zaterdag 28 april 2012

CRAMAILLOTTEMomenteel bevinden wij ons even in FRANSE SFEREN... Wij genieten nog steeds heerlijk van onze VAKANTIE en de AGENDA is momenteel ver weggestopt. We leven een beetje op z'n FRANS, het tempo ligt beduidend lager en we kijken bijna niet op de klok. Vanaf dinsdag zal alles weer normaal zijn, maar daar denken we nog even niet aan hoor ! 

Jullie vragen je vast af of wij zijn afgereisd naar FRANKRIJK !? Nee hoor... wij vieren het FRANSE PLATTELANDSLEVEN gewoon in en om ons KLEINE HUISJE. Met dien verschille dat wij alles wat we normaal doen nu even NIET DOEN. Zodoende zijn wij vanmorgen de dag begonnen met een heerlijk vers gebakken stokbroodje, want dat hoort erbij nietwaar !?

Ook hebben wij gewerkt op het land van de buurman en hebben daar een hele zak met PAARDENBLOEMEN geplukt (en heel veel hout gehakt en versleept...). Voor veel mensen zijn PAARDENBLOEMEN in de tuin een grote ramp, daar kom je immers nooit meer vanaf. Maar wisten jullie dat je daar overheerlijke CRAMAILLOTTE van kunt koken ? CRAMAILLOTTE staat voor een Franse bloemige, zoete PAARDENBLOEMJAM. Het recept is eenvoudig, alleen is het schoonmaken van PAARDENBLOEMEN een tijdrovend klusje. Hi hi... en je krijgt BRUINE HANDEN van het melkachtige sapje dat in PAARDENBLOEMEN zit. Dus "handschoentjes" zijn aanbevolen.

Wij hebben zo'n 600 gram aan PAARDENBLOEMEN geplukt en met een draaibeweging de bloemblaadjes inclusief de stampers van het kroontje getrokken. De GELE BLOEMBLAADJES, inclusief de STAMPERS zijn 60 minuten gekookt in een pan met 750 milliliter water (LET OP: doe een deksel op de pan !) Vervolgens is de hele brei door een fijnmazige zeef gedrukt en het aftreksel is opgevangen in een schone pan. Daarbij is vers geperste citroensap en vers geperste sinaasappelsap in gelijke delen gegoten totdat het hele mengsel ongeveer 900 gram aan gewicht had. Toen is de de hele pan met vloeistof gemengd met een pak geleisuiker en is dit alles al roerend langzaam aan de kook gebracht. Na 5 minuten door te laten laten koken (borrelen) is het uitgegoten in brandschone weckpotten. De potten zijn inmiddels afgekoeld en het eindresultaat is een OVERHEERLIJKE JAM (een beetje geleiachtig). De smaak heeft iets weg van HONING. Het is echt zo BIJZONDER, vooral op een eenvoudig beschuitje komt de BLOEMIGE SMAAK helemaal tot zijn recht.

Wij wensen jullie allemaal een FIJN WEEKEND verder !
LIEVE GROETEN, BONSOIR, Suus en Marcel