vrijdag 30 november 2012

GEVULDE KIP...Het is wel wat akelig om een verhaal te schrijven over "GEVULDE KIP" na het vertrek van onze HAAN KEES. Hi Hi, even voor alle duidelijkheid... de "GEVULDE KIP" die in dit bericht de hoofdrol speelt is NIET onze KEES! Het betreft hier een DUITSE SCHARRELKIP die we op de kop tikten enige weken geleden toen wij op boodschappenjacht gingen bij de Duitse buren. Kennelijk is ons zelfvoorzienende hart nog niet rijp voor het opeten van onze eigen kippen. Misschien als we er een paar 100 zonder naam rond hadden lopen. Heel misschien dat dit onderwerp dan minder gevoelig zou liggen.  

Maar "WAAROM" dan toch een bericht over "GEVULDE KIP"? Het antwoord is dat ik (Suzanne) nog nooit een GEVULDE KIP heb klaar gemaakt. Ik vond dat het de hoogste tijd werd om dat maar eens te gaan leren. Veel mensen eten dergelijke gerechten met KERST. Toch is mijn bescheiden mening dat je dit soort KUNSTEN eerst volledig moet beheersen voordat je eraan gaat denken het je gasten voor te schotelen. Vandaar hier een verslag van mijn bevindingen met onze DUITSE SCHARREL...

Dit recept komt uit het C1000-MAGAZINE en leek mij niet al te moeilijk. Dus ben ik van de week vol goede moed begonnen. Ik heb in de bereidingswijze mijn persoonlijke ervaringen verwerkt.

INGREDIËNTEN: 8 kleine mandarijntjes, 1 hele kip, 3 tenen knoflook, 4 takjes rozemarijn, 4 eetlepels olijfolie, een halve eetlepel honing, 2 rode uien, 100 gram verse cranberry's / ik gebruikte bramen uit de vriezer, 250 ml kippenbouillon.

-Snij de gepelde mandarijntjes overdwars doormidden.
-Strooi zout en peper in de buikholte van de kip.
-Vul de buikholte met 3 halve mandarijntjes, 2 uitgeperste tenen knoflook en de helft van de rozemarijn.
-Steek de opening dicht met een cocktailprikker / of rijg hem dicht met rolladetouw.
-Verwarm de elektrische oven voor op 175 graden Celsius.
-Meng de olijfolie met 1 uitgeperste teen knoflook, honing, zout en peper.
-Bestrijk de kip rondom met dit mengsel
-Leg de kip in een braadslede
-Verdeel de rest van de stukken mandarijn om de kip heen in de braadslede.
-Voeg hier rondom ook de partjes ui, de cranberry's en de rest van de rozemarijn aan toe.
(bij het gebruik van BRAMEN voeg je de bramen pas tegen het einde van de braadtijd toe)
-Schenk de bouillon in de braadslede.
-Braad de kip in 1 uur en een kwartier tot anderhalf uur gaar.
-Bekijk de kip  na 1 uur en doe er evt. een stukje folie overheen (als het vel donker genoeg is)
- Leg de gebraden kip op een schaal.
-Schep de mandarijntjes, uien en bessen eromheen.
-Kook het braadvocht in tot een lekkere jus.

Ik vond de KIP best smakelijk, al was mijn lieve man er niet zo van gecharmeerd. Hoe dan ook het was heel leuk om iets nieuws te leren. Het stond namelijk al lange tijd op mijn "leerlijstje". Ik ontdek maar al te graag nieuwe gerechten en technieken wat BAKKEN, BRADEN en KOKEN aangaande. Qua recept is het gemakkelijk aan te passen zodat je een SMAAK kan vinden die voor iedereen een FEESTJE is. Dit was natuurlijk maar een OEFENING, en OEFENING baart KUNST!

Wij wensen iedereen een HEERLIJK WEEKEND! Gaan jullie ook nog LEKKERE GERECHTEN oefenen en proeven met oog op de komende FEESTDAGEN?

