donderdag 7 februari 2013

Citroenkoekjes...




Deze SPECIALE CITROENKOEKJES zijn gebakken naar Duits recept. Uit het inmiddels overbekende advent-bakboekje (Mein gute landkuche / Mein schones land) wel te verstaan. Maar in februari smaken deze KOEKJES natuurlijk ook fantastisch. In het Duitse boekje bakken ze deze KOEKJES in de vorm van een krans, zodat je ze eventueel nog in de kerstboom kan hangen. Hier in ons kleine GRONINGSE HUISJE zijn ze zonder gat in het midden gebakken. Het zijn uiterst smakelijke koekjes. Als het je misschien ook iets lijkt zie hieronder het RECEPT:

BENODIGDHEDEN VOOR CITROENKOEKJES...
200 gram roomboter, 2 biologische citroenen (rasp van 1 schil en sap van 2 citroenen), 150 gram kristalsuiker, 3 x eigeel, 50 gram gekonfijte citroen (zitronat), 300 gram patentbloem, 100 gram maïszetmeel (speisestarke), 1/2 theelepel bakpoeder, 120 gram abrikozenjam, 200 gram poedersuiker.

HOE GA JE TE WERK...
Laat de roomboter op kamertemperatuur komen en roer hem tot het een zachte crème is.
Boen 1 citroen onder warm water schoon en rasp het GELE GEDEELTE van de schil.
Pers deze citroen uit.
Meng de citroenrasp + het sap van deze citroen door de roomboter.
Weeg de kristalsuiker af en roer deze door de citroenboter.
Scheidt de 3 eieren en meng het eigeel door het mengsel van citroenboter + suiker.
Hak de gekonfijte citroen in kleine stukjes.
Meng deze met de patentbloem, maïszetmeel en bakpoeder goed door elkaar.
Als laatste meng je er het mengsel van citroenboter, suiker en eigeel doorheen tot een homogene massa is ontstaan.
Kneedt met koele handen het deeg tot het soepel is.
Pak het deeg in plasticfolie of bakpapier en leg het voor 60 minuten in de koelkast
Warm de elektrische oven voor op 200 graden Celsius.
Na 60 minuten rol je het koude deeg uit tot een lap van circa 4mm dik.
Steek met een mal/vormpje een koekje uit het deeg.
Leg deze op een met bakpapier beklede plaat.
Bak de koekjes in 10 tot 15 minuten af.
Laat ze afkoelen op een taartrooster.
Neem de helft van de afgekoelde koekjes en smeer deze in met abrikozenjam.
Neem de andere helft van de koekjes en plaats deze op de met abrikozenjam ingesmeerde koekjes.
Maak taartglazuur door de tweede citroen uit te persen.
Meng 3 eetlepels citroensap met poedersuiker, evt. op juiste dikte brengen door nog ietwat sap toe te voegen.
Smeer het glazuur bovenop het tweede koekje.
Laat dit alles goed uitharden.

Voor wie het ook eens wil proberen,
het KOST even wat TIJD maar het eindresultaat is KOSTELIJK!

VEEL LIEFS, SUZANNE & MARCEL