zondag 31 juli 2011

HOME SWEET HOMEDit weekend waren we veelal in ons knusse stulpje, allereerst om voorbereidingen te treffen voor de komst van Marcel zijn vader en moeder. Dus werden er verse taarten gebakken, een pruimen- / appel- / citrustaart en een soort van pruimenvlaai. Ja ja… want wij zitten nog steeds helemaal in de pruimen. Plums here, plums there, plums everywhere zegmaar… Zo lief, want collega Rona verraste ons wederom met een tas vol zoete steenvruchten. Waarvoor onze GROTE dank !


Dus Marcel zijn ouders werden volop in de watten uhhh… pruimen gelegd. Zelfs het diner werd opgefrist met een schaal pruimen- / appelcompote. Wees niet bang dat we nu te kampen hebben met de laxerende werking van deze vruchten want ik heb de velletjes er netjes af gehaald. En zonder velletjes  heb je daar gelukkig geen last van.

Ook is de huiskamer (na onze GROTE verbouwing) helemaal schoon gemaakt en volledig ingericht met de puntjes op de "I" en heb ik vlak voor dat onze gasten kwamen het kleine huisje nog vol gezet met vers geplukte bloemen uit eigen tuin. Overal staan momenteel kleine boeketjes met Dahlia’s. Hi hi… zelfs op het toilet zijn ze te vinden ! Het zijn me toch van die vrolijke bloemen, daar worden wij gewoon blij van. Helaas heeft zus Irene zich af moeten melden voor het uitstapje richting het hoge noorden;
 “Lieve Irene, van harte beterschap hoor ! ”.

En zo vloog dit ietwat koude en grijze zomerweekend voorbij, voor je het weet vangt de gewone werkweek weer aan. Nog een weekje werken en dan krijgen ook wij hier vakantie, HEERLIJK !
Geniet nog even mee van wat HOME SWEET HOME kiekjes van dit weekend…

Lieve groeten, Suus en Marcel

                   


woensdag 27 juli 2011

Bijna opgeleverd...

Eindelijk het is zover... de onthulling van ons fornuis met de gezellige schouw en de nieuwe ossenbloedrode kleur op de muur. Wat een verandering, en wat zijn we er blij mee.

Nu rest mij (Suus) nog om de grote schoonmaak te houden en de kamer weer
verder in te richten. Ik heb bewust alle spulletjes en de sofa nog niet beneden staan omdat er tot op vanmorgen nog werd geschuurd (de schouw), geverfd (hi hi... de houten hartjes, de schouw en de muur) en gespoten (de kachelpijp). Zodoende is de kamer nu BIJNA OPGELEVERD.

Maar het werd toch echt wel eens tijd om jullie mee te laten genieten van dit alles. Is het niet gezellig geworden ?

Lieve groeten, Suzanne en Marcel         

maandag 25 juli 2011

Zoete PRUIMPJES...Na de "BRUILOFTSROES" is onze avond vandaag gevuld met zoete PRUIMPJES ! We kregen een  tas vol met deze overheerlijke vruchtjes van een collega van Marcel.


Lieve RONA, heel veel dank voor dit geweldige geschenk ! Wij zijn er echt heel blij mee... en wat zijn ze heerlijk...

Rona heeft een paar prachtige pruimenbomen voor de openslaande deuren van haar woonkeuken staan. Zie je het al voor je... je kan daar heerlijk zitten aan van die lange mooi gedekte tafels, in de schaduw van die kostelijke pruimenbomen. Het is een beetje de droom van iedere levensgenieter... En dan loopt er ook nog zo'n dot van een Pippi Langkous-paard in het landje voor de pruimenbomen... Dan zou een zure pruim nog zoet gaan smaken nietwaar ? Maar deze zijn niet zuur hoor... ze zijn heerlijk ZOET !    


Zodoende was er vanavond weer een berg met werk te verzetten. De boel is schoongemaakt, vervolgens tot compote verwerkt en in schone weckpotjes gestopt. Daarna stond de weckpan te stomen naar harte lust en hebben we nu ook voor de wintermaanden heerlijke pruimen-compote op voorraad. Gezellig hoor om zo'n  regenachtig zomeravondje te vertoeven in de zoete pruimengeuren.

Ja... we mijmeren ook nog wel een beetje na over die geweldige bruiloft, wat was het genieten. Maar er rest ons ook nog een taakje wat dat aangaande, we zijn namelijk de bruidsreportage aan het samenstellen. Dat betekent dat ik (Suus) honderden foto's bestudeer, omdraai, aanpas en in collages samenvoegt om dit lieve stelletje een tastbare herinnering op papier te schenken. Het zal nog wel even duren eer deze klus is geklaard, maar het is geweldig leuk om te doen ! Het was natuurlijk ook wel vreselijk spannend om op de dag zelf deze verantwoordelijkheid te dragen. Dit is wel wat anders dan een plaatje schieten van onze kipjes en ons hele leven in en om huis.

