dinsdag 12 februari 2013

Hartverwarmende INDIASE CURRY op een koude winterdag...



Omdat het vandaag nogal een koude winterdag betrof werd er hier in ons KLEINE GRONINGSE HUISJE een heerlijke INDIASE CURRY gekookt. Gewoon heel ouderwets op het houtgestookte fornuis. Na wat speurwerk in de kookgeschriften heb ik een eigen variant verzonnen op het traditionele geheel met ingrediënten die voorradig waren. Al is deze behoorlijk PITTIG uitgevallen, voor ons is dit geen probleem aangezien wij wel vaker PITTIGE GERECHTEN eten. Maar als je daar niet van houdt vergeet dit verhaal dan direct! Heel misschien vindt je het wel leuk om te zien wat ik (Suzanne) in de SUDDERENDE PAN op het fornuis heb gestopt...

Wat heb ik gebruikt om deze INDIASE CURRY te maken...
(voor 3 personen)

300 tot 400 gram pompoenvruchtvlees
2 1/2 theelepel cayennepeper
1 theelepel kurkuma
1 theelepel mosterdzaad
2 theelepels gedroogde koriander
3 uitgeperste tenen knoflook
ongeveer een vingerkootje aan verse gember / geschild en zeer fijn gehakt
een snuf zout
een heel bekertje crème fraiche
een koffiekopje met grof gehakte half om half peterselie / verse koriander
een pakje wraps
een scheutje water
scheutje olie om in te bakken
500 gram kipfilet / voor de vegetarische versie kun je TOFU gebruiken

Bak de in stukjes gesneden kipfilet / tofu goed gaar.
Haal de kip / tofu uit de pan en zet deze even apart in een schaaltje.
Meng de cayennepeper, kurkuma, gedroogde koriander, uitgeperste tenen knoflook, fijngehakte gember met een klein scheutje water tot een pasta.
Giet een beetje olie in de pan en bak hierin de mosterdzaadjes.
Verwarm deze kort op een niet al te hoog vuur.
Eenmaal warm en licht opengesprongen meng je hierbij de pasta.
Laat dit geheel op een zacht vuurtje enkele minuten geurig bakken onder omscheppen.
Voeg de crème fraiche toe en roer deze door het kruidige mengsel onder zacht verwarmen.
Breng de curry op smaak met een snuf zout.
Voeg het pompoenvruchtvlees toe (eventueel  voorgekookt in water of voorgebakken in oven).
Laat het geheel een kwartiertje pruttelen.
Neem de staafmixer en pureer de pompoen tot een gladde saus. 
Voeg de kip / tofu toe
Laat het geheel met deksel op de pan nog een half uurtje lekker sudderen zodat de kruiden goed intrekken (op een laag vuur / eventueel op een treefje / of punt van de kachel).
Serveer de curry op een wrap en maak het geheel af door daar wat verse peterselie / koriander op te strooien.

Lekker verfrissend bij dit kruidige gerecht is een met glas water met daarin een schijfje citroen. Ik heb dit gerecht heerlijk op het SNORRENDE FORNUIS kunnen bereiden. Het was met recht een HARTVERWARMENDE MAALTIJD op zo'n ijzige koude winterdag!

LIEFS, SUUS & MARCEL