woensdag 4 september 2013

VEEL, heel veel "AUGURKEN"Zo heb je niets en zo heb je een lading die je  bijna doet zuchten :-) Maar dan wel een BLIJDE VERZUCHTING  hoor lieve mensen! Wij worden er in het geheel NIET ZUUR van zullen we maar zeggen :-)

Alleen hadden we nooit kunnen denken dat slechts een aantal van die kneuzige plantjes tot zoveel VRUCHT zouden gaan komen. Het is hier in ons KLEINE GRONINGSE HUISJE een ware EXPLOSIE van BOMMEN. En niet alleen van ZURE BOMMEN :-)

Deze vrouw des huizes besloot ze niet meer alleen OP HET ZUUR te zetten. Want daar worden we zo ZUUR van :-) Dus werd er driftig gestudeerd op de RUSSISCHE en POOLSE methodes. In POLEN eten de meeste mensen (in de zomer) dagelijks AUGURKEN, dat hebben wij eens aan den lijve mogen ondervinden. Zodoende maakten wij daar voor het eerst kennis met ZOUTE AUGURKEN.

Maar zou het hier ook lukken om ze zo smakelijk te krijgen als daar? Dus werden manlief en de buurman bereidt gevonden om mijn proefproject te TESTEN. De eerste ZOUTE BOMMEN werden met veel omhaal en GEFRONSTE GEZICHTEN in de mond gestopt, om vervolgens in een glimlach te eindigen. Want ook de hier in ons KLEINE GRONINGSE HUISJE bereidde ZOUTE AUGURKEN zijn heerlijk!

Ik gebruik ze onder andere in een eenvoudige maaltijd met botersla als smaakmaker. Eenmaal in dobbelsteentjes gehakt en vermengd met de sla smaakt dit geheel verrassend goed.

Zo bereidt ik momenteel met grote regelmaat een stel VERSE AUGURKEN, die slechts 12 tot 24 uur in het ZUUR of ZOUT hebben gelegen. Deze korte periode doet de smaak toch voldoende op sterkte komen. Zo'n vers bereidde AUGURK is eigenlijk lekkerder dan dat wij ze uit de POTJES ingemaakt en wel kennen.

RECEPT:  ZOUTE AUGURKEN naar RUSSISCH RECEPT
1 kilo AUGURKEN
1 bosje met verse DILLE
5 knoflooktenen in stukken gesneden
3 eetlepels zeezout (geen zout met JODIUM erin nemen)
2 liter kokend water

-Was de AUGURKEN zorgvuldig af.
-Schrob de kleine stekeltjes eraf.
(te grote en te gele AUGURKEN dienen geschild en ontpit te worden)
-Snijdt de kop en de staart er met een mesje af.
-Neem een GROTE BAK en leg de DILLE en KNOFLOOK op de bodem.
-Leg de AUGURKEN hier bovenop.
-Neem twee liter water en breng deze aan de kook.
-Los in het kokende water het ZEEZOUT op.
-Giet het kokendhete mengsel over de AUGURKEN en KRUIDEN heen.
-Zorg dat de AUGURKEN onder blijven liggen, plaats er eventueel een bord op als hulp.
-Laat 12-24 uur intrekken.
-Na 12-24 uur is de bereiding gereed voor consumptie.

Uiteraard kun je dit mengsel ook in schone WECKPOTTEN bereiden. Let op dat je de kruiden en knoflookstukken gelijk verdeel over de potten. Giet het kokendhete zoute water over de AUGURKEN in de pot en sluit deze zorgvuldig met een ring en klemmen. Weck het geheel 30 minuten op 90 graden Celsius. Zo kun je AUGURKEN langer bewaren en in de winter ook nog genieten van een ZOUTE HAP. 

Heel misschien durven jullie het ook eens aan, om na het overbekende ZURE eens over te stappen op het ZOUTE verhaal :-)  

Wij passen ons ZOUTGEHALTE wel aan in de maaltijd zelf, omdat teveel zout nu eenmaal niet goed is. Een AUGURK bevat van nature JODIUM, dus gebruik geen JODIUMHOUDEND ZOUT. Anders zou je teveel binnen kunnen krijgen. Ook geeft JODIUMHOUDEND ZOUT vaak een troebele neerslag in bij het inmaken.     

HEEL VEEL LIEVE GROETEN, Suus & Marcel