woensdag 20 juni 2012

VLIERBLOESEM-heerlijkheden...


Steeds viel ons oog op de prachtig bloeiende VLIER die op het landje van de buurman staat te pronken. Tja... en toen restte ons nog maar een ding... OOGSTEN. Dus werd er deze week VLIERBLOESEM geplukt. Alleen de GROTE BLOEMSCHERMEN vol beladen met overheerlijk geurend stuifmeel, want die schijnen het lekkerst te zijn.

Eenmaal thuis moest de boel snel worden verwerkt, helaas gaat de conditie van VLIERBLOESEM snel achteruit. In grote potten is een deel van de BLOESEM gestopt en overgoten met kokend water. Om een lekker geurig aftreksel te verkrijgen neem je zo'n 75 gram bloesem op 1 liter kokend water. Voeg daar een in stukken gesneden (biologische) citroen aan toe, en laat dit alles ten minste 24 uur trekken. Zo gezegd zo gedaan...

Na zo'n 30 uur is deze vloeistof door een theedoek gegoten die op een grote pan was gespannen. Je houdt dan een prachtige heldere vloeistof over. Ik heb de stukken citroen nog even uitgeperst en het sapje toegevoegd aan de heldere vloeistof. Vervolgens is er 500 gram suiker door de vloeistof geroerd en deze onder licht verwarmen en roeren volledig daarin opgelost. De warme SIROOP is in schone uitgekookte (nog warme) flessen gegoten en is nu klaar voor gebruik. Het is overheerlijk op een schaaltje met yoghurt, of om een glas ijskoude zomerse LIMONADE mee te maken. En wat denken jullie van VLIERBLOESEM-SORBETIJS, dat zit nog in de planning om te bereiden. Dit bijzondere IJS was mij al eens opgevallen op de menukaart van een restaurant. Nu nog even uitvogelen hoe dat precies moet.
Hi hi... alleen toen de buurman doorkreeg dat zijn VLIER was geplunderd zette hij de volgende dag met een grijns op zijn gezicht een vuilniszak over ons hek. En uhhh... die bleek vol met VLIERBLOESEM te zitten. Hij had het gelukkig helemaal niet erg gevonden, integendeel... Anders hadden wij die zak met geurige inhoud zeker niet gekregen. Deze BLOESEMS komen van zijn andere stuk grond elders in Scheemda. Daar staan een heleboel VLIERBOMEN. Hij had er duidelijk SCHIK in. En het kokkie van dit huisgezin kreeg even de SCHRIK... Als een dag toch eens 48 uur zou hebben, en je dan ook nog een berg met energie over zou hebben.

Uiteraard vinden wij het heel lief dat wij deze BLOESEM cadeau kregen. Het grootste gedeelte werd dan ook snel onder water gezet. Laat de boel maar lekker trekken. Later bedenk ik nog wel wat ik van het aftreksel ga maken. Ik denk zeker dat er  APPEL- VLIERBLOESEM - JAM gaat komen. Uiteraard zullen er ook nog een paar flessen SIROOP worden gekookt, die kun je immers goed bewaren.

Toch is er gisterenavond voor het slapen gaan nog een VLIERBLOESEM-CREATIE op de kaart gezet. Er is namelijk CAKE gebakken met VLIERBLOESEM-BLOEMETJES erin. Deze CAKE fleurde ons ONTBIJTJE vanmorgen heerlijk op ! Ook deze tip had ik al eens ergens gelezen. Het is dus GEEN eigen verzinsel. Technisch gezien is het kinderlijk eenvoudig, roer de afgeritste BLOESEMBLOEMETJES door het CAKEBESLAG, en bak de CAKE zoals gewoonlijk af. Ik bak het liefst CAKE zonder speciale MIXEN, gewoon puur met een beetje bakpoeder, bloem, (room-)boter, ei,  suiker (eventueel een beetje vanillesuiker toevoegen) en een snufje zout. 


Wij zijn ONZE HEMELSE VADER DANKBAAR voor al die BLOESEMPRACHT, en de rest van de buurman zijn BLOESEM mag fijn blijven hangen. Dan hebben de vogels straks ook nog een BESJE...

LIEFS, SUUS & MARCEL