dinsdag 29 november 2011

BOMEN zagen...


































Nee wij snurken NIET hoor, wij zijn heus BOMEN wezen omzagen. Omdat Marcel gisteren een dagje vrij had hebben wij samen met buurmannetje lief een hele rij met BOMEN omgezaagd. De stammetjes zijn nog niet zo heel dik en daarom kreeg de buurman het op zijn heupen om deze om te zagen voordat ze GROOT en vergunningplichtig zouden worden. Als wij zouden helpen om deze spontaan opgekomen zaailingen te rooien zouden wij het jonge hout cadeau krijgen. Al met al was het best een gehak, geploeter, gezeul, en gezaag om dit voor elkaar te krijgen. Maar we hebben ook veel gelachen, het was een GEZELLIG DAGJE.

Vlak voor de koude winter aan zal vangen mochten wij nog even heerlijk FRISSE BUITENLUCHT opsnuiven. En wat werden we fantastisch bijgestaan door een OVERMOEDIG ZONNETJE. Het leek wel voorjaar, een paar vogeltjes kregen het zelfs in hun kleine bolletje en zongen hun lied naar harte lust. Toen de zon onder ging in een oranje gouden gloed vertrokken wij met de buit van het land. Je voelde de kou opkomen, BRRR...

Eenmaal THUIS hebben wij de aanhanger van de buurman snel geleegd en zijn met een rode neus en blosjes op onze wangen bij het WARME FORNUIS gekropen. Dan merk je dat de tijd ver heen is, de dagen zijn kort en we moeten het stellen met lagere temperaturen. Jullie begrijpen dat wij juist daarom zo hebben genoten van deze heerlijke zonnige maandag. Daar kunnen we wel weer even op teren...

LIEFS  Suus en Marcel  LIEFS 
Suus en  Marcel
LIEFS
Suus en
Marcel
LIEFS
Suus en
Marcel
LIEFS
Suus en
Marcel
LIEFS
Suus en
Marcel
LIEFS
Suus en
Marcel

zondag 27 november 2011

Zondagse PUMPKIN PIE

























En wat vinden jullie van onze POMPOENTAART ? Is het geen taartje om van te watertanden ? Het recept komt van ene NIELS uit de wereld die "INTERNET" heet. Dit recept, met een Amerikaans en Engels vleugje, is door hem zelf bedacht en zorgvuldig samengesteld. Bij deze onze GROTE complimenten NIELS ! Het is een romig boterzacht taartje, een exemplaar om niet snel te vergeten. Zie hieronder zijn recept;

LINK

Mocht je er zelf ook aan willen beginnen, lees vooral goed zijn voorschrift. Maar mis ook zeker zijn antwoorden op reacties van anderen niet. Mijn persoonlijke advies is wel om de taart na het afkoelen nog enkele uren in de koelkast te zetten. De POMPOENVULLING moet namelijk de tijd krijgen om op te stijven. Wees niet bang, deze taart is het wachten dubbel en dwars waard...

En wat is er nu heerlijker om na een VREUGDEVOLLE KERKDIENST
(waar wij een heleboel geestelijk voedsel mochten ontvangen) ons vervolgens lichamelijk te voeden met KOSTELIJKE POMPOENSOEP, vers gebakken Italiaans brood en een stukje POMPOENTAART met smakelijke Earl-Grey-thee toe. En dat is fijn op zo'n dag als deze. Want de regen tikt op de beslagen raampjes van ons kleine huisje, en de wind huilt in de schoorsteen als een hongerige wolf. Waait het bij jullie ook zo hard ?

Er zit niets anders op dan ons te nestelen in de oorstoelen rondom het snorrende fornuis en gewoon simpelweg te genieten van deze fijne zondag. Het is eigenlijk heel prettig om op deze manier de tijd te krijgen om te overdenken wat we hebben gehoord in de kerk. En daarnaast OOK lekker te smullen van echte ZONDAGSE PUMPKIN PIE. Dat eten wij natuurlijk niet iedere dag. Zo'n lekker taartje is voor een "SPECIALE DAG" als deze.

Wij hopen dat jullie ook een GEZEGENDE DAG zullen hebben !

Liefs Suus en Marcel 
 

vrijdag 25 november 2011

Genieten van heerlijke POMPOEN-GERECHTEN...



































