vrijdag 3 augustus 2012

Ons KOLEN-FABRIEKJE...

Wat een VREUGDE, want we hebben maar liefst 20 SPITSKOLEN van het land gehaald. En dan te bedenken dat er voor die tijd al 5 KOLEN, in iets kleinere hoedanigheid, zijn geoogst. Dat zet de teller voor het jaar 2012 op 25 SPITSKOLEN ! Is het niet geweldig ?

En het is zo fijn om te DELEN. Hi hi... toch is niet iedereen blij met zo'n KOOL. Het is namelijk best wel veel (snij-)werk om een zo'n grote vaste KOOL te slachten en verder te verwerken. Velen kopen het liever voorsneden bij de supermarkt. Eerlijk is eerlijk, dan heb je minder werk, een kleinere hoeveelheid en gaat het in 1 keer op. Maar of het dan allemaal zo gezond is als van de eigen moestuin ? Daar waar de KOOL onbespoten is en zonder kunstmest wordt groot gebracht !


Van zo'n hele dikke KOOL eten wij wel 4 keer. Toch mag ik oprecht schrijven dat het ons na heel wat KOOL gegeten te hebben nog steeds NIET verveeld. Wij hebben daar namelijk iets op gevonden ! Ik (Suus) heb de neus in de KOOKBOEKEN gestoken en heb geprobeerd om zo'n dikke verse KOOL in vieren te delen en daar dagelijks van te eten. Oftewel een week lang VERSE KOOLGERECHTEN te bereiden zonder dat je merkt DAT JE WEER KOOL EET. En dat is gelukt, het waren verrukkelijke gerechten. Het pakte keer op keer ZO ANDERS uit dat je echt niet het idee had dat het WEER KOOL betrof. Sowieso zullen wij dat niet zo snel zeggen. Want als je weet dat zo'n schitterende KOOL er zo lang over heeft gedaan om te groeien... dan ben je alleen nog maar DANKBAAR !

Bij deze het ALLER LEKKERSTE RECEPT dat gevuld was met OVERHEERLIJKE SPITSKOOL:
ROMIGE PASTA-OVENSCHOTEL. Men neme voor een ruim 3 personen gerecht:


-250 gram penne-pasta (grote staafjes)
-goedkope pot pastasaus bv. van Aldi
 (of maak saus van een stel dikke vleestomaten met kruiden)
-een flinke scheut tomatenketchup voor de smaak
-verse basilicum
-een eetlepel knoflookpoeder of 3 vers uitgeperste knoflooktenen
-een bekertje crème fraiche
-een kwart spitskool / indien klein van formaat een halve kool nemen
-paneermeel
-jong belegen kaas
-een pakje salami bv. van C1000 basis merk

Snij de KOOL in dunne reepjes.
Was de KOOL en laat deze vervolgens goed uitlekken in een vergiet.
Meng de fijngesneden KOOL met PASTASAUS, KETCHUP, BASILICUM, KNOFLOOK & CRÈME FRAÎCHE.
Kook de PASTA gaar.
Vet een ovenschaal in met boter en strooi op de bodem wat PANEERMEEL.
Knip de plakken SALAMI in reepjes.
Schaaf plakken JONG BELEGEN KAAS.
Doe de helft van het KOOLMENGSEL in de schaal.
Doe daarop de reepjes SALAMI en plakjes KAAS Leg hier bovenop de gekookte PASTA.
Op de pasta doe je de andere helft van het KOOLMENGSEL.
Daar bovenop leg je weer reepjes SALAMI en plakjes KAAS.
Verwarm de (elektrische) oven voor op 200 graden Celsius en laat de schotel zo'n 30 minuten lekker garen.
Als de bovenkant een mooi bruin korstje heeft is hij klaar,
LET OP: niet ZWART laten worden !

Voor wie ook KOOL op het menu gaat zetten, GENIET ERVAN ! Ons KOLEN-FABRIEKJE heeft de afgelopen dagen heel wat KOOL verwerk. Er staan inmiddels drie  ZUURKOOL-VATEN te rijpen met KOOL. En een deel is na het geblancheerd te hebben in de vriezer beland. Het is een PRACHTIGE GROENTE met een bijzondere EIGEN SMAAK, en zo WONDERLIJK MOOI gegroeid ! Kortom... WIJ ZIJN DANKBAAR ! Een fijn weekend allemaal !


LIEFS, Suus en Marcel