woensdag 20 februari 2013

RIVER COTTAGE...



Hebben jullie ooit gehoord van de geweldige Engelse televisieserie "RIVER COTAGE"? Er was eens een man,  HUGH FEARNLEY WHITTINGSTALL genaamd, die zo'n tien jaar geleden de droom had om helemaal BACK TO THE BASICS te gaan. Zo gezegd zo gedaan, hij kocht een oude cottage op het Engelse platteland en zijn avontuur begon.

Hij verbouwde zijn eigen groenten, ving zijn eigen vis, kocht een toompje kippen en er volgde zelfs een stel snoezige roze biggetjes. Hij kookte uiteraard op een houtgestookt fornuis. Gek gezegd was deze levensstijl destijds niet eens zo heel populair. Hoe dan ook... men filmde zijn eenvoudige leven op de cottage en HUGH werd beroemd.

Zijn kleine cottage werd een grote cottage. Zijn eenvoudige groentebedden veranderden in een immense groentetuin. Inmiddels zijn er restaurants en is er behoorlijk wat personeel. Echter een ding is gelijk gebleven... HUGH zelf. Hij is nog altijd die eenvoudige man met een enorme passie voor de natuur. Vanuit deze basis kookt hij de sterren van de hemel. Hij bedenkt en creëert de meest wonderlijke gerechten. Hij is naast kok ook "FOODWRITER" en nog altijd de drijvende kracht achter "RIVER COTTAGE". Wij kijken "RIVER COTTAGE" via onze schotel op CHANEL 4. Heel misschien heb je ook zo'n schotel en lijkt het je wat. Wij vinden het in ieder geval SMULLEN GEBLAZEN, in vele opzichten.

Aangezien wij nog altijd een berg met BIETEN hebben kwam het geweldig goed uit dat HUGH afgelopen week ook met zijn hoofd in de bieten zat. Zodoende bedacht hij een SMULRECEPT: "CHOCOLADE- BIETENIJS".

Lieve mensen... jullie zullen het hoofd schudden en het niet geloven... Maar dit is lekker! Nu kan een mens van CHOCOLADE- BIETENIJS alleen niet leven dus kwam er ook nog een verrukkelijke BIETENSTAMPPOT (zie foto's) bij ons op tafel. Toch leuk dat we weer twee porties BIETEN armer zijn dankzij "RIVER COTTAGE".

CHOCOLADE-BIETENIJS * HUGH FEARNLEY WHITTINGSTALL* RIVER COTTAGE*

BENODIGDHEDEN:
300 gram gekookte en gepureerde bieten
4 x eigeel
100 gram fijne kristalsuiker
200 ml slagroom (ik gebruikte lactosevrije room met oog op de allergie van mijn lieve man)
300 ml volle melk (ik gebruikte lactosevrije melk met oog op de allergie van mijn lieve man)
100 gram donkere chocolade

BEREIDINGSWIJZE:
-Kook allereerst de bieten goed gaar
 -Haal het vel van de gekookte bieten af
-Snij de bieten in stukken en pureer de stukken fijn
-Scheidt 4 x een eierdooier (geel) van het eiwit
-Doe het eigeel in een schone kom.
- Weeg de kristalsuiker af
-Meng de kristalsuiker met het eigeel
-Warm 200 ml melk en de volle hoeveelheid slagroom in een pan tot net onder het kookpunt
-Giet dit warme mengsel over het mengsel van kristalsuiker en eigeel
-Meng dit alles goed door elkaar
-Giet dit homogene mengsel terug in de pan
-Warm het mengsel onder voortdurend roeren tot het indikt tot een gele vla
-Pas op, niet te lang doorkoken want dan verbrand de custard en krijg je klontjes
-Giet de custard in een schone schaal om af te koelen
-Roer af en toe om te voorkomen dat er zich een vel gaat vormen
-Smelt de donkere chocolade au bain de marie (op een waterbad)
-Neem de laatste 100 ml volle melk en meng deze door de gepureerde bieten.
-Als de custard is afgekoeld kun je het bietenmengsel er voorzichtig doorheen scheppen
-Als laatste giet je het custard- / bietenmengsel bij de gesmolten chocolade
-Roer dit alles goed door
-Laat even afkoelen
-Plaats het afgekoelde mengsel in de ijsmachine
-Draai er in 45 minuten een overheerlijke bak met ijs van
-Zet de bak eventueel nog heel even in de vriezer om iets op te stijven

Wat een BIJZONDER RECEPT hè! Wij hebben er echt van genoten. Niet dat we altijd zo luxe eten hoor... maar zo af en toe. En die berg met bieten is natuurlijk een heel goed excuus :-)  

LIEVE GROETEN, Suus & Marcel