Jullie weten dat wij dit jaar niet van die hele grote POMPOENEN hebben geoogst. Maar wel een heleboel kleintjes. Ach... het geeft niets, een berg kleine POMPOENTJES geeft ons alsnog een overvloed aan smakelijk vruchtvlees. Wij zijn onze HEMELSE VADER hiervoor bijzonder dankbaar, want... wat zorgt Hij goed voor ons. Hem komt toe de dank en eer voor het groeien, bloeien en de uiteindelijke altijd weer even indrukwekkende vruchtzetting.


Als je zo'n grappige POMPOEN eens aandachtig gaat bekijken kom je met een glimlach op je gezicht in de verwondering, wat een buitengewone vrucht ! POMPOENEN hebben stuk voor stuk een ander uiterlijk, met unieke lijntjes, koddige deukjes, diverse kleurschakeringen, GEELORANJE zacht en zoet vruchtvlees, een 1000-tal aan witte pitjes, een taaie schil en een bobbelige, dikke, vlezige steel. Eigenlijk zijn ze te mooi om het mes in te zetten. Toch willen wij er iets van maken, want uiteindelijk wordt er een rottingsproces in gang gezet en heb je het nakijken. Dat zou toch zonde zijn !

Vandaar dat er ieder jaar in ons kleine huisje kostelijke POMPOEN-GERECHTEN worden bereidt. Van chutney, jam en taart tot pittige, romige soep aan toe. Het is een plezierige bezigheid om deze vruchten te verwerken in lekkere maaltjes. Het kost even wat tijd maar daarna plukken wij daar toch echt wel de vruchten van ! Dan kan het genoeglijke oppeuzelen beginnen... En reken maar dat het dan GENIETEN is...

PSALM 34 : 9a (Nieuwe bijbelvertaling)
PROEF, en GENIET de goedheid van de Heer...

Iedereen een heerlijk weekend met veel GENIETmomenten toegewenst...
Liefs Suus en Marcel
        
     

woensdag 23 november 2011

Een SLIMME dief...


































De afgelopen weken hebben wij er weer flink last van... Meneer of mevrouw "EKSTER" zit constant op de uitkijk om ons te beroven van onze eieren. Als onze kipjes lekker buiten rond scharrelen, en het deurtje van het kippenhok staat open, willen de dames nog wel eens een ei in de buiten-ren leggen. Ze zouden dat natuurlijk beter boven in het veilige nachthok kunnen doen. Jullie begrijpen, de dames in kwestie hebben daar niet altijd zin in. Dan moeten ze namelijk het trapje op klauteren en daarna het trapje weer helemaal af wandelen, nee hoor... liever lui dan moe.

Dus is het voor een slimme EKSTER een koud kunstje om zo'n smakelijk ei te stelen. Dat een EKSTER een slimme vogel is blijkt wel uit het volgende... Om het ei zo gemakkelijk mogelijk te vervoeren prikt de slimmerik er gewoon een gaatje in, om zich vervolgens zo snel mogelijk met buit en al uit de voeten te maken. Vergeet vooral niet dat we nog maar een enkel eitje hebben tijdens deze donkere herfstdagen. De dames zijn namelijk flink van de leg met de naderende winter in het vooruitzicht.

Ook al schreeuwt Henkie de haan alles bij elkaar om de dief te verjagen, die dikke EKSTER wil van geen wijken weten. Al schetterend vliegt het beest de hele dag rond om de boel te bespioneren. De kippendames zelf lijken zich er niet druk om te kunnen maken. Blijkbaar doen vrouwelijke kippetjes aan struisvogelpolitiek. De afgelopen dagen maakt het beest het helemaal bont, zelfs het ei meenemen is hem of haar al teveel werk. Dus peuzelt meneer of mevrouw EKSTER deze delicatesse gewoon bovenop het kippenhok op. De eierschalen blijven natuurlijk achter... Soms verschijnt de boze vrouw des huizes ter plekke, maar meestal is het te laat. Het beest neemt het ei dan alsnog mee, of het is zojuist verorberd. Zo nu en dan vliegt het zwart witte geval zogenaamd weg om vervolgens een minuut later weer terug te komen. Grrr...

