dinsdag 29 januari 2013

Dikke kruidige POMPOEN-PANNENKOEKJES...



Stel je hebt net als ons heel per ongeluk nog zo'n LEKKERE POMPOEN (van EIGEN OOGST)  liggen en je wilt eens iets anders dan de gebruikelijke recepten. Dan is dit een uiterst smakelijke manier om de POMPOEN eens op een andere manier te bereiden.

Het BASIS-RECEPT heb ik ooit eens geleerd van het DUITSE BLAD "LIEBES LAND" Daarna ben ik hiermee gaan experimenteren en is deze KRUIDIGE VARIANT hieruit geboren.

MEN NEME:
(voor 12 kleine dikke kruidige POMPOEN-PANNENKOEKJES / met een diameter van een koffiekopje)

400 gram vers geraspte POMPOEN, 2 EIEREN, een flinke snuf CAYENNEPEPER, fijn gemalen ZEEZOUT, 1 tot 2 fijn gesneden SJALOTTEN, 1 tot 4 uitgeperste tenen KNOFLOOK, een  klein handje fijn gesneden BIESLOOK, geraspte belegen BOERENKAAS, anderhalf kopje BLOEM/MEEL

-Schil de POMPOEN
-Hak de POMPOEN in grove stukken
-Verwijder het middelste gedeelte met zaden
-Rasp de stukken POMPOEN in een mengkom tot ongeveer 400 gram
-Pel de KNOFLOOKTENEN en pers ze uit boven de schaal met geraspte POMPOEN
-Snij de UIEN in hele fijne stukjes
-Rasp voldoende BELEGEN BOERENKAAS boven de kom
-Doe een flinke snuf CAYENNEPEPER in de schaal
-Doe eveneens een juiste hoeveelheid ZEEZOUT daarbij
-Snij een klein handje met BIESLOOK in kleine stukjes en voeg drie kwart toe
-Houdt een kwart BIESLOOK apart
-Meng HET GEHEEL  goed door elkaar met een lepel
-Neem de EIEREN en kluts deze vooraf even door elkaar
-Meng het EIMENGSEL al roerend door de GEKRUIDE POMPOENMASSA
-Blijf roeren en voeg steeds een beetje BLOEM/MEEL toe tot er een dikvloeibaar papje ontstaat
-Laat het papje ongeveer een half uur rusten.

(na de rusttijd zie je wat vocht van de pompoen op het papje liggen)

-Meng er nog wat BLOEM/MEEL door totdat het vocht is opgenomen
-Neem een goed beboterde koekenpan
-Neem een kleine soeplepel om de juiste hoeveelheid af te meten
-Leg vier gelijke hoopjes in de pan
-Druk de hoopjes met een spatel een beetje plat
-Bak ze op tot ze een lichtbruin krokant laagje hebben aan beide zijden

(je kan ook een GROTE KOEK bakken die je later in stukjes snij,
 het is wel wat lastiger om deze om te keren)

-Leg de KOEKJES eventueel op een mooie schaal.
-Maak het geheel af door de bovenkant te versieren met een drupje (zelfgemaakte) knoflooksaus
-Strooi hierover een beetje fijngesneden bieslook

Je kan dit RECEPT heerlijk combineren met een ZELFGEMAAKTE POMPOENSOEP waarin je een stukje romige brie in kleine brokjes verdeel. Daarbij mag een vers AMBACHTELIJK GEBAKKEN BROOD natuurlijk niet ontbreken. En voor je het weet heb je HEERLIJK GEGETEN zonder dat je EEN STUKJE VLEES hebt gemist!

LIEFS, Suus en Marcel