vrijdag 21 december 2012

ADVENTSKOEKJES...



Jullie weten misschien nog wel dat wij enige tijd geleden zo'n schattig DUITS ADVENT-BAKBOEKJE met een recept aanhaalden. Uiteraard staan daar meer OVERHEERLIJKE ADVENTSRECEPTEN in. Langs deze weg willen wij jullie nog een heel simpel maar o zo lekker RECEPT doorgeven. Trouwens ook na ADVENT en HET KERSTFEEST smaken deze KOEKJES verrukkelijk...

Dit KOEKJE bestaat uit twee KOEKJES op elkaar met daartussen een heerlijke VULLING. Tijdens het klaarzetten van de ingrediënten ging ik er helemaal vanuit dat er tenminste een EI in zou moeten. Maar volgens het boekje moeten er in dit recept (SHORTBREAD) helemaal geen EIEREN. Het resultaat is een BROS maar wel heel smakelijk KOEKJE. De VULLING is in dit geval echt DE KERST OP DE TAART !

BENODIGDHEDEN GEMBER-SHORTBREAD MET CRÈMEVULLING
DEEG:
250 gram meel
120 gram donkerbruine basterdsuiker
1 theelepel gemberpoeder
1 snuf zout
180 gram roomboter

CRÈMEVULLING:
65-75 gram gekonfijte gember / glazen potje gemberbolletjes op siroop
150 gram roomboter
2-3 eetlepels poedersuiker
3 eetlepels vanillepudding ( evt. soja-pudding i.v.m allergie / kant en klare potjes / of zelf maken)

HOE TE BEREIDEN...
-Meng het meel met de suiker, gember en zout in een mengkom.
-Laat de boter eerst even zacht worden.
-Kneed deze boter onder het poedermengsel tot een homogeen deeg is ontstaan.
-Laat het deeg ongeveer 1 uur rusten in de koelkast.
-Warm de elektrische oven voor op 180 graden Celsius.
-Bekleedt een bakblik met bakpapier.
-Haal het deeg uit de koelkast en maak kleine balletjes van 10 gram per stuk.
-Leg deze balletjes op het bakblik en duw ze plat met een vlakke hand.
-Op de bovenkant van de helft van de KOEKJES kun je een stempel drukken, bijvoorbeeld een STER.
-Bak de KOEKJES in 15 minuten gaar.
-Leg ze voorzichtig (ze zijn nog zacht) op een taartrooster zodat ze hard kunnen worden en afkoelen.

-Doe alle ingrediënten voor de CRÈMEVULLING in een mengkom.
-Met de staafmixer maal en meng je dit alles tot een gladde homogene massa is  ontstaan.
-Neem de koekjes waar geen stempel op staat (onderkant) en smeer hier de crème royaal op.
-Bovenop de crème plaats je een KOEKJE met een stempel.

"SMULLEN MAAR !"
LIEFS, Suzanne en Marcel