LIEFS, Suzanne en Marcel woensdag 28 november 2012

Onze KLEINE KEESSIE is een GROTE KEES geworden...Misschien kunnen jullie nog herinneren hoe SCHATTIG ons jonge HAANTJE KEESSIE was toen hij net uit het EI kroop. Hij mocht hier op ons erf HET LEVENSLICHT aanschouwen. En wij waren verkocht! KEESSIE was namelijk het meest GELE KUIKENTJE van het hele spul. Dat KEESSIE ook nog eens super lief bleek te zijn was natuurlijk een bonus. Maar daar is ook DIKKE TEUN, zijn broertje. En niet te vergeten onze UKKE PUKKIE, de enige DAME van het nest.

Al vanaf het begin wisten wij dat er op een gegeven moment een keuze gemaakt zou moeten worden. Deze keuze is inmiddels gemaakt. Afgelopen maandag is KEESSIE overgebracht naar zijn nieuwe THUIS. Voordat deze VERHUIZING plaats ging vinden is hij nog even mooi op de foto gegaan. Hij vond het prima, hij heeft altijd het volste vertrouwen in ons gehad. Snif...

Toch moest KEESSIE weg... NIET omdat wij dit zo graag wilden, en NIET omdat onze KEESSIE niet meer lief was. Maar twee HANEN in een hok is nu eenmaal niet een al te best idee. KEESSIE heeft inmiddels een nieuw huisje gevonden, en wel een paar dorpen verderop. Het is beter zo voor het beestje.

DIKKE TEUN en UKKE PUKKIE (zij was vanaf de eerste tel tot nu aan toe PIEP KLEIN) vormden namelijk in de loop der tijd een LIEFDEVOL KOPPELTJE, onafscheidelijk, een en al oog voor elkaar. Dus kon het niet anders dan dat KEESSIE het veld moest ruimen. Als het donker wordt duikt UKKE PUKKIE helemaal in de veren van DIKKE TEUN, dat deed ze nooit bij KEESSIE.

Lastig zijn zulke dingen... want eigenlijk was KEESSIE voor ons DE LIEFSTE. Hij sprong nog altijd graag op schoot en deed ons van tijd tot tijd schaterlachen. Als hij malle dingen deed doopten wij hem om tot MAFKEES. En van tijd tot tijd was het ook best een PANIEKVOGEL. Hoe dan ook... het was en is een bijzonder diertje.

Wij hopen van harte dat KEESSIE op zijn nieuwe stek een mooi leventje mag krijgen. Wij vrezen alleen dat het knuffelen en op schoot zitten er niet meer in zal zitten voor ons HAANTJE. Nu is de tijd aangebroken dan onze KLEINE KEESSIE zal moeten bewijzen dat hij een GROTE STERKE KEES is geworden...

LIEFS, Suus en Marcel
maandag 26 november 2012

GUUR, MIST en STORM...We hebben het allemaal mogen BELEVEN dit WEEKEND: GUUR WEER, MIST EN STORM. Vooral de STORM was behoorlijk heftig. Want in onze tuin vlogen de BROCANTE POTJES en PANNEN je om de oren.

We durfden de KRIEL-KIPPETJES niet eens vrij buiten te laten rondscharrelen. Je zou het meemaken dat je die KLEINE PLUIZIGE BEESTJES ineens voor het raam langs zou zien suizen. HENKIE DE HAAN was toch al volledig over zijn toertjes, hij brulde constant om aan te geven dat er "GEVAAR" was. Normaal doet hij dit alleen als er een GROTE ZWARTE VOGEL of iets van dien aart voorbij vliegt.

Zelfs ons FORNUIS was op hol geslagen! De wind deed haar VLAMMENSPEL aanwakkeren tot ongekende hoogte en er waren  heel wat HUILENDE WOLFJES in de SCHOORSTEEN. Maar BINNEN was het BEHAAGLIJK en KNUS, hi hi... op de HUILENDE WOLFJES na. Dit geluid leek nogal op een LOEIENDE SIRENE die onbewust de adrenaline deed stijgen. Hum... en dat op DE RUSTDAG! Maar hoe leg je zoiets het zwijgen op? 

