donderdag 12 september 2013

Grootmoeders TOMATENSOEP :-)



Daar dromen we toch allemaal van... Het moet smaken zoals het bij OMA vroeger THUIS smaakte. Nu is dit begrip op te rekken tot 1000 en 1 recepten en variaties. Want ja... niet iedere GROOTMOEDER kookte haar TOMATENSOEP op een zelfde manier. Zowel de bereidingswijze als ingrediënten wisselden huis voor huis.

Na lang proberen, proeven en vogelen vinden wij OUDERWETSE TOMATENSOEP op deze manier in elkaar geknutseld het lekkerst. Dus schrijven we deze variant snel op. Zulke dingen vergeet je namelijk weer snel. Zodoende moeten we dan het TOMATENSOEP-WIEL volgend jaar weer opnieuw uit gaan vinden :-)

Grootmoeders TOMATENSOEP a la het KLEINE GRONINGSE HUISJE
*****************************************************************
MEN NEME:
*************
-een standaard formaat SOEPPAN
-3 kwart SOEPPAN met waterige VLEESTOMATEN van het huis :-)
(als je soeptomaten of andere droge tomaten gebruik voeg dan water toe)
-een flinke scheut OLIJFOLIE
-5 tenen KNOFLOOK (vers)
-4 grote zoete UIEN
-1 dikke rode CHILI-PEPER (vers)
-3 verkruimelde biologische GROENTE-BOUILLONBLOKJES van Zonnatura
-2 tot 3 eetlepels witte BASTERDSUIKER
-ZEEZOUT naar smaak/behoefte
-rode CAYENNEPEPER (gedroogd/poeder) naar smaak/behoefte
-STAAFMIXER
-een bosje PETERSELIE
-evt. een wolkje SLAGROOM/SOJAROOM in het midden (optioneel)
-evt. gehaktballetjes (optioneel)
-evt. croutons (optioneel)

BEREIDING:
*************
-Neem een SOEPPAN en doe flink wat OLIJFOLIE op de bodem
-Snij de VLEESTOMATEN in stukken        
-Doe de stukken TOMAAT in de pan met olijfolie
-Breng het geheel aan de kook
-Laat een poosje zacht doorkoken tot het vocht uit de tomaten komt
-Snij de zoete UIEN in ringen
-Bak deze UIEN in een beetje boter in een wokpan glazig
-Pers hierboven de KNOFLOOKTENEN uit
-Bak dit even kort mee
-Voeg dit alles bij de zacht kokende tomatenmassa
-Snij de rode CHILI-PEPER in kleine ringetjes al dan niet met zaden en draden (wij houden van pittig :-) en hakken alles de pan in)
-Voeg deze ook toe bij de zacht kokende tomaten-uien-knoflookmassa
-Verkruimel de biologische GROENTE-BOUILLONBLOKJES boven de zacht kokende massa
-En laat deze onder roeren en opkoken oplossen
-Neem de STAAFMIXER en pureer alles fijn
-Los nu de BASTERDSUIKER op in de hete soep
-Snijdt de PETERSELIE goed fijn en voeg toe
-Voor het opdienen even proeven en eventueel op smaak brengen met ZEEZOUT en rode CAYENNEPEPER
-Maak een soepkom of diep bord mooi op door een wolkje ROOM in het midden te doen
-Voeg eventueel (zelfgemaakte reeds gebakken) gehaktballetjes toe
-Voeg eventueel (zelfgemaakte/van oud brood) croutons toe
******************************************************
Het is een SIMPEL OUDERWETS SOEPJE, maar wel heel lekker! Wij vinden het VEL van de TOMATEN eigenlijk niet eens terug in de soep. Eenmaal gekookt en gepureerd is dat helemaal verdwenen. Water toevoegen is in ons geval niet nodig omdat onze tomaten juist zo vol zitten met water en wij DIKKE SOEP overheerlijk vinden.

Wij vinden het een uitdaging om recepten te bereiden met zoveel mogelijk verse ingrediënten uit de eigen MOESTUIN. Uiteraard kun je dit soort SOEPJES eindeloos uitbreiden met diverse kruiden maar ook zo duur en exotisch maken als je zelf wilt.

Wij houden het voor dit moment even bij GROOTMOEDERS TOMATENSOEP. Een ongeknutselde pan vol kostelijk rood, met bijna alle ingrediënten uit EIGEN TUIN :-)

EEN LIEVE GROET, Suzanne & Marcel