vrijdag 29 juni 2012

Een klein schaaltje met AALBESJES...


Wat zijn ze mooi om te zien, AALBESSEN. Haast DOORZICHTIG, en hier en daar een FIJN LIJNTJE. Soms moet je GLIMLACHEN in het leven... Want ze zijn ons WEER VOOR dit jaar... Een stelletje DIKKE DUIVEN die haast iedere morgen hun ONTBIJT nuttigen in onze tuin. Zo staan de BESSENSTRUIKEN ook op hun menu. Inmiddels zijn de struiken LEEG gegeten, op dit schaaltje na. Maar die laatste BESJES zijn voor ons hoor !

Zeg nu zelf... zo'n ontsierend NET in de tuin vinden wij ook niets. En het idee dat je daar dan steeds VOGELS uit moet halen die verstrikt zijn geraakt in het NET. Nee hoor...
Terwijl wij van een zacht zomers avondzonnetje genoten met dit zomerse fruit zag ik het STELLETJE plots weer... ze waren neergestreken in een grote boom bij de buurman. Hoogst waarschijnlijk biedt onze lieve buurman dit echtpaar slechts alleen een SLAAPPLAATS aan. En uhhh... voor het ONTBIJT... gaan ze gewoon een huisje verder. Want naast BESSEN gaat het door de kippen gemorste gemengde graan er ook best in hoor ! En dan nog een slokje water uit de kippenwaterbak die op het plaatsje staat. Ja... want voor de ALL-INCLUSIVE formule moet je op nummer 60 zijn... En daar maakt dit stelletje DANKBAAR gebruik van !

Een HEERLIJK WEEKEND allemaal !

LIEVE GROETEN, SUUS EN MARCELwoensdag 27 juni 2012

Een wilde TUINBONEN-boel...


Door het STORMACHTIGE WEER van de afgelopen dagen en een heuse LUIZENPLAAG is het een GROOT WONDER dat wij dit jaar VERSE TUINBONEN op ons bord hebben. Inmiddels is het eerste vak met TUINBONEN geoogst, of het tweede vak het gaat halen ? Meer dan de helft is geknikt en ligt treurig in de modderige aarde te wachten op een naderend einde.
En wat dachten jullie van dat ZWARTE KLEVERIGE VOLKJE dat het reuze naar zijn zin schijnt te hebben in onze tuin ? Ondanks verwoede pogingen zijn wij de LUIZEN nog steeds niet de baas. Gezellig bevolken zij met velen de door ons met zoveel zorg opgekweekte TUINBONEN. Gelukkig smaken de BONEN zelf er niet minder om, alleen de opbrengst is vele male minder. Door die akelige LUIZEN ligt de plant zelf gedeeltelijk het loodje en brengt daardoor veel minder VRUCHTEN op.

Deze week is er een maaltje TUINBONEN verwerkt in een eeuwenoud JOODS GERECHT. Dit gerecht draagt de mooie naam: "MEFARKA". Deze BONENSCHOTEL is van boven tot onder gesudderd in de meest geurige kruiden. Het schijnt dat dit gerecht in de tijd dat de BIJBEL zich afspeelde al op deze wijze door het Joodse volk werd bereidt. Destijds werd LAMSVLEES gebruikt, dit werd eindeloos gesudderd in olie, water en verse kruiden als kaneel, komijn, koriander, munt, peper, en tijm. Uiteraard werd er ook zout aan dit geheel toegevoegd. De bonen werden apart gestoofd in een pan met een bodempje water, enkele lepels olie en verse tijm. Uiteindelijk kwamen vlees en groenten bij elkaar in de kookpot en werden er een aantal geklutste eieren aan toegevoegd. Onder voortdurend roeren stolden de eieren om het geheel heen. Het uiteindelijke resultaat werd op smaak gebracht met peper, zout, een uitgeperst citroentje (citroensap) en geserveerd met (kruidig) vers gebakken brood.

Zo gezegd zo gedaan en werd er hier  in ons KLEINE HUISJE het oeroude gerecht MEFARKA bereidt. Nu hebben wij geen lamsvlees, maar ook geen lamsgehakt. Dus gingen wij voor gewone oerdegelijke rundergehakt. Eerlijk is eerlijk... wij kunnen ons zo voorstellen dat het lekkerder is met gesudderd vlees. Gehakt wordt vaak zo kruimelig. Je verliest enigszins het "malse effect" dat "in stukjes gesneden gesudderd vlees" wel heeft. Toch hebben wij zitten smullen... en voor de zoetekauwen onder ons... ik heb nog een kopje gewelde rozijnen toegevoegd. Mmm... Tezamen met het kruidige vers gebakken brood was het een waar KONINGSMAAL !

