woensdag 23 januari 2013

UIEN-BALSAMICO-PRUTTELPOT a la JAMIE OLIVER...Wij ETEN zo graag met de SEIZOENEN mee! Dat brengt je DICHTER bij de NATUUR en maakt "DANKBAARDER" voor dat wat er op het moment zelf is. En dat wat er nog NIET is... daar ga dan natuurlijk enorm naar uitzien. Zo behoudt je een beetje die KINDERLIJKE VERWONDERING. Jammer is dat toch, die zijn we gewoon een beetje kwijt geraakt door de overvolle schappen in de winkels die ons bijna altijd alles op elk moment aan kunnen bieden.

Neem nu "ZOMERKONINKJES", aardbeien dus... hoe erg kun je daar niet naar verlangen tijdens een BARRE WINTER? Toch heeft menig mens ze met kerst nog op hun bordje gehad. Knetter duur of uit een oververhitte kas elders uit het land. Of nog erger... van ver ingevlogen.

Het is ons streven om dat NIET te willen en met het SEIZOEN mee zo gevarieerd mogelijk te KOKKERELLEN.  Nu hebben wij nog bergen met RODE UIEN en had JAMIE OLIVER daarvoor een leuk recept. In zijn KOOK- & TUINBOEK, THUIS BIJ JAMIE, KOOK MET HET RITME VAN DE SEIZOENEN, stond een lekker PRUTTELPOTJE. Alleen is zijn recept bedacht rondom een VARKENSROLLADE. In de vriezer hadden wij nog wel wat onbeduidende VARKENSLAPJES liggen, maar geen ROLLADE. Vandaar dat de LAPJES hier in ons KLEINE GRONINGSE HUISJE heel ouderwets op het HOUTGESTOOKTE FORNUIS zijn GESUDDERD. Maar dan wel met de KRUIDEN die JAMIE bij zijn ROLLADE stopte. Alleen hadden wij niet kunnen bedenken dat deze KRUIDENCOMBINATIE het zo lekker zou maken ! Hier volgt JAMIE OLIVER zijn recept:
 ******************************************************************************************
VOOR DE PRUTTELPOT (6 PERSONEN ) NEEM JE:
LET OP: HOEVEELHEDEN AANPASSEN ALS JE MET MINDER PERSONEN BENT !

1,5 kilo vastkokende aardappelen, zeezout, zwarte peper uit de molen, olijfolie, 200 gram boter in blokjes gesneden, een bosje verse rozemarijn / blaadjes fijn gehakt, een bol knoflook / in kwarten gesneden of de tenen pletten, 5 rode uien / gepeld en in kwarten gesneden, 3,5 dl balsamicoazijn.

VOOR HET VLEES NEEM JE:

een klein bosje verse rozemarijn / blaadjes fijn gehakt, 2 eetlepels vers gemalen venkelzaad, 1 (scharrel)rollade van 1,5 kilo / ontdaan van vel / het vet ruitvormig ingekerfd, olijfolie, 6 geperste tenen knoflook, 2 stengels bleekselderij / in stukjes gehakt, 4 laurierblaadjes, 2 wijnglazen witte wijn, 1 rode ui / in parten gesneden

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de aardappelen en kook ze 8 minuten voor in gezouten water.
Giet ze af en zet even apart.
Strooi op een grote snijplank een hand fijngehakte rozemarijn, zout, peper en gemalen venkelzaadjes.
Rol de rollade over de plank en druk hem stevig aan zodat de kruiden blijven plakken aan het vlees.
Neem een braadslede en vet deze in met olijfolie.
Plaats de rollade met het vet naar onderen in de braadslede.
Strooi de achtergebleven kruiden van de snijplank over het vlees heen.
Zet de braadslede bij matig vuur op fornuis.
Keer de rollade na een paar minuten om tot deze een lichtbruine kleur heeft
Doe de uitgeperste tenen knoflook, ui, bleekselderij en laurierblaadjes in braadslede.
Plaats de braadslede in de oven en bedruip de rollade halverwege braadtijd met het braadvocht.
Dek (eventueel) de rollade de laatste 20 minuten af met vochtig bakpapier i.v.m te donker worden.

(Ik heb de varkenslapjes in een gietijzeren braadpan eerst even rondom aangebakken en toen op de punt van het houtgestookte fornuis enkele uren laten sudderen in boter en de kruiden die Jamie voorschrijft. Op den duur heb ik een kopje water toegevoegd en een scheutje balsamicoazijn om het vlees zachter te maken)  

Neem een tweede braadslede passend voor de hoeveelheid aardappelen / ze moeten uit kunnen liggen.
Vet de braadslede in met olijfolie.
Doe daar blokjes boter, rozemarijn en geplette knoflooktenen bij.
Leg de aardappelen in de braadslede en hussel ze goed om.
Doe de parten ui erbij in en giet de balsamicoazijn over het geheel uit.
Voeg naar smaak zout en vers gemalen peper toe.
Zet de braadslede met inhoud eerst een paar minuten op het gasfornuis zodat de balsamicoazijn een beetje inkookt.
Zet de braadslede nu in de oven (200 graden Celsius) voor 25 minuten.
Hussel de inhoud om en plaats de braadslede terug in de oven voor nog eens 25 minuten tot de aardappels en uien mooi donker, kleverig en krokant zijn.

Eventueel kun je als het vlees gaar is het nog verder op smaak brengen met zout en peper.
En een deel van het braadvocht / vet gebruiken om tezamen met witte wijn een saus in de koken.
Zeef voor het opdienen de kruiden uit de saus.
*******************************************************************************************
Wij vonden het in deze KRUIDENCOMBINATIE GESUDDERDE VLEES echt heerlijk.  Een scheutje AZIJN maakte het vlees BOTERZACHT. De AARDAPPELS EN UIEN waren smakelijk zoet en lekker kleverig geworden maar ook wel met een LICHT ZURE BITE door de BALSAMICOAZIJN. Als je niet van ZUUR houdt is dit recept af te raden. Hoe dan ook... het was absoluut weer eens iets geheel anders.

Het geeft nog altijd zoveel voldoening om te KOKKERELLEN met EIGEN OOGST, met dat wat je op dat moment hebt. Alleen moet je soms aanpassen of dingen vervangen en een beetje creatief zijn. Zodoende werd de ROLLADE een vergeten LAPJE uit de vriezer, werd de BLEEKSELDERIJ weggelaten en kwamen de VENKELZAADJES uit een ZAKJE BIO-VENKEL-THEE. Maar het was LEKKER!

En wat doen we met EEN KLIEKJE SUDDERVLEES?
Daarover LATER meer...

Een WARME GROET, Suus en Marcel