vrijdag 20 juli 2012

HEERLIJKE ZOMERSE TAART...


Voor het eerst sinds wij hier in het NOORDEN wonen hebben wij KRUISBESSEN uit EIGEN TUIN ! Voorgaande jaren waren onze twee KRUISBESSENSTRUIKJES wat zielig en tierden niet zo goed. De overbuurvrouw daarentegen had al die jaren gigantische STRUIKEN vol met BESSEN staan. En hoe lief... die kregen wij dan ook van haar. Maar wij bleven hopen voor onze eigen STRUIKJES, en ja hoor... dit jaar is het bij ons OOK raak !

Ongeveer drie kwart van het RODE STRUIKJE is nu geplukt, de BESSENBUIT komt al snel neer op bijna 2 kilo. Alleen die STEKELS hè... die zijn minder leuk. Dus werd het hoog tijd voor een ZOMERSE TAART, want na het zure komt immers het zoet. En dan ben je die PRIKKERS snel weer vergeten hoor !

De TAART werd een simpel te maken exemplaar van bladerdeeg (waar je voor het bakken gaatjes inprikt met een vork) in een hartige taart vorm. Op het bladerdeeg gaan verkruimelde gesuikerde kokos-biscuitjes, op de kruimels doe je de gehalveerde bessen en op de bessen  giet je een mengsel van 3 eieren, een bekertje NIET geklopte slagroom, suiker en maïzena. Dit alles vormt een papje dat je er als het ware overheen uitgiet. Het baksel moet ongeveer een half uur tot drie kwartier bij 180 tot 200 graden Celsius worden gebakken. Daarna moet je de TAART goed af laten koelen. Het is aan te raden om bovenop nog flink wat poedersuiker te strooien en een toefje lobbig geklopte slagroom mag natuurlijk niet ontbreken !

De KRUISBESSEN zijn bij ons dit jaar wat aan de ZURE KANT doordat de ZOMER niet echt op gang wil komen, vandaar de toevoeging van wat extra poedersuiker. Toch is het een HEERLIJKE ZOMERSE TAART geworden. Het recept is tot stand gekomen na wat zoekwerk op internet, en verschillende recepten te combineren tot een voor ons geschikte variant.

En nu is het wachten op MOOI ZOMERS WEER. Dan maken we gewoon WEER zo'n ZOMERSE TAART met VERS GEOOGSTE KRUISBESSEN, maar die eten we dan heerlijk BUITEN op in het WARME ZONNETJE ! Wij wensen jullie allemaal een FIJN WEEKEND !


LIEVE GROETEN, Suus en Marcel