maandag 21 oktober 2013

RODE KOOL WECKEN & APPELS hier, APPELS daar...



Sorry lieve mensen... het gaat hier nog steeds over APPELS en een beetje over RODE KOOL :-) Want wat moet je anders als je een stel schattige kleine RODE KOOLTJES van de moestuin hebt en een berg met APPELS rijk bent. Juist ja... dan ga de hele kolenboel INMAKEN op APPELSAP en meer :-)

Lekker hoor, straks als het koud en guur is buiten trekken wij hier zo'n overheerlijke WECKPOT open en is het genieten geblazen :-)

Langs deze weg ons RECEPT van RODE KOOL met APPELTJES voor de WECK.

MEN NEME:

*WECKKETEL / of GROTE PAN en kookthermometer

*WECKPOTTEN van 1 liter (afgewassen en steriel gemaakt in oven)

*gemiddeld 4 APPELRINGEN per WECKPOT (1 liter) van geschilde (biologische) APPELS zonder klokhuis

*3 LAURIERBLAADJES per WECKPOT

* RODE KOOL

*een KOOLSCHAAF of vlijmscherp MES

*kruidige SAP

Wat heb je NODIG om de KRUIDIGE SAP te maken?
(de hoeveelheid hieronder aangegeven is afgestemd op 2 potten van 1 liter vol met geschaafde RODE KOOL om deze te overgieten)

*750 milliliter (biologische) APPELSAP

*125 milliliter (biologische) APPELAZIJN

*150 gram witte KRISTALSUIKER

*3 x een flinke snuf met KRUIDNAGEL (of evt. losse kruidnagels / ongemalen)

*3 x een flinke snuf met KANEEL (of evt. per pot een kaneelstokje)

*1 eetlepel ZEEZOUT

BEREIDINGSWIJZE:

-Steriliseer de afgewassen WECKPOTTEN in de oven op 130 graden, 15 minuten lang.  

-Schaaf of snij de RODE KOOL in fijne reepjes.

-Verdeel de RODE KOOL over de nog warme WECKPOTTEN.

-Leg om en om een APPELRING op de KOOL.

-Verdeel de LAURIERBLAADJES op een zelfde manier tussen de KOOL.

-Verwarm de APPELSAP en APPELAZIJN en los onder roeren de SUIKER en het ZOUT op.

-Voeg de KRUIDEN toe en meng het geheel goed.

-Giet de hete kruidige SAP over de RODE KOOL in de WECKPOTTEN.

LET OP! Als je HETE VLOEISTOF in een koude WECKPOT giet kan de pot barsten!
Werk met ongeveer gelijke TEMPERATUREN! Zorg dus dat de WECKPOT bijvoorbeeld nog een beetje warm is van het steriliseren.  

-Sluit de WECKPOTTEN met een (uitgekookte) rubberen ring en deksel.

-Sluit af met de juiste klemmen.

-WECK het geheel 120 minuten bij 100 graden Celsius.

-Bij het proces van WECKEN bij 100 graden Celsius wordt er wat vloeistof uit de potten geperst!

-Schrik dus niet als het water in de WECKKETEL of PAN rood is geworden / dit is goed!

-Laat de WECKPOTTEN langzaam bij kamertemperatuur afkoelen.

-Verwijder na het afkoelen de klemmen en controleer of de deksels vastzitten.

-Als de deksels NIET loslaten is het WECKPROCES geslaagd.

-Wacht nog enkele weken met het eten van de RODE KOOL, zo komt de KOOL goed op smaak.    

Met WECKEN kun je het beste BIOLOGISCHE producten gebruiken. Het is een bekend gegeven dat KUNSTMEST een nadelig effect kan hebben op WECKEN. Er kan door deze mest VERGISTING ontstaan. Hierdoor kunnen de WECKPOTTEN met inhoud exploderen. Houdt daar rekening mee!

Iedereen een FIJNE NIEUWE WEEK toegewenst!

LIEVE GROETEN, Suzanne en Marcel