Toch blijft het WONDERLIJK dat de WIND dit soort capriolen uit kan halen. Het spel van DE NATUUR is niet te stoppen door invloed van de mens. Er is er slechts 1 die de STORM kan stillen...

Deze tijd vraagt om GEZELLIGHEID en WARMTE, maar ook om OVERGAVE en OVERLEVEN. Dit alles maakt ons DANKBAAR. Wij kunnen het gelukkig nog GEZELLIG en WARM maken. Daar waar ARMOEDE of OORLOG heerst is het een heel ander verhaal. Wij kunnen besluiten vol OVERGAVE het dan maar BINNEN BEHAAGLIJK en KNUS te maken. Veel mensen hebben deze keuze niet. Ze moeten noodgedwongen in de kou of temidden van geweld OVERLEVEN. En soms is het goed om op deze dagen aan hen te denken en voor hen te BIDDEN. "Heer wilt U op dit moment deze mensen helpen, wilt u hen ONDERDAK, VEILIGHEID, VOEDSEL en WARMTE geven!"

Efeziers 3 : 20 en 21
Aan HEM die door de kracht die in ons werkt bij machte is oneindig veel meer te doen dan wij vragen of denken, aan HEM komt de eer toe, in de kerk en in Christus Jezus, tot in alle generaties, tot in alle eeuwigheid. Amen.

Misschien heb je wel een WARM HUIS maar heerst er een andere STORM in je LEVEN, wij hopen VAN HARTE dat deze tekst je in deze NIEUWE WEEK mag bemoedigen.

Een HARTELIJKE GROET van ons beiden, Suzanne en Marcel 

zaterdag 24 november 2012

Overheerlijk BAKKEN tijdens de DONKERE DAGEN...De behoefte om een KRUIDIGE KOEK te bakken stijgt bij ons altijd naarmate de dagen korter worden. Als het buiten donker, guur, koud en nat is ga je er bijna als vanzelf naar verlangen. Nu zijn de Nederlanders niet zo'n BAKLIEVEND VOLKJE als bijvoorbeeld onze Duitse buren. Of wat dachten jullie van de Engelsen, die slaan geen middag over zonder "HIGH TEA" De berg met lekkers die dan op tafel komt is bij voorkeur zelf gemaakt. Het uitwisselen van HUISRECEPTEN is daar aan de orde van de dag. Er bestaan zelfs geheime FAMILIE-BAKRECEPTEN die overgaan van moeder op dochter.

Aangezien wij pas nog in DUITSLAND waren kochten wij daar in een gewone supermarkt een schattig BOEKJE. Het bleek een SPECIALE UITGAVE te zijn van een BLAD (Mein schones land ). Dit blad weet haar pagina's rijkelijk te vullen met het ROMANTISCHE LANDLEVEN-GEVOEL. Het BLAD zelf is trouwens ook op om te eten, hi hi... Maar een mens moet natuurlijk niet altijd alles willen hebben.

De SPECIALE UITGAVE ging natuurlijk wel mee naar ons KLEINE GRONINGSE HUISJE. Dit BOEKJE is helemaal gewijd aan het BAKKEN in de ADVENTTIJD. Van zachte peperkoekjes tot stevige kruidkoeken, het staat er allemaal in. En het is zo schattig weergegeven. Dit alles is prachtig geïllustreerd en voorzien van de meest mooie foto's. Het water loopt je in de mond, dus restte ons nog maar een ding... BAKKEN MAAR!

De eerste KRUIDKOEK is inmiddels gebakken, hij is zeer bijzonder. Vooral de TOPPING is er een om te onthouden. Het is een KOEK gekruid met een LEBKUCHENMISCHUNG. Iedere Duitser weet dan direct waar je het over hebt, maar voor ons is dit een groot raadsel. De Duitse supermarkten verkopen deze KRUIDENMENGSELS gemixt en wel dus hebben wij die ook maar gelijk ingeslagen. Denk niet dat deze KRUIDENMIX hetzelfde is dan onze vertrouwde SPECULAASKRUIDEN. Helaas kan ik jullie niet vertellen in welke verhoudingen dit wonderlijke spul is samengesteld, het is zelfs niet op internet / noch op de verpakking te vinden. Zou dit het DUITSE BAKGEHEIM zijn die overgaat van moeder op dochter? Hi hi... enfin het is ons gelukt om dit GEURIGE BAKSEL in het GRONINGSE LAND op tafel te krijgen. Loopt het water jullie al in de mond?

