat je rozenblaadjes gebruikt die niet bespoten zijn met chemicaliën. Ook moeten er geen beschadigingen of beestjes op de blaadjes zichtbaar zijn, en gebruik alleen frisse, gave, jonge blaadjes.
Ik knip een paar goed uitziende rozen af (het liefst rode of donkerroze rozenblaadjes) en trek in een beweging de bloemblaadjes van het kroontje. Vervolgens loop ik ze blaadje voor blaadje na en verwijder eventuele beestjes en vuil. Let op, was de blaadjes NIET ruw af met water, en laat ze al helemaal NIET in een laagje water staan. Dan verliezen zij die geweldige geur, natuurlijke kleurstof en smaak die je nu net in de fles met limonade wilt stoppen.  

Men neme:

·       2 volle koffiekopjes met rozenblaadjes  
·   200 milliliter water
·   200 gram witte kristalsuiker
·   het  sap van 2 citroenen
·   een (schone) beugelfles

·   een trechter
·   een kleine pan
·   een pollepel
·   een fijnmazige zeef

Nu kan je aan de slag, zet de pan op het vuur en los onder voortdurend roeren de witte kristalsuiker op in het water. Laat deze oplossing (blijf roeren) 2 minuten inkoken tot een heldere siroop. Zet de trechter op de schone beugelfles en giet de warme oplossing in de fles. Voeg direct de vers geplukte rozenblaadjes toe, sluit de fles en laat dit geheel afgesloten en wel helemaal afkoelen. Laat de fles ten minste 4 uur staan. Eenmaal afgekoeld open je de fles en voeg het (vers geperste, niet uit zo'n geel flesje) citroensap toe. Sluit de fles wederom af en schud het geheel door elkaar. Zeef vervolgens de rozenblaadjes uit de siroop en giet de limonade terug in de fles. Bewaar de fles in de koelkast.  

Om een lekker glas rozenlimonade te maken neem je vervolgens een klein laagje concentraat en leng dit aan met water. Simpel en bijzonder vinden jullie niet? Over het algemeen kan je deze siroop namelijk niet in een gewone winkel kopen.

Wij wensen jullie alvast een rozig (kijk nog maar eens goed naar die overweldigende rozenpracht want de meeste zijn bijna uitgebloeid) en romantisch weekend toe.
 


























Lieve groeten, Suzanne en Marcel          


dinsdag 21 juni 2011

Helemaal weg van RABARBER























Tot de langste dag (dat is helaas vandaag al) genieten wij van het plukken van verse rabarberstelen. En wat hebben we dit jaar heerlijk veel kunnen oogsten. Met deze oogst zijn verschillende taarten gebakken, en bakjes reeds gekookte en gezoete MOES in de vriezer gezet om de maaltijd op een grauwe grijze winterdag op te fleuren, ook is er voor het eerst RABARBERJAM (met een vleugje sinaasappel) gemaakt. Dit is trouwens een echte aanrader, deze jam is zo lekker!


Hoe blij waren we niet toen de eerste rabarberscheuten zich lieten zien, en hoe blij zijn we dat we er nu zo heerlijk van kunnen genieten. Even voor de liefhebbers, hier volgt het kinderlijk eenvoudige recept voor RABARBERJAM met een vleugje sinaasappel :
************************************************************
-900 gram in stukjes gesneden en gewassen verse gezonde (zonder bruine plekjes) rabarber.

-1 kg geleisuiker van het welbekende suikermerk.

-het sap van een sinaasappel en enkele schaafjes sinaasappelschil.

(LET OP: alleen de oranje schil raspen met een fijne rasp, neem per ongeluk geen WIT mee, dit is erg bitter van smaak)

-4 (weck-) potten van een halve liter, of meerdere kleine (jam-)potjes.
*************************************************
Was de te gebruiken potten in een heet sopje van water en soda.
                                    ***
Verwarm de oven voor op 140 C (elektrische oven).
                                    ***
Plaats de potten 15 minuten in de oven (steriliseren).
                                    ***
Was de stelen zorgvuldig en snij ze in kleine stukjes.
                                    ***
Doe ze in een hoge pan (bijvoorbeeld een soeppan).
                                    ***
Boen de sinaasappel goed schoon en rasp een beetje van de schil boven de pan.
                                    ***
Pers de sinaasappel uit en voeg het sap bij de stukjes rabarber.
                                    ***
Meng dit geheel met de geleisuiker en breng dit mengsel al roerend aan de kook.
                                    ***
Als de GEHELE massa kookt (borrelt, dus NIET alleen de randen) laat vanaf dit moment de kooktijd van 4 minuten ingaan.
Blijf regelmatig roeren.
                                   ***
Giet na 4 minuten koken de jam in de schone potten en plaats ze 5 minuten op z’n kop.
*************************************************                             
Smullen maar, het is ook heerlijk om een beetje van deze jam op een plakje vers gebakken cake te smeren. Mmm…

Helaas is de langste dag alweer aangebroken, men beweert dat je nadien rabarber beter niet meer kunt eten aangezien de plant hoge concentraties van bepaalde voedingsstoffen (zuren) voor het nieuwe seizoen gaat vormen. Ook jammer dat vanaf heden de dagen alweer korter gaan worden… met een beetje pijn in ons hart nemen we afscheid van de lente. Wat is de tijd toch gevlogen, en de dagen gaan langzaam aan al weer korter en korter worden…

























