zaterdag 6 oktober 2012

ORANJE BOVEN...



IN NAAM VAN DE... "POMPOEN" volgt hier een POMPOENIG BERICHTJE vanuit ons kleine Groningse huisje. Het lijkt hier wel een SLACHTHUIS momenteel. Er zijn al heel wat POMPOENEN in stukken gezaagd om hun prachtige ORANJE VRUCHTVLEES te verwerken in de meest lekkere gerechten. Ja... "GEZAAGD", want de schil van POMPOEN is enorm hard en taai. Je zou er nog spierballen van krijgen. Momenteel eten we niet alleen POMPOENSOEP maar zijn we ook gevallen voor een overheerlijke GESUDDERDE VARIANT met verse kruiden bereidt in de oven.

RECEPT KRUIDIGE POMPOEN (naar mediterraan gebruik)
AANGEPAST / geïnspireerd op recept van Karin Luiten
uit kookboek : Koken met Karin, kleine moeite groot effect
**********************************************************************************
Ingrediënten :
750 gram pompoen
Aardappels (vastkokend, liefst BIOLOGISCH) afgestemd op aantal personen
Kipfilet 500 gram

Marinade :
handje verse tijm / afgeritst van de takjes
2 tot 3 uitgeperste teentjes knoflook
1 eetlepel sambal (=pittig, voor milder effect neem 1/2 eetlepel)
1 eetlepel koriander
6 eetlepels olijfolie

-Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
-Zaag pompoen in stukken
-Schil pompoen
-Verwijder hart / draden / pitten
-Snij pompoenvlees in blokjes
-Neem ingevette ovenschaal en doe pompoenblokjes daarin.
-Meng de marinade door de pompoen
-Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven
-Laat de pompoen 30 minuten garen.
-Schep af en toe even om
-Prik met vork of de pompoen ZACHT is

-Kook  aardappels (biologisch in schil) kort voor, ongeveer 5 minuten
-Bak aardappels in koekenpan tot ze een knapperig korstje hebben
-Neem kipfilet en snijdt deze in blokjes
-Maak NOGMAALS een bakje marinade klaar volgens bovenstaand recept
- Voeg bij de marinade nog een snuf zout (naar behoefte) toe
- Bak kipfilet goed gaar
- Schep marinade door de kip
-Meng tegen het einde van de gaartijd van de pompoen de gebakken aardappels en kip 
  door de gesudderde pompoen
-Laat het geheel nog heel even allemaal tezamen garen in de oven
**********************************************************************************
Uiteraard wordt er ook nog gewoon TRADITIONELE POMPOENSOEP gekookt en geweckt voor de winter. POMPOEN heeft gewoon zo'n bijzondere EIGEN SMAAK en daar willen wij LANGER van genieten dan alleen in de herfst. Op zichzelf blijven POMPOENEN best lang goed, maar voordat ze gaan ROTTEN willen wij er het beste uit gehaald hebben. Om TE ZIEN zijn ze natuurlijk OOK een lust voor het oog. Toch kunnen wij het niet over ons hart verkrijgen om zoveel ETEN weg te laten rotten. Het zal misschien een enkele POMPOEN overkomen maar onze voorkeur gaat toch wel uit naar conserveren van POMPOENEN voor de toekomst. Tot onze grote vreugde las ik (Suzanne) laatst nog een artikel dat WECKEN weer helemaal HIP wordt in tijden dat men minder te besteden heeft. Grappig... voordat je het weet ben je ineens OUDERWETS HIP. Hi hi... niet dat wij het daarvoor doen hoor ! Nee... het is een LEVENSSTIJL. Wel een BEWERKELIJKE LEVENSSTIJL, maar het is het absoluut meer dan waard !

Bij deze nog een KONINKLIJKE GROET ter afsluiting (dat heb je met al dat ORANJE VRUCHTVLEES, je zou het nog hoog in de bol krijgen... hi hi...)
Suus en Marcel