donderdag 4 juli 2013

Toen we er toch waren...Toen we bij het KLEINE GRONINGSE HUISJE van de buurman waren (zie vorig bericht) viel het ons op dat daar zoveel van die prachtige ROZENSTRUIKEN staan. We ontdekten dat er naast veel wilde rozen ook JAPANSE BOTTELROZEN / ROSA RUGOSA staan. De ROZEN die aan deze struikjes groeien hebben werkelijk de meest lekkere geur die we ooit geroken hebben. En na een overweldigende geurige bloei vormen ze knotsen van BOTTELS. 

Aangezien de ROZENBLAADJES hier al rond dwarrelden hebben we netjes aan de buurman gevraagd of we de blaadjes die los zaten misschien van de kroon af mochten halen. Uiteraard zijn de gesloten bloemen en bloemen die vast in blad zaten onaangeroerd gebleven. Voordat de losse blaadjes op de grond zouden vallen en vies zouden worden kon daar natuurlijk perfect overheerlijke ROZENLIMONADE van gemaakt worden :-) Zo gezegd, zo gedaan...

Het ouderwetse VERTROUWDE RECEPT schrijft voor:
(twee jaar geleden heb ik het ook al eens vermeld)
2 koffiekopjes rozenblaadjes, 200 gram witte kristalsuiker, 200 ml water, sap van 2 citroenen, een beugelfles, een fijnmazige zeef, een pan, een schaal en een trechter.

Los de suiker op in een pan met water onder voortdurend roeren.
Breng de pan met inhoud aan de kook.
Laat even doorkoken tot de vloeistof ietwat siroopachtig wordt.
Doe de rozenblaadjes in een schone beugelfles.
Overgiet de blaadjes via een trechter met de hete siroop.
Sluit de fles en schudt deze.
Zet de fles voor tenminste 4 uur koud weg.
Zeef de siroop na het afkoelen door een fijnmazige zeef.
Voeg als laatste citroensap toe.
Giet de limonade weer in de fles.
Bewaar de limonade / het concentraat in de koelkast.
Leng dit concentraat aan met kraanwater tot de gewenste verdunning.

Tja, reuze gezond is suiker natuurlijk niet... Maar als je het met mate drinkt is het wel heel lekker :-) Er zitten in ieder geval geen E-nummers in deze LIMONADE verstopt. De geur, kleur en smaak is in dit geval geheel natuurlijk. Er is hier in ons KLEINE GRONINGSE HUISJE al vaak genoeg ROZENLIMONADE gemaakt, al is deze qua smaak wel heel erg lekker :-) Het is echt GENIETEN geblazen...  

In 1 van die leuke Duitse landelijke boekjes ging het ook al over de ZOMER UITKOPEN en daar heerlijk van "GENIESSEN"... Zo is het maar net! Wij "GENIESSEN" enorm van deze  geurige smakelijke ROZENLIMONADE :-)

Bovenal komt Hem de DANK en EER toe. Hij is de gever van dit mooie SEIZOEN en van al dit lekkers wat daar bij hoort!

SMAAKT EN ZIET DAT DE HERE GOED IS...
Psalm 34:9

LIEVE GROETEN, Suzanne & Marcel