Tot gauw, vriendelijke groeten, Suus en Marcel


zondag 19 juni 2011

Een bezoekje aan het WILDE WESTEN en DANKBAAR zijn…
























Lieve allemaal… wij zijn inmiddels weer veilig aangekomen in het o zo mooie en rustige Groningen. Bestaat er eigenlijk iets mooiers dan om weer THUIS te mogen komen. THUIS… daar waar ons kleine crèmekleurige huisje op ons wacht, daar waar zes vrolijke kippendames op en neer dansen vol vreugde bij het weerzien, daar waar onze dikke haan begint te kukelen als hij ook maar een glimp van ons opvangt, daar waar de moestuin door al die regenbuien zo lekker is gaan ruiken en zo’n enorme groeispurt heeft ondergaan in die paar dagen, daar waar de stille akkers aan het einde van de straat ons toefluisteren dat we hier horen. Wij kunnen het ook niet helpen, maar we zijn gewoon blij om weer heerlijk THUIS te zijn. Ook maakt het ons wederom bijzonder DANKBAAR dat wij de kans hebben gekregen om hier te mogen wonen.


Na een lange rit van ruim 4 en een half uur kwamen we dan eindelijk aan in Oostvoorne. Door het noodweer onderweg konden we op diverse plaatsen slechts stapvoets rijden. Allereerst hebben we (schoon-)pa zijn verjaardag mogen vieren, toch bijzonder als je 65 jaar mag worden. Dat is iets om DANKBAAR voor te zijn. Op de camping in Oostvoorne was helaas het weer ons niet zo goed gezind. Gelukkig mochten wij tussen de pittige buien door toch nog een lieflijke zonnestraal oppikken. Daar maakten wij dan vervolgens DANKBAAR gebruik van om de moestuin vlakbij het vakantiehuisje van pa en ma te bewonderen. Dit stukje grond word niet gebruikt door andere vakantiegangers en zodoende heeft pa de goedkeurig gekregen om daar wat op te verbouwen. Dat vinden wij natuurlijk enig om te zien, de tuin van pa lag er mooi bij.  

Aan het einde van de dag zijn wij richting Lekkerkerk getuft en hadden we weer te maken met noodweer. Door een gordijn van regen kwamen we aan bij mijn ouderlijk huis (Suus). Daar werden we opgewacht met een lekker kopje soep en zijn we na een gezellig uurtje keuvelen gaan slapen. De volgende morgen was het zowaar droog, en maakten we een wandeling door de oude straatjes van Lekkerkerk. Ook wandelden wij even langs bij een oud huisje van een kennis van pa en ma die inmiddels in een bejaardenwoning verblijft. Pa en ma helpen deze man om zijn boeltje uit te zoeken en op te ruimen. Binnen in het oude huisje was het een waar museum. Ik heb wat leuke kiekjes geschoten, en eenmaal in de tuin beland zag ik tussen de rommel een zinken vuilnisemmer liggen, met dat ik er op af stapte veerde er een of ander zwaar metalen gaas mijn kant op en belandde net boven en naast mijn rechter oog. Het gevolg was een snee in mijn wenkbrauw die werkelijk bloedde als een rund. Door de klap was ik ietwat dizzy en binnen korte tijd ontwikkelde zich een blauw oog. Wonder boven wonder dat de snee vanzelf stopte met bloedden (ik heb hem dicht gedrukt met een schone zakdoek) en wonder boven wonder is het metalen geval niet in mijn oog gekomen. Jullie begrijpen dat wij heel DANKBAAR zijn dat dit alles zo goed is afgelopen! We maken er nu maar grapjes over, dat je met een blauw oog THUIS komt als je naar het WILDE westen gaat…










































Na een zeer lange terugreis mochten we weer in Scheemda aankomen, want wederom waren daar onderweg de nodige strubbelingen en weertoestanden. We zijn weer THUIS, heerlijk…


Liefs Suus en Marcel       

woensdag 15 juni 2011

Het vermelden waard…










































Ik had nog niet de gelegenheid kunnen vinden om vol lof over onze vers geoogste ROSARA-aardappeltjes te schrijven. Vorige week konden wij het niet meer houden en hebben we een stam uit de grond gestoken. Het was wel wat aan de vroege kant maar de smaak van deze jonge rode heerlijkheden was voortreffelijk. Het is werkelijk niet met woorden te beschrijven, neem maar van ons aan dat het genieten was.


Herinneren jullie  het nog, dat wij ergens eind Maart vol goede moed spinazie hebben ingezaaid? Nu die was inmiddels ook klaar voor gebruik, dus mocht ik (Suus) voor het eerst in mijn leven verse spinazie bereiden. Ook dit was zo verrukkelijk dat de diepvriesspinazie voorgoed in het vriesvak van de Supermarkt mag blijven. Voorgaande jaren is het ons niet gelukt om tot een gezonde goede spinazieoogst te komen. Ook dit jaar duurde het wat lang maar ons geduld is beloond. Dit alles tezamen met een eerlijk stukje vlees maakte ons twee zielsgelukkige mensen. Bestaat er iets heerlijker dan te eten van eigen oogst, met de wetenschap dat er geen kunstmest of gif aan te pas is gekomen?! Uiteraard is het ZIJN ZEGEN die dit alles zo prachtig heeft laten groeien en bloeien, dat beseffen wij maar als te goed.

Zie hier wat foto’s van de vers geoogste ROSARA-aardappeltjes en van de fris groene boterzachte spinazieblaadjes. Loopt het water jullie al in de mond ?










































Lieve groeten, Suus en Marcel