vrijdag 20 april 2012

PEEN en UIEN...


Voordat het WEEKEND wordt ingeluid ben ik (Suus) druk aan het ZAAIEN in de tuin achter ons kleine huisje. Namelijk : rijen met WORTELS en rijen met UIEN. Nee... winterse stamppot "PEEN EN UI" willen we voorlopig even niet meer op het menu. Want het is VOORJAAR, en dan verlang je meer naar de eerste SLA uit eigen tuin, of wat dachten jullie van een portie vers geoogste jonge TUINBONEN ?

WAT JE ZAAIT ZAL JE OOGSTEN...

Dus voor straks als de dagen weer donkerder en korter gaan worden ZAAIEN wij alvast PEEN en UIEN.Voordat je daadwerkelijk een WORTEL kan OOGSTEN ben je wel even onderweg hoor ! Een dikke 3 tot 4 maanden verder (het hangt ook wel van het weer af) kun je pas OOGSTEN. Dit geld trouwens OOK voor de UIEN, geduld, geduld en nog eens geduld. En reken maar dat je dan DANKBAAR bent als je ze eindelijk uit de grond kan halen en op mag eten. Het doet je beseffen dat het allemaal niet zo vanzelfsprekend is dat de hele supermarkt vol ligt met verse GROENTEN. Het zou soms bijna lijken of het allemaal MAAKBAAR is en door MENSENHANDEN is voortgebracht. Niets is minder waar... ieder WORTELTJE, en ieder UITJE is begonnen als een piepklein zaadje. DE SCHEPPER VAN HEMEL EN AARDE heeft lang geleden GESPROKEN dat er GROEI zou zijn, en tot de dag van vandaag mogen wij dagelijks aanschouwen dat Zijn SCHEPPINGSKRACHT nog steeds dezelfde is. WAT EEN WONDER !

De reden dat we WORTELS en UIEN naast elkaar zetten is dat WORTELS een grote vijand hebben... namelijk DE WORTELVLIEG. Deze VLIEG legt haar eitjes het liefst bij de hals van sappige wortels. Vervolgens komt er uit zo'n eitje een LARVE en die vreet een compleet gangenstelsel in de oranje vrienden. Nu hebben uien een sterke geur zodat de lekkere zoete geur van WORTELS wordt gemaskeerd. Zo hopen wij die kwaaie WORTELVLIEG op een verkeerd spoor te zetten...

MISSCHIEN ben je ook wel druk aan het ZAAIEN voor de toekomst...
MISSCHIEN geen PEEN en UIEN maar betreft het andere zaken...
MISSCHIEN moet je lang wachten en wordt je geduld ernstig op de proef gesteld ...

Weet dat DE SCHEPPER VAN HEMEL EN AARDE erbij is, ZIJN KRACHT is tot in eeuwigheid dezelfde. Bij GOD ZIJN ALLE DINGEN MOGELIJK ! PRIJS ZIJN GROTE NAAM !

Wij wensen jullie allemaal een GEZEGEND WEEKEND toe !

LIEVE GROETEN, Suus & Marcel