maandag 18 februari 2013

WINTERKWAALTJES...Droge huid, ruwe handen en voeten, kapotte lippen; WINTERKWAALTJES... Wie heeft ze niet? We hebben eigenlijk allemaal het warme helende zonnetje nodig! Maar ja lieve mensen... het is nog steeds HARTJE WINTER.

Natuurlijk spelen de winkels gretig in op onze KWAALTJES en prijzen ons de meest dure middeltjes aan. Maar in tijden waarin veel mensen het met minder moeten stellen kun je soms zoveel leren van hen die zich in vroeger tijden met niets van dit alles moesten zien te redden.

Nu mag ik ook niet vergeten te vermelden dat veel synthetische verzorgingsproducten van deze tijd meestal ook nog eens vol zitten met meer dan werkzame stoffen alleen. Denk aan conserveermiddelen, parfum, stoffen die het uiterlijk van de bereiding verfraaien enzovoort.   

Tot het Duitse blad LANDIEE mij tot mijn grote vreugde wist te inspireren met een speciale uitgave  die de naam "LANDAPOTHEKE" mag dragen. In dit magazine staat een boeiend artikel beschreven over dit onderwerp. Ook wordt er reclame gemaakt voor een Duitstalig boek waarin RECEPTUUR wordt beschreven om zelf EENVOUDIGE HUISMIDDELTJES te bereiden.

Naam boek: HAUSKOSMETIK,
naturbelassene pflegemittel einfach selbst gemacht,
uitgever: nymphenburger verlag,
prijs: 16,99 euro.

Hi Hi... en het staat inmiddels op mijn verlanglijstje :-)  

Voor de ingrediënten duikt de schrijfster haar provisiekast en moestuin in!
Ze maakt gebruik van de alledaagse dingen die bijna ieder huisgezin standaard op voorraad heeft. Vol passie deelt zij de kennis die haar familie van generatie op generatie op elkaar overbracht. Eerlijk gezegd zijn deze recepten uit armoede geboren, maar het resulteerde in RIJKE en HEILZAME MIDDELEN die toegankelijk waren (en zijn) voor een ieder!

Ik (Suzanne) heb heel wat jaren gewerkt als apothekersassistente en juist deze BEREIDINGEN hebben mij altijd al in het bijzonder aangesproken. Al kwam ik deze NATUURLIJKE MIDDELEN in mijn beroep maar bar weinig tegen. Helaas is dit kindje in de reguliere geneeskunde samen met het badwater weggegooid! Waarom zou je de NATUUR en HAAR SCHEPPER eigenlijk niet eens in vertrouwen nemen voor dit soort kwalen?

Langs deze weg een eenvoudig recept van mevrouw Wolf beschreven in een artikel van het Duitse blad LANDAPOTHEKE (LANDIDEE). Uiteraard beschrijft haar boek nog veel meer van dit soort leuke en o zo heilzame HUISVLIJT!  

BENODIGDHEDEN GEZICHTSMASKER:
1 eetlepel zure room (crème fraîche), 1 eigeel, 1 theelepel olijfolie en 1 eetlepel meel.
INDICATIE:
Voor de ruwe en droge winterhuid in het gezicht.
DOEL:
Dit masker maakt de ruwe en droge huid weer glad en soepel.  
BEREIDINGWIJZE:
-Klop met een garde het eigeel schuimig.
-Meng vervolgens de olie en zure room door het schuimige opgeklopte eigeel.
-Vermeng zorgvuldig wat bloem door het papje net zo lang tot er een smeuïge crème ontstaat.
-Zorg dat de huid voor het aanbrengen van het masker goed gereinigd is.
-Breng het masker gelijkmatig aan op het gezicht en rondom de ogen en mond.
-Laat  het masker 15 minuten inwerken .
-Was het masker met lauwwarm water voorzichtig af.
-Droog de huid met een zachte handdoek af.

Misschien dat dit recept jou ook een plezier mag doen en kan zegenen!

LIEFS SUZANNE (&MARCEL)