Zo... de dag loopt ten einde, wij wensen iedereen een goede nachtrust !Liefs, Suzanne
en Marcel           

vrijdag 22 juli 2011

Een dag met een gouden randje...

PRIJS de Heer, looft Zijn GROTE naam ! Hij heeft alle dingen doen mede werken ten goede.
Zo hebben wij gisteren een STRALENDE, ZOMERSE bruiloft mogen beleven, een dag met een gouden randje. Lieve Abby en Sander, veel geluk en zegen toegebeden !

Lieve groeten, Suus en Marcel


dinsdag 19 juli 2011

GROTE bruine emaillen pan…


Een paar weken geleden op een schattige mini-rommelmarkt in Stootjeshorn vonden wij hem dan eindelijk. Een grote bruine emaillen soeppan voor op onze kookkachel. De pan verkeerd in goede staat en heeft de kleur van de vloerdelen in de kamer. Het is toch wel leuk als er een pan in de juiste kleur en stijl op de kachel staat te pruttelen.

Geëmailleerde keukenspullen in deze kleur kom je niet veel tegen, meestal kun je dit soort pannen nog wel vinden in de kleur groen met een goud biesje of iets minder vaak crème met een groen biesje, en heel af en toe scheert er wel eens een rode pan voorbij. Helaas hebben wij dat geluk nog niet gehad, maar wij zijn uiteraard heel blij met deze aanwinst.

Het kleine kneuterige marktje in Stootjeshorn was echt een unicum. De buurtschap Stootjeshorn ligt tussen Noordbroek en Sappermeer en heeft slechts enkele vrijstaande huizen / boerderijen. In een oude sleurhut (caravan, zo’n lief bolletje) kon je terecht voor koffie thee en een broodje met een of andere worst. Verder hadden de bewoners wat tenten en tafels (het was helaas nogal regenachtig) neergezet om hun waar aan te prijzen. Wij hebben zelden zo’n leuke markt gezien, de kwaliteit van de spullen was uitstekend. Het was echt geen rommel te noemen, we zagen nog veel meer leuke dingen. Maar met een klein huisje moet je jezelf soms beheersen en met de grote soeppan onder je arm gewoon doorlopen en genieten van de sfeer en de locatie. Achter de tenten en tafels schemerden de grote akkers vol met bieten en tarwe, en daarboven pakten zich grote donkere wolkenpartijen samen…

We werden lachend nageroepen door een stel oude mannetjes met slechts nog enkele tanden  in de mond dat we nu aan de snert en bonensoep moesten. Maar dan op z’n Gronings hè… De mannen moesten eens weten dat wij terug in de tijd stappen en dat deze pan op een houtgestookte kookkachel gaat belanden. Vol met snert en bonensoep ? Wie zal het zeggen… eerst moet de kokkin van dit huis nog leren om op OPEN vuur te koken… Jullie gaan het horen hoe dit zich gaat ontwikkelen, allereerst gaan we de zomer vieren alvorens het fornuis zal branden.Vanavond eten we heel gewoon SNIJBIET-stampot gekookt op het gasfornuis.

Wij hopen alleen dat het weer nog een beetje beter zal worden… want momenteel hebben we een Schotse zomer; vol met regenbuien en harde windstoten. En aangezien het Donderdag feest is… bidden wij voor een DROGE dag… De dochter van vrienden David en Viola gaat namelijk trouwen met vriend Sander, daarover meer aan het einde van de week !
      


Wij wensen jullie een fijne verdere week toe, lieve groeten, Suus en Marcel         
 

zaterdag 16 juli 2011

Dahlia’s helemaal in de bonen…Enige tijd geleden waren wij bij onze Duitse buren (net over de grens) eventjes aan het winkelen en zagen we daar een bak vol met goedkope Dahliaknollen staan.

