vrijdag 19 juli 2013

DE ultieme ZOMERTAART...



Afgelopen week hadden we ineens een heleboel KRUISBESSEN en AALBESSEN. Die eten we dan ook graag lekker op om aan ons dagelijkse portie fruit te komen. Maar de KRUISBESSEN zijn dit jaar behoorlijk aan de zure kant. Dus besloten we hier in ons KLEINE GRONINGSE HUISJE om daar iets lekkers van te maken, namelijk; "DE ULTIEME ZOMERTAART". Het is wel een dikmaker, maar als je daarna aardappels gaat rooien en het land weer omspit is er niets meer aan de hand :-)

AALBESSEN-KRUISBESSEN-GOUDSBLOEMEN-TAART :-)

MEN NEME:
150 gram gehalveerde kruisbessen
150 gram rode aalbessen
5 goudsbloemen/de bloemblaadjes die je van de kroon trekt
100 gram patentbloem
150 gram fijngemalen amandelen (poeder, geen schaafsel)    
150 gram poedersuiker
150 gram witte kristalsuiker
250 gram roomboter zonder zout + wat extra om in te vetten
6 eieren waar je alleen het eiwit van gebruikt
een beetje rode aalbessengelei voor de afwerking/of andere rode jam/gelei.

ZO GA JE TE WERK:
-Maak het fruit schoon.
-Halveer de kruisbessen.
-Trek van drie bloemen de oranje blaadjes van de kroon en meng deze door het fruit.
-Zet het schaaltje met het fruit-/bloemblaadjesmengsel even apart.
-Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
-Neem een lage taartvorm die je ook gebruikt voor hartige taarten en beboter deze.
(GEEN SPRINGVORM !)
-Doe de roomboter in een steelpannetje en laat deze langzaam smelten op een laag vuur.
-Roer voorzichtig met een houten pollepel en laat de boter ietwat lichtbruin kleuren.
-Haal de boter van het vuur en zet even apart om ietwat af te laten koelen.
-Weeg de bloem af.
-Weeg de gemalen amandelen af.
-Weeg de beide suikers af.
-Meng de bloem, gemalen amandelen en suikers door elkaar tot homogeen.
-Klop de 6 eiwitten met een handmixer tot er wit schuim ontstaat.
-Spatel dit schuim door het poedermengsel.
-Giet de gesmolten ietwat afgekoelde nog vloeibare boter door dit mengsel en roer goed.
-Giet drie kwart van dit dikvloeibare homogene mengsel in de vorm.
-Verdeel het fruit/bloemblaadjes hier bovenop.
-Giet als laatste de rest van het dikvloeibare papje over het fruit en de bloemblaadjes uit.
-Plaats de vorm voor 40 minuten in de voorverwarmde oven.
-Controleer bij 30 minuten of de bovenkant niet te donker wordt.
-Gebruik eventueel aluminiumfolie om bij de laatste 10 minuten af te dekken.
-Als de taart nog te bleek is verleng de baktijd met 5-10 minuten/dit is afhankelijk van je oven.
-Laat de taart een beetje afkoelen in de vorm.
-Smeer op de lauwwarme taart een dun laagje zelfgemaakte rode aalbessengelei of andere gelei/jam.
-Maak het geheel af met wat bloemblaadjes van de goudbloemen die over zijn.
-Je kan deze taart ook heel goed op kamertemperatuur eten,
maar het is niet aan te bevelen om hem direct te eten als je hem uit de koelkast haal.

Als dit geen ULTIEME ZOMERSE TAART is... En lekker! De zure bessen in combinatie met het zachte zoette nootachtige deeg en de bijzondere GOUDBLOEMENSMAAK maken deze taart echt tot een ZOMERS FEESTJE!

Je kan trouwens het overgebleven EIGEEL prima verwerken tot MAYONAISE. Het is immers zonde om die pracht dooiers weg te gooien!

LIEVE GROETEN, Suzanne & Marcel