vrijdag 7 juni 2013

Onze groene en oranje VRIENDEN...De laatste weken zijn er in het ondiepe SLOOTJE achter ons KLEINE GRONINGSE HUISJE een stel GROENE KIKKERS gekomen. Ze hebben hier massaal kleintjes gekregen en KWAKEN er de ganse dag en nacht lustig op los. Het is zo gezellig! Ook als je in bed ligt hoor je hun gezang opstijgen in de stilte van de avond en nacht.

Doken ze eerst nog massaal de diepte in als wij bij de SLOOTKANT verschenen, blijven ze nu vriendelijk kijkend gewoon zitten. Ze begrijpen inmiddels dat wij geen gevaarlijke reigers zijn :-) De buurvrouw van hiernaast voerde ze zelfs dikke kevers die haar boom bevolkten. Ze verzamelden zich in grote getale en hapten er lustig op los. Is het niet grappig!

Maar er is meer aan de SLOOTKANT te bewonderen... Zo hebben we naast GROENE VRIENDEN ook bezoek gekregen van ORANJE HAVIKSKRUID. Een wonderlijk mooi ORANJE BLOEMETJE dat de steile SLOOTKANT bekleed. Als een oranje loper klimt het op richting onze vlonder. Het is schitterend! Er werd ons al gevraagd of we het daar misschien uitgezaaid hadden. Dit is echter niet het geval, het is een cadeautje. En wij zijn er maar wat blij mee :-)

We hopen dat jullie ook genieten van het zomerse weer met al haar verrassingen. Er is zoveel moois te bewonderen momenteel! Wij wensen jullie een FIJN WEEKEND!

LIEFS, Suzanne & Marcel

ORANJE HAVIKSKRUID - HIERACIUM AURANTIACUM
Synoniem: piosella aurantiaca.
Het is een vaste plant die tot de familie van de COMPOSIETEN - ASTERACEAE behoord.
De plant heeft zowel bovengrondse als ondergrondse (wortelstok) uitlopers, waardoor hij een dichte zode kan vormen. De plant wordt 30-60 cm hoog en heeft zoals de Nederlandse naam al aangeeft oranje bloemen, ongeveer 2 cm groot. De stengel en de bladeren zijn behaard. Op de spatelvormige bladeren zitten klierharen. Oranje havikskruid bloeit in juni en juli met talrijke (twee tot twaalf) hoofdjes. De vrucht is een nootje met pappus dat later uitgroeit tot het vruchtpluis. De plant komt voor tussen het gras op droge tot vrij vochtige, iets zure plaatsen. De ervaring leert dat de plant in de tuin niet kieskeurig is voor wat betreft de grond, zolang de plek maar zonnig is. Als de grond voedselrijk is, zal de plant behoorlijk gaan woekeren. De bloemen worden bezocht door vlinders als de kleine vos, de morgenrood en de kleine parelmoervlinder, waarvan de kleur min of meer overeenkomt met die van de bloem.
BRON: WIKIPEDIA - ORANJE HAVIKSKRUID