Men neme...

KRUIDKOEK:
50 gram zachte roomboter, 250 gram witte kristalsuiker, 5 eieren, een halve theelepel zout, 500 gram witte patentbloem, 1 pakje bakpoeder, 1 pakje lebkuckengewurz (ja, die dus...) 3 eetlepels cacao, 200 ml melk (ik gebruikte biologische sojamelk met vanillesmaak).

TOPPING:
4 eetlepels monchou / verse roomkaas, 10 eetlepels ongeklopte slagroom, 10 eetlepels poedersuiker en 2 pakjes vanillesuiker.

Verwarm de elektrische oven voor op 180 graden Celsius. Roer de zachte boter en de suiker door elkaar. Klop daarna de 5 eieren stuk voor stuk door dit mengsel net zo lang totdat het een SCHUIMIG MENGSEL is geworden. Eventueel kan je dit met een mixer doen. Voeg hierna een halve theelepel zout toe en meng dit er met de hand doorheen. Neem een nieuwe mengkom en zeef het meel, de cacao, bakpoeder en kruidenmengsel in de kom. Meng dit alles met de hand tot een homogeen mengsel is ontstaan. Meng dit poedermengsel in gelijke delen door het botermengsel. Voeg beetje voor beetje de melk toe, blijf constant roeren! Doe dit mengsel in een BAKVORM die je van te voren hebt ingevet. Bak de KOEK in 60 minuten gaar. Eventueel kun je na 50 minuten aluminiumfolie om de vorm aanbrengen als de onderkant te donker wordt. Laat de KOEK afkoelen op een taartrooster. Maak nu de TOPPING klaar door de verse roomkaas zacht te verwarmen in een steelpan. Voeg al roerend de slagroom toe totdat het een homogeen mengsel is geworden. Haal de steelpan van het vuur en voeg al roerend de poedersuiker en vanillesuiker toe. Blijf roeren totdat de suikers zijn opgelost. Laat dit mengsel afkoelen. Als de KOEK en de TOPPING afgekoeld zijn kun je de KOEK insmeren met de TOPPING.

Een FIJN WEEKEND allemaal!
LIEFS, Suus en Marcel
        donderdag 22 november 2012

Een klein MODE-praatje...Eerlijk is eerlijk, wij kopen niet zo heel vaak KLEDING. En als er dan iets gekocht wordt is het bij voorkeur niet een stuk van 1000 uit een dozijn. Wij vinden namelijk dat een nieuw KLEDINGSTUK  echt bij je moet passen, ongeacht DE MODE en haar strenge voorschriften. Maar ook dat het NETJES moet zijn in velerlei opzichten.

Nu werd het voor mij (Suzanne) de hoogste tijd om een NIEUW PAKJE aan te schaffen voor de komende feestdagen/zondagen. Toch bleek deze zoekactie voor mijn persoontje hopeloos moeilijk te zijn, want de ene JURK was TE KORT en het andere PAKJE had NIET DE JUISTE STOF. Totdat mijn lieve man een bijzondere WEBSITE bij mij onder de aandacht bracht.

Dit is waar ZIJ voor staan:

TALULABELLE gaat voor kleur in de wereld!
Is dol op prints van vroeger.
Combineert oud met nieuw.
Gebruikt draagbare materialen in alle kleuren.
Draagt haar zondagse jurk op woensdag.
Is altijd hip maar NOOIT in de mode.
Vindt alles met een gouden randje net iets mooier...

WWW.talulabelle.nl

Aan de JURKEN (en de rest) hangt natuurlijk een prijskaartje, maar...
Alles is stuk voor stuk MET DE HAND GEMAAKT in een klein NEDERLANDS ATELIER. En dat is wat waard, want tegenwoordig wordt bijna alle TEXTIEL in CHINA of INDIA vervaardigd. Dit gebeurd verdrietig genoeg niet altijd onder de beste omstandigheden. Arme mensen worden uitgebuit, maar ook kinderen worden slachtoffer van deze rampzalige ATELIERS.  