Ik hoor jullie denken... "Zorg dan dat er geen ei voor het grijpen ligt". Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Die slimme EKSTER maakt er een ware sport van om precies uit te vogelen wanneer het moment van een "eitje leggen" is gepasseerd. Zucht... ik kan toch moeilijk iedere minuut gaan kijken of er misschien een ei is gelegd ! Inmiddels moet ik er om lachen, want ja... EKSTERS zijn echt reuze slim. Ze zijn dus ook ons mensen TE slim af. En denk maar niet dat het beestje wil poseren voor een foto. Jammer hè, misschien houden jullie dat nog te goed. Hi hi... want wat zou het leuk zijn om de dief op heterdaad te betrappen en het bewijsmateriaal op het "world wide web" te plaatsen. En dan zonder zwart balkje hè...























Lieve groeten uit het Groningse land,
Suus en Marcel                  

maandag 21 november 2011

Een KLEIN wereldje...

Wat een DIKKE MIST de afgelopen dagen, het is mooi om te aanschouwen... Maar het brengt ook gevaar met zich mee. Of je het nu wil of niet, je moet je aanpassen. Zelfs de agenda moet soms helemaal om. Iets wat onze drukke maatschappij niet altijd kan waarderen. Zo wilden wij gisterenmiddag (Zondag) na een fijne kerkdienst en een lekker maal eventjes een rondje fietsen. Want dat lieflijke zonnetje deed zo haar best !

Halverwege het landelijke weggetje richting Nieuw-Scheemda werden wij midden op de grote Groningse akkers omsloten door DIKKE MIST. Het was een wonderlijk schouwspel, want die DIKKE MIST kroop met de minuut op tot wij geen hand voor ogen meer konden zien. Het mooie zonnetje verdween in de dikke sluier die MIST heet. En wij... wij zijn weer snel omgedraaid en richting ons kleine huisje gefietst. Daar... waar het WARME FORNUIS nog op ons wachtte... Lekker opdrogen, want de NEVEL zat in ons haar en de DRUPPELS parelden over ons gezicht. Soms lopen dingen anders, en SOMS... is dat eigenlijk helemaal niet zo erg !
Liefs, Suus en Marcel

DIKKE MIST, plots ben je daar...

Een wonderlijke creatie van de Hemelse Vader, een bijzonder gebaar.
DIKKE MIST, ietwat kil en een beetje nat...
De agenda zal MOETEN wijken, je overvalt mijn pad.
************************************
DIKKE MIST, toch kan ik je waarderen...
Want soms kom je ineens voorbij, MOET ik je laten passeren.
DIKKE MIST, je fluistert Gods grootheid en weerspiegeld Zijn almacht...
De schepping gehuld in een sluier van nevel,
een Hemelse dracht.
(Suzanne, 20 november 2011) 
 

zondag 20 november 2011

Lekkere KARDEMOM-baksels...
























Kennen jullie het specerij "KARDEMOM" ? "KARDEMOM" is een bijzondere plant die helaas niet op de Groningse klei wil groeien. Jammer genoeg is het hier iets te koud... In Guatemala, India en veel Aziatische landen groeit hij met plezier en brengt hij uitzonderlijke, zoet prikkelende peulvruchten voort. Eigenlijk worden alleen de zaden gebruikt om gerechten smaak en pit te geven. Ik (Suus) heb gewoon een potje "GEMALEN KARDEMOM" aangeschaft omdat ik simpelweg de nieuwsgierigheid naar dit exotische kruid niet kon bedwingen.


"KARDEMOM" is familie van gember en heeft een uitzonderlijke smaak die doet denken aan bergamot, citroen en kamfer. En wat kun je er eigenlijk allemaal mee ? Nou veel, heel veel... Zo heb ik (Suus) vrijdagmiddag heel gezellig kleine "KARDEMOM-BROODJES" gebakken, en een deel van het deeg opgevuld met een soort van KANEELSPIJS. Als je de broodjes op die manier vult krijg je de zogenaamde "ZWEEDSE BOLLEN". Eerlijk is eerlijk... het waren ietwat zwaar op de maag liggende bollen. Ik denk dat ik iets teveel deeg heb gebruikt per bol (Zweedse bollen). Ook de in acht te nemen tijd van rijzen vind ik persoonlijk wat te kort. De volgende keer wordt die dus twee keer zo lang.

