woensdag 30 januari 2013

Wie heeft de MOOISTE UIEN...


Is het niet grappig dat er zelfs een "MOOIE-UIEN-WEDSTRIJD" bestaat? En vandaag is dus DE GROTE DAG, in Dronten wel te verstaan. Wij als eenvoudige MOESTUINLIEFHEBBERS vinden dit soort nieuwtjes altijd leuk. We weten als kleine hobbyisten dat het opkweken van GEWAS een WONDER is en blijft. Je moet er ZORG aan besteden, het KOST je wat en je blijft AFHANKELIJK van zoveel factoren. Maar o wat ben je verheugd als je dan zo'n knots van een UI uit de grond mag trekken.

Toch hebben wij veel respect voor de mensen die er hun BOTERHAM mee moeten verdienen. Het valt niet mee om ziektevrij en zonder al te veel rompslomp zo'n UI op de markt te krijgen. En dan moeten we vooral de CONCURRENTIE niet vergeten. Nou wij hopen dat dit dagje de KWEKERS mocht bemoedigen en dat de ALLERMOOISTE UIEN hebben gewonnen! Langs deze weg onze HARTELIJKE FELICITATIES aan de WINNAARS!

Vandaag ETEN wij om deze reden "GEVULDE UIEN". De SMAAK van onze UIEN is ook dit jaar weer voortreffelijk. En ze hebben hun trouwe DIENST dubbel en dwars bewezen. Want in onze MOESTUIN mochten ze OOK op NATUURLIJKE WIJZE de vijanden van onze WORTELS verjagen.

Zo... inmiddels brandt het HOUTGESTOOKTE FORNUIS en over een uurtje (als de oven warm genoeg is) gaan de GEVULDE UIEN in de oven. Ze staan er klaar voor zullen we maar zeggen...

GEVULDE UI MET EEN ITALIAANSE TOUCH...

DIT HEB JE NODIG VOOR EEN (RUIM) TWEE PERSOONSGERECHT...

-4 grote uien (evt. een reserve-ui voor gat in de bodem te dichten)  
-70 gram rijst / risotto
(ik heb alleen GEWONE RIJST in huis, houdt bij gebruik van RISOTTO de juiste bereidingswijze aan)
-1 tot anderhalve eetlepel Italiaanse kruiden
(is als mix te koop, naar behoefte meer gebruiken of juist minderen)
-15 gram pompoenzaden
(zonder harde schil, niet iedere pompoen heeft geschikte pitten om te roosteren)  
-500 milliliter KIPPENBOUILLON / BOUILLON van 1 tablet
(het merk "Zonnatura" heeft goede biologische bouillontabletten)
-Geraspte en plakjes belegen boerenkaas
(je kan ook andere Italiaanse kazen gebruiken, ik werk met dat wat ik hier voor handen heb)
-olijfolie om aan te braden

ZO GA JE TE WERK...

-Haal het schilletje voorzichtig van de uien af
-Snij met een scherp mes horizontaal een dakje van de bovenkant van de ui af
-Hol de ui uit met een appelboor en dicht het gat op de bodem door er een plakje ui in te leggen
-Let op dat je een voldoende stevige wand over hebt om de ui te vullen
-Vet een ovenschaal in met boter
-Plaats de uitgeholde uien in de ovenschaal
-Snij de verwijderde binnenkant van de ui in kleine snippertjes
-Bak de snippetjes glazig in een beetje olijfolie
-Voeg aan het einde van het bakken de helft van de kruiden toe en schep ze door de uisnippers
-Zet dit even apart  in een schaaltje
-Kook de rijst in de kippenbouillon gaar
-Houdt na het koken van de rijst wat bouillon apart
-Meng het mengsel dat in een schaaltje even apart is gezet door de gekookte rijst
- Rasp flink wat belegen boerenkaas en meng dit door het rijst
-Breng het geheel op smaak met wat zout naar behoefte
-Warm de oven voor op 200 graden Celsius
-Bak de pompoenpitten even lichtbruin op in een koekenpan zonder olie
-Laat de pitten even bekoelen in een schaaltje
-Schaaf enkele plakken kaas
-Vul de uien helemaal met het rijstmengsel en dicht de ui met plakjes kaas
-Leg hierop een hoopje pompoenzaden en sprenkel wat Italiaanse kruiden over het geheel  
-Schenk een laagje van de overgebleven bouillon in de ovenschaal bij de gevulde uien
(niet over de UIEN gieten)
-Eventueel kan je hierbij een klein scheutje droge wijn gieten, dit hoeft niet perse!
-Laat de uien in de oven goudbruin bakken, reken op 20 tot 30 minuten baktijd
-Vergeet niet om af en toe even te kijken of het niet te hard gaat, dit hangt ook van je oven af

Uiteraard zijn er honderden recepten te vinden op het internet die elkaar allemaal wel iets overlappen. Ik denk dat dit een redelijk SIMPELE MANIER is om GEVULDE UIEN te bereiden met ingrediënten die bijna iedereen wel in huis heeft. Als je ook voor de UI en haar charmes bent gevallen, GENIET ERVAN en EET SMAKELIJK!

LIEFS, SUZANNE & MARCEL