maandag 21 januari 2013

TIJD voor ZUURKOOL...Het is momenteel echt WINTER, juist dan is het VERLANGEN naar een STEVIGE STAMPPOT groot. Dus wordt er hier in ons KLEINE GRONINGSE HUISJE met regelmaat zo'n GESTAMPT POTJE op tafel gezet. Het zijn VOEDZAME MAALTIJDEN die je weer klaar stomen om de KOU in te kunnen gaan.

Momenteel GENIETEN wij enorm van onze HUISGEMAAKTE ZUURKOOL. Ook dit jaar is het gelukt om onze KOOL zelf te VERZUREN tot een aangenaam gehalte. Eenmaal op de juiste ZUURGRAAD gekomen zijn de VATEN leeggehaald en is de ZUURKOOL in kleine porties verdeeld en vervolgens ingevroren.

En waar zouden we zijn zonder AARDAPPELS in de STAMPPOT... Onze eigen opgekweekte KRUIMIGE AARDAPPELS zijn op. Gelukkig hebben we nog een aantal kisten met de door ons zo geliefde ROSARA'S. Officieel zijn dit geen KRUIMIGE AARDAPPELS. Maar eenmaal lang genoeg gekookt laten ze zich prima FIJN STAMPEN in de POT.

Zelfs voor de AARDAPPELSCHILLEN is hier een wel overdachte EINDBESTEMMING. Die gaan aan het einde van de dag in de HOUTKACHEL. Ze hebben een REINIGENDE UITWERKING op de AANSLAG in de KACHELPIJP. Een eventueel overgebleven KLIEKJE of een RESTJE ZURE KOOL gaat weer naar onze KIPPEN. Wees niet bang, ze krijgen bij ons geen vis, vlees of sterk gekruid voedsel. Dat is niet goed voor ze. Toch is onze zelfgemaakte NATUREL ZUURKOOL (zonder toevoegingen of kruiden) favoriet en daar komt bij dat ZUURKOOL juist weer heel goed is voor hun weerstand.

En zo is het cirkeltje weer rond, we eten nog altijd met VEEL PLEZIER van de overdaad die onze MOESTUIN ons bracht. Alleen het VLEES komt elders vandaan... daar waar DE BEESTJES geen naam hebben gekregen en vooral NIET hier op het erf zijn grootgebracht. Sorry, die zouden wij geloof ik NIET SNEL zelf op kunnen eten. Onbekend maakt onbemind, dat eet wel een stuk gemakkelijker weg. Maar sowieso proberen wij wat MINDER VLEES te eten, dat is ook een goed streven voor dit nieuwe jaar... 

EEN WARME WINTERSE GROET, SUUS & MARCEL