LIEVE GROETEN, Suus en Marcel  (zien jullie die schattige bloemen, dat zijn onze zelf opgekweekte ZINNIA'S)maandag 25 juni 2012

Terug van WEGGEWEEST...


Wij hebben ondertussen ruim 660 kilometer op de teller staan en zijn inmiddels weer VEILIG THUIS ! We waren namelijk OP REIS richting onze FAMILIE in het WESTEN. We zijn begonnen met een bezoek aan OOSTVOORNE. Helaas was het WEER bijzonder WISSELVALLIG en KOUD. En wat een WIND ! Dus werd het jammer genoeg niet BUITEN ZITTEN op de CAMPING. Gelukkig is het ZOMERHUISJE droog en warm en konden we tussen de buien door de benen toch nog even strekken. We zijn naar de PRACHTIGE MOESTUIN van Marcel zijn vader wezen kijken. Zijn MOESTUIN zag er heel verzorgd uit, onze grote complimenten ! Nu nog wat meer ZOMERS WEER, en dan zal alles zeker tot VOLLE BLOEI en GROEI gaan komen. Wij ervaren ook dat door dit HERFSTACHTIGE WEER het hele MOESTUINGEBEUREN een beetje stil lijkt te liggen. Dus verlangen wij des te heviger naar een WARME ZONNIGE ZOMER !

Na afscheid genomen te hebben begon de reis vanuit OOSTVOORNE richting LEKKERKERK. We deden er ruim anderhalf uur over. Het was FILERIJDEN geblazen, gelukkig konden we heerlijk bijkomen in LEKKERKERK. Na een lekker hapje en drankje en een overheerlijk bad knapten we weer een beetje op.

We hebben verderop in het weekend ook nog een bezoekje gebracht aan onze OOM / broer van (schoon-) ma, die voor ons een groot voorbeeld is op het gebied van TUINIEREN & PIONIEREN. Zijn LEVENSSTIJL is voor ons bijzonder inspirerend. Hij weet van NIETS (bijvoorbeeld van oud hout en oude bouwmaterialen) iets GROOTS te maken. Juist dit vinden wij zo knap en vindingrijk ! Ook houdt hij net als wij van het STOKEN op HOUTKACHELS en daarop koken uiteraard. Wat is het leuk om SOORTGENOTEN te ontmoeten. Grappig te bemerken dat leeftijd dan geen rol meer speelt. Je vindt elkaar in de VERWONDERING van alles wat GROEIT en BLOEIT en kan op die manier veel ervaringen en tips uitwisselen. Al weet deze oom heel wat meer dan wij hoor, kortom dankzij hem hebben we weer een heleboel bijgeleerd !

En wat ZEGEN... we mochten weer VEILIG THUIS komen, het is tenslotte toch een hele reis. HENKIE DE HAAN kukelde enthousiast bij onze aankomst. En de kleine PIEPKUIKENS waren zowaar gegroeid !

Wij wensen jullie allemaal een FIJNE NIEUWE WEEK toe.
LIEVE GROETEN, Suus en Marcel

woensdag 20 juni 2012

VLIERBLOESEM-heerlijkheden...


Steeds viel ons oog op de prachtig bloeiende VLIER die op het landje van de buurman staat te pronken. Tja... en toen restte ons nog maar een ding... OOGSTEN. Dus werd er deze week VLIERBLOESEM geplukt. Alleen de GROTE BLOEMSCHERMEN vol beladen met overheerlijk geurend stuifmeel, want die schijnen het lekkerst te zijn.

Eenmaal thuis moest de boel snel worden verwerkt, helaas gaat de conditie van VLIERBLOESEM snel achteruit. In grote potten is een deel van de BLOESEM gestopt en overgoten met kokend water. Om een lekker geurig aftreksel te verkrijgen neem je zo'n 75 gram bloesem op 1 liter kokend water. Voeg daar een in stukken gesneden (biologische) citroen aan toe, en laat dit alles ten minste 24 uur trekken. Zo gezegd zo gedaan...

