zaterdag 24 november 2012

Overheerlijk BAKKEN tijdens de DONKERE DAGEN...De behoefte om een KRUIDIGE KOEK te bakken stijgt bij ons altijd naarmate de dagen korter worden. Als het buiten donker, guur, koud en nat is ga je er bijna als vanzelf naar verlangen. Nu zijn de Nederlanders niet zo'n BAKLIEVEND VOLKJE als bijvoorbeeld onze Duitse buren. Of wat dachten jullie van de Engelsen, die slaan geen middag over zonder "HIGH TEA" De berg met lekkers die dan op tafel komt is bij voorkeur zelf gemaakt. Het uitwisselen van HUISRECEPTEN is daar aan de orde van de dag. Er bestaan zelfs geheime FAMILIE-BAKRECEPTEN die overgaan van moeder op dochter.

Aangezien wij pas nog in DUITSLAND waren kochten wij daar in een gewone supermarkt een schattig BOEKJE. Het bleek een SPECIALE UITGAVE te zijn van een BLAD (Mein schones land ). Dit blad weet haar pagina's rijkelijk te vullen met het ROMANTISCHE LANDLEVEN-GEVOEL. Het BLAD zelf is trouwens ook op om te eten, hi hi... Maar een mens moet natuurlijk niet altijd alles willen hebben.

De SPECIALE UITGAVE ging natuurlijk wel mee naar ons KLEINE GRONINGSE HUISJE. Dit BOEKJE is helemaal gewijd aan het BAKKEN in de ADVENTTIJD. Van zachte peperkoekjes tot stevige kruidkoeken, het staat er allemaal in. En het is zo schattig weergegeven. Dit alles is prachtig geïllustreerd en voorzien van de meest mooie foto's. Het water loopt je in de mond, dus restte ons nog maar een ding... BAKKEN MAAR!

De eerste KRUIDKOEK is inmiddels gebakken, hij is zeer bijzonder. Vooral de TOPPING is er een om te onthouden. Het is een KOEK gekruid met een LEBKUCHENMISCHUNG. Iedere Duitser weet dan direct waar je het over hebt, maar voor ons is dit een groot raadsel. De Duitse supermarkten verkopen deze KRUIDENMENGSELS gemixt en wel dus hebben wij die ook maar gelijk ingeslagen. Denk niet dat deze KRUIDENMIX hetzelfde is dan onze vertrouwde SPECULAASKRUIDEN. Helaas kan ik jullie niet vertellen in welke verhoudingen dit wonderlijke spul is samengesteld, het is zelfs niet op internet / noch op de verpakking te vinden. Zou dit het DUITSE BAKGEHEIM zijn die overgaat van moeder op dochter? Hi hi... enfin het is ons gelukt om dit GEURIGE BAKSEL in het GRONINGSE LAND op tafel te krijgen. Loopt het water jullie al in de mond?

Men neme...

KRUIDKOEK:
50 gram zachte roomboter, 250 gram witte kristalsuiker, 5 eieren, een halve theelepel zout, 500 gram witte patentbloem, 1 pakje bakpoeder, 1 pakje lebkuckengewurz (ja, die dus...) 3 eetlepels cacao, 200 ml melk (ik gebruikte biologische sojamelk met vanillesmaak).

TOPPING:
4 eetlepels monchou / verse roomkaas, 10 eetlepels ongeklopte slagroom, 10 eetlepels poedersuiker en 2 pakjes vanillesuiker.

Verwarm de elektrische oven voor op 180 graden Celsius. Roer de zachte boter en de suiker door elkaar. Klop daarna de 5 eieren stuk voor stuk door dit mengsel net zo lang totdat het een SCHUIMIG MENGSEL is geworden. Eventueel kan je dit met een mixer doen. Voeg hierna een halve theelepel zout toe en meng dit er met de hand doorheen. Neem een nieuwe mengkom en zeef het meel, de cacao, bakpoeder en kruidenmengsel in de kom. Meng dit alles met de hand tot een homogeen mengsel is ontstaan. Meng dit poedermengsel in gelijke delen door het botermengsel. Voeg beetje voor beetje de melk toe, blijf constant roeren! Doe dit mengsel in een BAKVORM die je van te voren hebt ingevet. Bak de KOEK in 60 minuten gaar. Eventueel kun je na 50 minuten aluminiumfolie om de vorm aanbrengen als de onderkant te donker wordt. Laat de KOEK afkoelen op een taartrooster. Maak nu de TOPPING klaar door de verse roomkaas zacht te verwarmen in een steelpan. Voeg al roerend de slagroom toe totdat het een homogeen mengsel is geworden. Haal de steelpan van het vuur en voeg al roerend de poedersuiker en vanillesuiker toe. Blijf roeren totdat de suikers zijn opgelost. Laat dit mengsel afkoelen. Als de KOEK en de TOPPING afgekoeld zijn kun je de KOEK insmeren met de TOPPING.

Een FIJN WEEKEND allemaal!
LIEFS, Suus en Marcel