maandag 27 mei 2013

RABARBERTAART a la Appie...


We weten het, er zijn zoveel recepten in de omloop als het om "RABARBERTAART" gaat. Maar deze vrij simpel te maken FRANSE TAART naar het recept van ALBERT HEIJN is wel een heel bijzonder geval. Zo anders en zo smakelijk :-) Zodoende mochten wij dit weekend smullen van dit overheerlijke BAKSEL. Met RABARBER uit de eigen moestuin wel te verstaan. O wat een rijkdom dat er weer TAARTEN gebakken kunnen worden met dauwverse producten, mmm...

Dus volg je de instructies van Appie op en neme men:
150 g koude roomboter
350 g bloem
4 el witte basterdsuiker
snufje zout
2 eieren
500 g rabarber
150 g geleisuiker
1 zakje amandelschaafsel
boter om in te vetten
bloem om te bestuiven

Bereiden:
1. Splits 1 ei en snijd boter in blokjes. Boter, bloem, suiker, zout en eierdooier (eiwit wordt niet gebruikt) met koele hand tot samenhangende bal kneden. Deeg in stuk huishoudfolie wikkelen en minimaal 1 uur in koelkast leggen.
2. Oven voorverwarmen op 200 ºC. Rabarber wassen en in kleine stukjes snijden. Rabarber in kom doen en geleisuiker en amandelschaafsel erdoor mengen. Werkvlak dun met bloem bestuiven en hierop deeg dun uitrollen tot cirkel die iets groter is dan doorsnede van taartvorm. Taartvorm met boter invetten en bekleden met deegcirkel. Rest van deeg bewaren voor ruitpatroon. Taartvorm vullen met rabarbermengsel. Uit rest van deeg lange reepjes snijden. Met reepjes deeg ruitpatroon bovenop vulling maken. Splits het overgebleven ei. Eierdooier los kloppen (eiwit wordt niet gebruikt) en hiermee ruitpatroon bestrijken. Taart 35-40 minuten in oven bakken tot bovenkant goudbruin is.
(bron Albert Heijn, Allerhande, Frankrijk 2)

Ik (Suzanne) heb nog wel een scheutje water aan het DEEG toegevoegd, en het amandelschaafsel vervangen door gemalen amandelen. Verder maakte APPIE op de taart een ruitpatroon van reepjes deeg, ik maakte kleine dotjes.

De combinatie van frisse RABARBER met NOOTJES doet het ook super goed! En de dunne krokante bodem is weer eens wat anders. Lang leve de RABARBER, want nu is de tijd om hier van te genieten! En ere wie ere toe komt, ALBERT HEIJN heeft een compliment verdiend aangaande dit recept :-)

LIEFS, Suus & Marcel