Na zo'n 30 uur is deze vloeistof door een theedoek gegoten die op een grote pan was gespannen. Je houdt dan een prachtige heldere vloeistof over. Ik heb de stukken citroen nog even uitgeperst en het sapje toegevoegd aan de heldere vloeistof. Vervolgens is er 500 gram suiker door de vloeistof geroerd en deze onder licht verwarmen en roeren volledig daarin opgelost. De warme SIROOP is in schone uitgekookte (nog warme) flessen gegoten en is nu klaar voor gebruik. Het is overheerlijk op een schaaltje met yoghurt, of om een glas ijskoude zomerse LIMONADE mee te maken. En wat denken jullie van VLIERBLOESEM-SORBETIJS, dat zit nog in de planning om te bereiden. Dit bijzondere IJS was mij al eens opgevallen op de menukaart van een restaurant. Nu nog even uitvogelen hoe dat precies moet.
Hi hi... alleen toen de buurman doorkreeg dat zijn VLIER was geplunderd zette hij de volgende dag met een grijns op zijn gezicht een vuilniszak over ons hek. En uhhh... die bleek vol met VLIERBLOESEM te zitten. Hij had het gelukkig helemaal niet erg gevonden, integendeel... Anders hadden wij die zak met geurige inhoud zeker niet gekregen. Deze BLOESEMS komen van zijn andere stuk grond elders in Scheemda. Daar staan een heleboel VLIERBOMEN. Hij had er duidelijk SCHIK in. En het kokkie van dit huisgezin kreeg even de SCHRIK... Als een dag toch eens 48 uur zou hebben, en je dan ook nog een berg met energie over zou hebben.

Uiteraard vinden wij het heel lief dat wij deze BLOESEM cadeau kregen. Het grootste gedeelte werd dan ook snel onder water gezet. Laat de boel maar lekker trekken. Later bedenk ik nog wel wat ik van het aftreksel ga maken. Ik denk zeker dat er  APPEL- VLIERBLOESEM - JAM gaat komen. Uiteraard zullen er ook nog een paar flessen SIROOP worden gekookt, die kun je immers goed bewaren.

Toch is er gisterenavond voor het slapen gaan nog een VLIERBLOESEM-CREATIE op de kaart gezet. Er is namelijk CAKE gebakken met VLIERBLOESEM-BLOEMETJES erin. Deze CAKE fleurde ons ONTBIJTJE vanmorgen heerlijk op ! Ook deze tip had ik al eens ergens gelezen. Het is dus GEEN eigen verzinsel. Technisch gezien is het kinderlijk eenvoudig, roer de afgeritste BLOESEMBLOEMETJES door het CAKEBESLAG, en bak de CAKE zoals gewoonlijk af. Ik bak het liefst CAKE zonder speciale MIXEN, gewoon puur met een beetje bakpoeder, bloem, (room-)boter, ei,  suiker (eventueel een beetje vanillesuiker toevoegen) en een snufje zout. 


Wij zijn ONZE HEMELSE VADER DANKBAAR voor al die BLOESEMPRACHT, en de rest van de buurman zijn BLOESEM mag fijn blijven hangen. Dan hebben de vogels straks ook nog een BESJE...

LIEFS, SUUS & MARCEL


maandag 18 juni 2012

Bosje BERM op tafel...


Zomaar uit de BERM geplukt, een vrolijk bosje met  ONKRUID. Nee... dit is geen FLUITENKRUID, dit is ZEVENBLAD. Wat lijken die twee toch enorm veel op elkaar. Je kunt ze echter gemakkelijk uit elkaar houden als je naar het BLAD kijkt. FLUITENKRUID heeft een gevederd blad en ZEVENBLAD heeft ovaalvormige blaadjes. Deze blaadjes zitten volgroeid en wel met ZEVEN bij elkaar aan een takje, vandaar de naam. Je kunt ZEVENBLAD trouwens prima eten, het zit namelijk vol met vitaminen. Laatst vond ik nog een recept met ZEVENBLAD, namelijk hartige ZEVENBLAD-TAART. 

Het is altijd gezellig om BLOEMEN op tafel te hebben, en waarom eigenlijk geen ONKRUID ? Iedere keer worden wij weer opnieuw verrast met wat er dit keer staat de bloeien in de BERM. Zo wordt het bij ons op tafel in ieder geval nooit saai. Ieder seizoen kent zo zijn eigen BLOEI. Sterker nog... in het VOORJAAR heb je een heleboel verschillende FASES wat de groei van BLOEIEND ONKRUID aangaat betreft. Mocht je ook nog eens enthousiast aan het plukken in de berm slaan... pas dan op dat je je NOOIT zal wagen aan het plukken van de o zo beruchte BERENKLAUW. Die levert je namelijk BRANDWONDEN  / HUIDIRRITATIE op. Helaas zullen we daar AF MOETEN BLIJVEN... en toch zijn de BLOEMSCHERMEN zo prachtig mooi om te zien.

En zien jullie die heerlijke AARDBEIEN uit eigen tuin ? Zijn ze niet om op te eten ? Uhhh... juist ja... ze zijn inmiddels opgegeten. Wat zijn dit toch heerlijke VRUCHTEN !

Wij wensen jullie allemaal een FIJNE NIEUWE WEEK toe !
LIEVE GROETEN, Suus en Marcel        


vrijdag 15 juni 2012

MOESTUIN-kijkje op het land van de buurman...


