donderdag 14 februari 2013

ZAAIKOORTS...Ook al zitten we nog diep in de WINTER, de ZAAIKOORTS is niet van de lucht! Uiteraard moet een mens wijs zijn en nu niet te hard van stapel lopen. Dus wij houden ons in en o wat proberen we wijs te zijn. Hi Hi... en dat is moeilijk want de ZAAIKOORTS kriebelt enorm...

De ervaring heeft ons inmiddels geleerd dat je nooit te vroeg moet beginnen met VOORZAAIEN. Denk aan tomaten, paprika's, pepers enz. Als je met dit soort gewassen te snel begint loop je het risico dat de zaden binnenshuis sterk naar het licht gaan zoeken en daardoor de hoogte inschieten. Dat wil zeggen dat je dan enorme lange slappe stekjes overhoudt. Dit soort lange gevallen knieken snel om en dat is dan ook gelijk hun einde. Ook groeien ze soms te vlug en zijn ze veel te vroeg rijp om binnenshuis te kunnen houden. Vaak plant je ze dan toch maar buiten of in de kas uit waar het eigenlijk nog te koud is. Eenmaal buiten sterven ze dan alsnog een zachte dood door de lage temperaturen.

Maar wat je wel kan VOORZAAIEN zijn TUINBONEN. Deze taaie rakkers zijn niet zo bang voor een beetje kou. Uiteraard mogen ze binnen op een niet al te warme plaats eerst ontkiemen. Daarna mogen ze afharden in de kas en vervolgens kunnen ze uitgeplant worden op hun definitieve plaats in een van de bakken van de moestuin.

En wat is er heerlijker om dit VOORZAAI-KLUSJE in het behaaglijke kasje in de achtertuin te klaren. Uiteraard mochten de KIPPEN daar bij zijn. En als je even niet oplet zit die DIKKE HAAN bovenop de zaaitafel de TUINBONEN te bestuderen. Wat is het toch een nieuwsgierig aagje... Maar zo gezellig... daar kun je toch niet boos op worden!

LIEVE GROETEN, Suus & Marcel