vrijdag 5 juli 2013

Zomerse AARDBEIENKOEKEN...



Nu de AARDBEIENOOGST lekker op gang begint te komen is het de hoogste tijd om daar iets lekkers van  te gaan maken. Dit maal zijn er hier in ons KLEINE GRONINGSE HUISJE eenvoudige AARDBEIENKOEKEN gebakken naar aanleiding van een mooie blog van een MENNONITISCHE VROUW uit Amerika.

http://homejoys.blogspot.nl/2013/06/strawberry-rhubarb-hand-pies.html

Haar recept wordt hier op onze weblog wel wat veranderd weergegeven en de Amerikaanse maten zijn omgezet in bruikbare getallen voor ons. De rabarber heb ik weggelaten, de VULLING bestaat hier alleen uit AARDBEIEN. Het is een heel EENVOUDIGE SIMPELE KOEK met een prachtige naturel uitstraling.

Het leuke is dat de KOEKEN er allemaal ietwat anders uitzien doordat de VULLING er tijdens het bakken een beetje uitloopt :-)

Verder zit er niet al te veel suiker in en geen geur-, kleur- of smaakstoffen. Zo zijn ze toch nog een heel klein beetje gezond, maar het blijft natuurlijk SNOEPEN :-) Ze zijn niet lang houdbaar, om van de versheid te genieten moet je moet ze binnen twee dagen opeten :-)          

AARDBEIENKOEKEN geïnspireerd op HOME-JOYS
****************************************
 VULLING:
220 gram fijngesneden verse aardbeien 
(of combineer en neem de helft aan Rabarber)
7,5 gram maïzena
25 gram witte kristalsuiker

DEEG:
270 gram bloem
een snuf zout
50 gram witte kristalsuiker
(+ wat extra om te bestrooien)
een half tot een heel zakje vanillesuiker
(afhankelijk van je smaak)
180 gram roomboter
45 milliliter water
1 eigeel losgeklopt

BEREIDINGSWIJZE:
*Snij de aardbeien in stukjes en meng deze met maïzena en suiker.
*Laat dit mengsel een even staan.
Nu kan het sap uit het fruit goed in de suiker en maïzena trekken.
*Meng bloem met een snuf zout.
*Weeg roomboter af en laat ietwat zacht worden.
*Meng de zacht geworden roomboter en het water bij het bloem/zoutmengsel.
*Kneed het even goed door.
*Plaats het deeg ongeveer een kwartier tot 20 minuten in de koelkast.
*Warm de oven voor op 190 graden Celsius.
*Rol het deeg met een deegroller uit tot een dunne lap.
Dit gaat eenvoudig door het deeg tussen twee bladen bakpapier te leggen.
*Druk met een koffiekopje rondjes uit de lap deeg.
*Leg de helft van het aantal rondjes op een bakplaat bekleed met bakpapier/bakfolie.
*Plaats met een lepel een klein hoopje fruit op het rondje.
*Neem de rest van de uitgestoken rondjes en dek het fruit af met een rondje.
*Druk de randen goed aan.
*Bestrijk het geheel met los geklopt eigeel.
*Maak een kleine snede bovenop in het midden van het dekseltje.
*Bestrooi de koeken met kristalsuiker.
*Bak de koeken in 20 tot 25 minuten af.

Een heel fijn en gezegend WEEKEND allemaal!
LIEVE GROETEN, Suzanne en Marcel