woensdag 30 oktober 2013

(2) OLIE als inspiratiebron...Maar er werd hier in ons KLEINE GRONINGSE HUISJE meer bereidt dan alleen KRUIDIGE OLIE om mee te wokken :-) Zo werd er ook een GENEESKRACHTIGE OLIE bereidt. CALENDULA-OLIE wel te verstaan. Zodoende werden er GOUDSBLOEMEN uit de tuin geplukt. Wel zielig voor de insecten want die waren er ook zo dol op :-)

RECEPT GOUDSBLOEMEN-OLIE / CALENDULA-OLIE

-Een brandschone pot
-Driekwart Goudsbloemen per pot (mag vers / kan ook gedroogd zijn)
-Biologische koud geperste OLIE om de pot mee te vullen tot aan rand
(je kan verschillende soorten olie gebruiken; zonnebloemolie, amandelolie, olijfolie enz.)

Plaats de pot op een warme lichte plaats. Deze olie moet zo'n vier tot 5 weken trekken alvorens het na ZEVEN door een katoenen doek te gebruiken is. Zorg dat de bloemen goed ONDER de olie staan tijdens het trekken! Roer of schudt het geheel af en toe. Als je gaat ZEVEN pers de bloemen dan nog even extra goed uit. Bewaar deze GENEESKRACHTIGE OLIE in een donkere fles. De houdbaarheid is ongeveer 1 jaar.

(bron van dit recept: Het Duitse magazine LANDAPOTHEKE zomer 2012 nmr. 1) 

CALENDULAOLIE is zeer breed werkzaam. Het werkt ontstekingsremmend, jeukstillend, kalmerend en verzachtend. Het is een prettig huismiddeltje wat snel eerste hulp kan bieden bij kleine ongevallen.

Het schijnt dat als je werkt met VERSE GOUDSBLOEMEN het wel eens mis kan gaan. Er KAN dan een stinkende massa overblijven. Met gedroogde bloemen gaat het eigenlijk altijd goed, al schijnen droogbloemen weer minder geneeskrachtige stoffen af te geven :-) Tja... er rest niets anders dan het gewoon te proberen en te zien hoe het uitpakt!

Ook de BIJBEL spreekt over OLIE en WONDVERZORGING! In het BIJBELBOEK JESAJA hoofdstuk 1 vers 5 en 6 word besproken dat wonden kunnen worden verzacht met OLIE. In de tijd waarin JESAJA leefde was dit al een bekend GEBRUIK. Is het niet bijzonder dat OLIE zoveel SYMBOLIEK en EIGENSCHAPPEN in zich draagt?

Zo werd en wordt BALSEMOLIE onder andere gebruikt om de doden te verzorgen. Een GEBRUIK van een geheel andere waarde. Daar kun je in de BIJBEL ook wel het een en ander over vinden, het wordt meermalen genoemd.

Ook werd OLIE in vroeger tijden al gebruikt om SCHOONHEID te versterken. In het BIJBELBOEK ESTHER staat het bijzondere verhaal van KONINGIN ESTHER opgetekend. In haar verhaal vindt je de OLIE (BALSEM) terug in relatie tot schoonheid (hoofdstuk 2).

En zo komen wij weer uit bij onze HUISGEMAAKTE OLIE. Het is nog even spannend of het zal gelukken. Afwachten maar! Het is leuk om OLIE op deze manier te bereiden en gebruiken, in dit geval met een GENEESKRACHTIG ORANJE TINTJE :-)

LIEVE GROETEN, Suzanne en Marcel