Graag nemen wij jullie even mee naar onze MOESTUIN op het land van de buurman. We hebben daar al heel wat werk verzet en inmiddels begint het er dan ook veelbelovend uit te zien. Wat is het een heerlijkheid om daar te zijn. Neem nu de zee van ruimte die wij daar hebben, het is er heerlijk rustig en het biedt ons de mogelijkheid om een beetje te PIONIEREN.

Zo is er een ruw gedeelte met GRAS en ONKRUID. Zelfs dit ONKRUID gebruiken wij ten dele, neem nu de BRANDNETELS en PAARDENBLOEMEN. Hier kun je weer heerlijke gerechten van bereiden. Maar ook beland er wel eens een bosje ONKRUID op tafel in een leuk vaasje. Midden tussen dit ONKRUID, GRAS en STRUIKGEWAS hebben wij dit jaar ons KASJE geplaatst. Het was een hele toestand om de grond in de KAS klaar te maken voor het verbouwen van tomaten, paprika's en meloenen. Doordat er jaren lang geen spade in de grond was gestoken was de grond zeer hard en vol met wortels van struiken en bomen. Toch is het gelukt... en het KASJE staat inmiddels vol met veelbelovende GROENE PLANTJES.  

Op de plek waar wij daadwerkelijk MOESTUINIEREN is de grond geploegd en gefreesd. Vervolgens zijn er reeds thuis voor-gezaaide KOOLPLANTEN (SPITSKOOL, RODE KOOL, WITTE KOOL) uitgezet onder tunnels met gaas, AARDAPPELS gepoot, en BIETEN & WORTELS & UIEN gezaaid.

Even verderop is nog een BLOEMENVELDJE, dit stukje grond is met de hand ontgonnen. Wij hebben het volgezet met DAHLIA'S en eenjarige zomerbloeiers zoals COSMEA en ZONNEBLOEMEN. Vergeet trouwens de AARDBEIEN niet, die staan er dit jaar voor het eerst. Ze staan netjes naast de door de buurman uitgezaaide LUPINES op ons BLOEMENVELDJE. Vorig jaar was het met de LUPINES nogal droevig gesteld, maar dit jaar halen zij alles uit de kast. Leuk toch, en ze zaaien zichzelf uit, zodoende begint dit een leuk PLUKTUINTJE te worden.

Allemaal een heel FIJN WEEKEND toegewenst, Suus en Marcel

woensdag 13 juni 2012

BUITEN SPELEN...
Ja... bijna iedere dag mogen wij een poosje BUITEN SPELEN op het plaatsje dat vol met kleurige bloemetjes staat. We SLAPEN tijdelijk samen met mamma binnen in de keuken in een soort ren. Maar naar BUITEN gaan vinden wij echt heel leuk ! Hard rennen dat we dan doen, we zijn nog sneller dan het geluid. Het vrouwtje let natuurlijk heel goed op of er geen ROOFVOGELS in de buurt zijn en HENKIE DE HAAN slaat ook direct alarm als er gevaar dreigt.

Wisten jullie al dat wij heel hard GROEIEN ? We kregen binnen de week al echte VLEUGELTJES met heuse VEREN. Rare dingen hoor, en die PENNEN kriebelen af en toe een beetje. Dan zitten we met z'n allen heel driftig te poetsen. Ook denken we dat we een beetje kunnen FLADDEREN, maar erg hoog komen we eigenlijk niet !

Wij houden ook van lekker eten, zelfs een DIKKE WORM ging er laatst in als koek. Dat was eigenlijk niet de bedoeling, die WORM was bedoeld voor onze mamma. Maar die liet toe dat wij hem afpakten en er lekker mee gingen rondrennen. Plots kregen wij door dat je zo'n vreemd ding ook op kan eten, dus gingen we met z'n allen heel hard trekken aan de WORM. Na deze grote krachtmeting was er een winnaar... en die slokte het beest in een seconde op. Het vrouwtje was nog bang dat daar buikpijn van zou komen... maar niets hoor !

En SLAPEN doen we ook nog heel veel, lekker warm onder de pluizige donsveren van mamma. Als we dan iets horen kijken we met z'n allen op vanuit het pluis met onze nieuwsgierige kopjes. Dan moeten onze baasjes heel hard lachen, dat schijnt erg grappig te zijn. Ook liften wij regelmatig mee op de rug van onze mamma, het liefst liggen wij zelfs voor pampus in haar nek. Het is net een glijbaan, voor je het weet zoef je zo weer naar beneden.

Nu weten jullie weer hoe het met ons gaat, tot de volgende keer !

LIEFS van de KUIKENTJES