maandag 29 juli 2013

De INMAAKKEUKEN draait op volle toeren...

 
Het was ZOMERS WARM de afgelopen dagen en boven de dampende potten en pannen was het TROPISCH WARM :-) Jullie snappen het al, de INMAAKKEUKEN draait in deze tijd weer op volle toeren! Zo waren er vrijdag en zaterdag plots bergen met COURGETTES  in alle kleuren :-) Wat zijn ze toch leuk! Een deel hiervan wordt heel eenvoudig INGEMAAKT op azijn met suiker, ui en kruiden.

Er staat op internet OOK een recept van ALBERT HEYN die hier erg op lijkt. Al gebruik meneer ALBERT slechts 50 ml azijn? Dit kan mijns inziens echt niet. Ook voegen zij er nog een andere groente aan toe, wat ik niet doe. In de loop der jaren heb ik wel geleerd dat de inhoud goed onder het vocht moet zetten. Anders krijg je rare verkleuringen. Zo gaat het prima en krijg je een heerlijk smaakvol zoetzuur bijgerecht.

COURGETTES IN HET ZUUR BENODIGDHEDEN:
 1 kg schoongemaakt vruchtvlees courgette, het liefst GELE COURGETTES :-)
 3 uien
 350 gram suiker
 3 theelepels kurkuma
 3 theelepels mosterdzaad
 een halve liter inmaakazijn

HOE GA JE TE WERK OM COURGETTES IN HET ZUUR TE MAKEN?
-Was allereerst de courgette + schil goed af.
-Snij de vruchten met schil in de lengte door in vier stukken.
-Snij de zaadlijsten eruit (in geval van grote dikke courgettes).
-Snij de courgettes vervolgens in dobbelsteentjes.
- Maak de uien schoon en snij ze in reepjes.
- Breng de inmaakazijn al roerend met suiker en kruiden aan de kook.
- Voeg de courgette en ui toe.
- Breng het weer aan de kook en laat het geheel 5 tot 10 minuten doorkoken.
- Roer de boel steeds even door.
- Vul brandschone gesteriliseerde potten (schuimspaan) met de groente.
-Overgiet de groente daarna met de kokendhete vloeistof.
- Vul de potten goed af zodat alles onder het vocht komt te staan.
-Als je jampotten gebruikt zet ze voor 5 minuten op zijn kop na het vullen. 
- Laat tenminste een week staan (liever langer laten staan).
-Houdt de houdbaarheidsdatum op ongeveer 5-6 maanden.
-Tenzij je de potten weckt dan zijn ze langer houdbaar.

Deze variant is ook heel goed bruikbaar om een smakelijke AARDAPPELSALADE mee te maken. Je hoeft dan slechts een potje van dit lekkers open te trekken en dit te mengen met GEKOOKTE AARDAPPELS (750 gram in dobbelsteentjes gesneden) en een zelfgemaakte DRESSING.

BENODIGDHEDEN DRESSING AARDAPPELSALADE:
3 eetlepels mayonaise
3 eetlepels crème fraiche
een scheutje citroensap
een theelepel mosterd
een snuf zout en peper naar behoefte
eventueel nog wat fijn gesneden bieslook (optioneel)

Let erop dat je het ZOETZURE COURGETTEMENGSEL voor het mengen door de GEKOOKTE AARDAPPELS en DRESSING wel even goed laat uitlekken in een vergiet. Zet de AARDAPPELSALADE voor opdienen enkele uren in de koelkast.

LIEVE GROETEN vanuit de INMAAKKEUKEN!
Suzanne & Marcel