Vier joekels van een knollen bijeen in een zak en daaraan hangend een kartonnetje met veelbelovende plaatjes. Per zak betaalden wij slechts 99 eurocent, dus werden er royaal Dahlia’s ingekocht. De plaatjes deden ons geloven dat er crèmekleurige grote ronde lampionvormige bollen met kleine schulpjes uit zouden gaan komen, wij waren natuurlijk helemaal verkocht. Wat een prachtige exemplaren, en wat zou dat straks mooi zijn rondom de Japanse kersenboom…

Inmiddels is het hartje Juli en komen de eerste knollen in bloei, tot onze grote verrassing zijn ze NIET rond, ook NIET lampionvormig, hebben GEEN schulpjes en zijn al helemaal NIET crèmekleurig. Als wij in onze achtertuin aan het werk zijn valt het steeds weer op, en ja… wij zijn een beetje beteuterd. Toch kunnen we er ook hartelijk om lachen, het zou toch TE mooi geweest zijn voor die prijs. De bijen maken trouwens geen probleem van onze overpeinzingen hoe het eigenlijk had moeten zijn, die zoemen even vrolijk rond van Dahlia tot Dahlia. Er zijn zelfs Dahliaknollen die bloemen hebben in twee kleuren, hoe is het mogelijk ? Hi hi… zouden Dahlia’s ook in de bonen kunnen zijn ?

Be blessed en geniet van de zondag.


Liefs, Suus en Marcel  


dinsdag 12 juli 2011

Kan het ook niet helpen...


Worden jullie ze al zat, al die oogstplaatjes… Maar werkelijk waar, ik kan het ook niet helpen, een groot deel van ons dagelijks leven bestaat op dit moment uit oogst verwerken.

Persoonlijk kan ik er geen genoeg van krijgen, de hele winter lang heb ik uitgekeken naar deze tijd. De tijd dat al de gedane arbeid wordt beloond met een prachtig gewas.

Neem nu die schattige doperwtjes, hoe wonderlijk zijn ze niet. In een vezelig zachtgroen jasje zitten netjes om en om geweven van die frisse glanzende pareltjes. Als ik daar in verwondering naar kijk ontroerd het mij, wat een schoonheid. Automatisch kom ik dan uit bij onze Hemelse Vader, hoe mooi heeft Hij dit alles eigenlijk niet bedacht ? Het zegt iets over Zijn ALMACHT, over Zijn GROOTHEID, en over Zijn LIEFDE.

Vandaar dat ik naast die schattige doperwtjes een lied heb toegevoegd, dit om te verwijzen naar DE Schepper van al dit moois. Een lied om je mee te nemen en te doen beseffen wie Hij is, hoe GROOT Hij is, hoe GEWELDIG Hij is ! Ondertussen pellen wij hier in ons kleine huisje dankbaar voort… en zingen zacht dat mooie lied; “HOW GREAT IS OUR GOD”

Liefs, Suzanne en Marcel


maandag 11 juli 2011

Onder toeziend oog van…

Onder toeziend oog van onze kipjes stonden we dit weekend deze snoezige framboosjes schoon te maken. Want het is en blijft bijzonder dat als je terug denkt aan die paar kleine dorre stokjes begin dit jaar dat nu juist daaruit een bos met fris groene bladeren en dieproze vruchtjes is ontstaan. Onze kipjes zijn er met dit soort activiteiten natuurlijk als de kippen bij, er zou eens zo’n overheerlijk vruchtje over blijven… Zodoende sprongen ze met z’n drieën op het dak van het kippenhok om het baasje, het vrouwtje en de framboosjes te bewonderen. Kleine Zwartje is niet zo dapper, die houdt niet van springen en vliegen dus die ontbreekt nog op de foto.  De overige drie kippendames kunnen jammer genoeg nog steeds niet samen los lopen met Henkie de haan, Pluis, Truus en Zwartje. Dat wordt iedere keer weer dikke ruzie.
 


Deze frambozen zijn na een wasbeurt en het controleren op ongedierte schoon en wel in de vriezer gestopt. Dit soort vruchten rijpen niet allemaal tegelijk af, zodoende heb je steeds maar een klein beetje. Als er een kilo of wat is verzameld wordt er sorbetijs en jam van gemaakt. Uiteraard eten we er zo nu en dan ook een paar gewoon op, want wat zijn frambozen eigenlijk lekker!

Dit jaar kunnen wij pas voor het eerst van een echte oogst spreken, de twee voorgaande jaren moesten de framboosjes zich blijkbaar eerst even nestelen. Maar nu is het hek van de dam, ze bloeien, groeien en woekeren er momenteel lustig op los. Wij zijn van mening dat je geen framboos te veel kan hebben dus laten wij de natuur heerlijk zijn gang gaan.

Zo… de nieuwe week is inmiddels begonnen, wij wensen je veel zegen toe bij alle dingen die je moet doen of de dingen die spontaan op je pad komen. Voor sommigen onder ons is de VAKANTIE aangebroken… Als dit het geval is, geniet er maar heerlijk van!
    


Hartelijke groetjes, Suus en Marcel