donderdag 28 maart 2013

OP WEG NAAR PASEN, Engelse broodjes bakken; "HOT CROSS BUNS"In Engeland bestaat de traditie om BROODJES te bakken met daarop EEN KRUIS afgebeeld. Deze BROODJES worden gegeten op "goede vrijdag". Men staat dan stil bij het lijden en sterven van JEZUS. Ze noemen deze BROODJES ook wel: "HOT CROSS BUNS"

Het leek mij (Suzanne) ook een mooi gebaar om in ons dagelijks brood HET KRUIS deze week centraal te stellen. Het raakt ons hart namelijk zo enorm hoe groot dit offer is geweest. Door het zien van HET KRUIS wordt je extra bepaald bij deze GROTE GEBEURTENIS!

HOT CROSS BUNS * ENGELSE BROODJES *

INGREDIËNTEN:       
560 gram tarwebloem, 8 gram gist, 75 gram witte basterdsuiker, 10 gram zout, 60 gram zachte roomboter, 2 eieren, 250 gram vanille sojamelk (lauwwarm), 100 gram rozijnen (even wellen in warm water), 1 eetlepel koekkruiden, een aantal gekonfijte kersen, zonnebloemolie

AFWERKING:
1 ei los geklopt, citroensap, poedersuiker, een aantal gekonfijte kersen  

HOE GA JE TE WERK:
Kneed alle ingrediënten behalve het zout (LET OP: niet de ingrediënten voor de afwerking) tot een soepel deeg. Kneed dit een aantal minuten door. Voeg nu geleidelijk het zout toe. Kneed het deeg nog enkele minuten goed door tot het samenhangend is en niet meer plakt. Vet de deegbal in met olie en laat deze afgedekt een uur rijzen op kamertemperatuur (EERSTE RIJS!)

Verdeel het deeg in bolletjes en laat ze een kwartier rusten. Bol de bolletjes daarna nog even extra op. Leeg de bolletjes naar behoefte op een bakplaat of plaats ze in een gewenste vorm. Bestrijk de bolletjes met een los geklopt ei. Dek de bolletjes opnieuw af en laat ze nog een uur rijzen (TWEEDE RIJS!)

Bak de BROODJES in ruim een kwartier af op 200 graden Celsius. Na het afkoelen kun je glazuur aanbrengen en hierin met in stukjes fijn gesneden gekonfijte kersen EEN KRUIS vormen.   

Vandaag is het WITTE DONDERDAG en er dwarrelen zowaar WITTE SNEEUWVLOKJES uit de hemel. Bijzonder is het zeker. Voor nu is het uitzien naar het PAASFEEST maar OOK naar een lekker warm en zonnig voorjaar! Ooo... wat zijn we daar aan toe...

 Wij zijn "OP WEG NAAR PASEN", jullie ook?

LIEFS, Suzanne & Marcel