woensdag 2 oktober 2013

ROZENBOTTELVREUGDE op een zonovergoten HERFSTDAG...


Terwijl de ZON ons de afgelopen dagen rijkelijk trakteerde grepen wij de kans om een mand met ROZENBOTTELS te plukken. Hier vlakbij bevindt zich een gigantisch plantsoen met BOTTELS dat eigendom is van de gemeente. Dit stukje grenst aan een gasveld. Niet echt een romantische plek, maar de glanzende rode vruchtjes maken een hoop goed :-)

Er staan daar zoveel struiken dat we wel 100 manden hadden kunnen plukken. Uiteraard doet wij dit niet, het is immers een rijke VOEDSELBRON voor onze gevederde vrienden en ander klein spul.

Eigenlijk  was ik niet meer van plan om met ROZENBOTTELS aan de slag te gaan vanwege het vele handwerk. Maar sinds twee jaar zijn wij in het bezit van een eenvoudige ontsapper. Dit machientje maalt de BOTTELS fijn en drukt de pulp door een zeef. Wij hebben niet zo'n luxe apparaat die bijvoorbeeld ook kan stomen. Deze komt van de Duitse Lidl. Door de ROZENBOTTELS te malen en zeven houdt je een zachte dikke geconcentreerde pap over. Reuze handig trouwens, het scheelt echt bergen met werk!

Van dit concentraat heb ik JAM & SIROOP gemaakt. Voor de SIROOP heb ik dit concentraat aangelengd met biologische appelsap en wat citroensap. Net zo lang tot het geheel een gewicht had van 1 kg maar ook een aanvaardbare dikte. Daarna is dit mengsel gemengd met 500 gram suiker. Vervolgens is het geheel aan de kook gebracht. Door de hitte en het constant roeren lost de suiker op. Er vormt zich een SIROOP.

De volgende keer zal ik de dikke ROZENBOTTELPAP nog iets meer aanlengen met sap of water. De verkregen SIROOP is namelijk wat aan de dikke kant. Eenmaal aangelengd met water smaakt het verrukkelijk, het komt zelfs behoorlijk dichtbij de originele ROOSVISEE :-)

Zien jullie de mand met ROZENBOTTELS staan in de tuin achter ons KLEINE GRONINGSE HUISJE? Samen met de ZONNEBLOEMEN vormt het geheel een mooi HERFSTPLAATJE. Door de harde wind wuiven de ZONNEBLOEMEN heen en weer :-) 

Naast een paar kroppen SLA staat er ook nog SNIJBIET in de moestuin. Verder ziet het er niet meer zo verzorgt uit. Alles holt achteruit :-( De HERFST doet fors haar intrede in onze tuin!

LIEVE GROETEN, Suzanne & Marcel