Er wordt in dit NEDERLANDSE ATELIER slechts een kleine hoeveelheid van ieder exemplaar genaaid. Dit betekend dat je een uniek PAKJE hebt waar niet heel Nederland (en daarbuiten) in rondloopt. De kwaliteit is degelijk, de KLEDING is keurig afgewerkt zowel van binnen als van buiten.

Vrolijker en vrouwelijker bestaat er geloof ik niet. Aangezien wij zelden dure kleding kopen is het geweldig als je dan iets speciaals mag vinden wat bij je past. Vooral de SLOGAN: "IS ALTIJD HIP MAAR NOOIT IN DE MODE" vind ik persoonlijk erg grappig.

Natuurlijk ben ik zelf ook hard aan het oefenen om mijn NAAIKUNSTEN op niveau te krijgen. Toch zal het nog wel even duren voordat ik zoiets moois kan maken. Ik ben heel blij met mijn NIEUWE JURK en bijpassende GEHAAKTE OMSLAGDOEK. Maar ik  heb ook heel veel respect voor de dames van dit ATELIER, wat maken ze toch prachtige KUNSTWERKJES!     

LIEVE GROETEN, Suzanne
dinsdag 20 november 2012

Nieuwe oude BROODTROMMEL met een vleugje ROOD

We hebben er sinds vanmorgen een nieuwe BROODTROMMEL bij, en o wat zijn we reuze BLIJ ! Niet dat we een nieuwe BROODTROMMEL nodig hadden, maar het was bijna onmogelijk om dit SNOEPJE te laten staan. Uiteraard is het ook een prima BAK om andere dingen dan alleen BROOD in op te bergen. Wij denken dat het best een "BIJZONDER EXEMPLAAR" is. Wij hebben deze KLEURENCOMBINATIE nog niet eerder voorbij zien komen in het land der EMAILLEN SNUISTERIJEN. 

Nu zijn jullie natuurlijk reuze nieuwsgierig waar dit oude beestje vandaan komt. Het antwoord is eenvoudig... We hebben hem  bij een KRINGLOOP in WESTERLEE gevonden. Het is ons bekend dat deze eigenaar wel eens oude inboedels opkoopt. De spullen die hij daar bemachtigd slaat hij vervolgens op in grote hallen. Nu is het de kunst om uit die bergen met spullen de BIJZONDERE SNOEPJES te vinden. En vandaag was de dag dat deze PRACHTIGE TROMMEL uit een enorme berg tevoorschijn kwam en mee mocht naar ons KLEINE HUISJE .

Wij houden van EMAILLEN KEUKENSPULLEN en dan helemaal in deze kleuren uitgevoerd. Het is helaas maar zelden dat wij dit soort UITZONDERLIJKE DINGEN tegen het lijf lopen. En als je dit soort spullen dan mag vinden weten veel mensen vandaag de dag daar dan weer onnoemlijk hoge prijzen op te plakken. Toch is DAT bij deze KRINGLOOP gelukkig nog niet het geval, deze TROMMEL kostte ons 8 euro en 50 cent. Op deze manier blijft het leuk om jezelf zo af en toe eens iets cadeau te geven. Voor dergelijke BROODTROMMELS, in andere (meer voorkomende) kleuren, betaal je al snel tussen de 25 en 50 euro.

In dezelfde lijn als onze nieuwe BROODTROMMEL hebben wij eerder al eens een bakje van de set ZAND, ZEEP EN SODA kunnen bemachtigen. Helaas bleef het in dit geval tot op heden bij een enkel BAKJE "ZEEP" Maar wie weet vinden we de BAKJES ZAND EN SODA er ook nog wel eens bij.  We blijven gewoon lekker door snuffelen. Want o wat zijn die OUDE SPULLETJES toch leuk !
En heel misschien kan iemand ons wel vertellen hoe oud deze BROODTROMMEL is !?

LIEVE GROETEN, Suus en Marcel