Al met al waren beide bereidingen echt heel bijzonder van smaak, zeker de kleine broodjes zijn voor herhaling vatbaar. Het deeg voor de kleine KARDEMON-BROODJES maak je als volgt:
(inclusief de juiste RIJSTIJD)

425 gram TARWEBLOEM, 75 gram ROOMBOTER, 250ml (SOJA-)MELK, 1 EI, 6 gram doge GIST, 60 gram WITTE BASTERDSUIKER, 1 half kopje WITTE KRISTALSUIKER, 6,5 gram ZOUT, een halve theelepel KARDEMOM.

*(zie hieronder)*Verwarm de melk licht en laat de boter hierin smelten.
*(zie hieronder)*Los de basterdsuiker en het zout hierin op.
*(zie hieronder)*Haal de pan van het vuur en roer de gist en de KARDEMOM door de vloeistof.
*(zie hieronder)*Doe deze vloeistof in een mengkom en weeg de bloem af.
*(zie hieronder)*Voeg de bloem al roerend in gelijke delen toe.
*Meng dit deeg eventueel in een daarvoor geschikte mengmachine tot een homogeen en elastisch deeg.
*LET OP, meng je met de hand, vet je handen dan goed in met olie !
*Laat het deeg in de mengkom en dek het af met plastic folie.
*Laat de kom met het deeg op kamertemperatuur een klein uur rijzen.
*Sla het deeg vervolgens even door.
*Rol kleine bolletjes die in je handpalm passen en sla ze vervolgens een beetje plat.
*Leg deze bolletjes op een ingevette (of met folie bedekte) bakplaat.
*Klop een ei los en smeer de bolletjes ermee in.
*Neem het kopje met kristalsuiker en strooi suiker over de bolletjes.
*Dek dit alles wederom af en laat een klein uur bij kamertemperatuur rijzen.
*Verwarm de oven ondertussen voor op 200 graden Celsius.
*Bak de broodjes in 12 tot 15 minuten af.

*RECTIFICATIE: Lieve allemaal, na een GOEDE tip van een trouwe lezer heb ik besloten deze te vermelden tussen het desbetreffende bericht. Het is beter om de melk licht te verwarmen, de boter hierin te smelten, vervolgens de suiker op te lossen en de droge gist er doorheen te roeren. Laat dit mengsel een poos op een WARME plek staan tot je ziet dat de droge gist zijn werk gaat doen. Weeg de bloem af en meng de KARDEMOM er doorheen. Meng vervolgens het vloeibare gistmengsel er in gelijke delen er doorheen.
Houdt het zout nog even apart en meng dit er pas later door. Bereidt dit recept verder volgens hierboven beschreven. Dit was de reden dat mijn broodjes / bollen zo zwaar op de maag lagen. Zout en gist samen brengen kan niet direct, dit zijn elkaars vijanden. Het kan wel in een later stadium. Wat ben ik blij dat echte "kenners" mij zo op deze manier de kneepjes van het vak bijleren. Mijn grote dank Willemien ! Ik ga het snel weer proberen en heb dan vast "minder zwaar op de maag liggende" broodjes en bollen.
    
Je kan dit deeg OOK uitrollen met de deegroller tot een grote (dunne) plak en de helft hiervan dun insmeren met kaneelspijs.
Vouw de lap vervolgens dicht en snij de dichtgevouwen lap in kleine reepjes.
Vouw de reepjes daarna nog een keer op. Bestrijk de bovenkant met los geklopt ei, en strooi hier kristalsuiker overheen. Zo maak je KANEELSPIJS:

8 theelepels KANEEL, 100 gram ROOMBOTER, 150 gram fijn gemalen AMANDELEN, 150 gram witte BASTERDSUIKER, 4 eetlepels WATER.

*Meng de gemalen amandelen met de witte basterdsuiker, kaneel en water.
*Smelt de roomboter en voeg deze toe aan het hierboven genoemde mengsel.
*Roer het geheel goed door tot het homogeen is gemengd.

Jullie kunnen wel raden hoe het in ons keukentje rook ! Wij hopen dat jullie ook hebben kunnen genieten van de kleine dingen in het leven. Heel soms kunnen "ZOETE BROODJES BAKKEN" helpen om het leven eventjes een beetje gezelliger te maken !

LIEFS, Suus en Marcel