vrijdag 1 november 2013

:-) INDIASE- / SURINAAMSE- POMPOEN- KIPPASTEITJES... :-)


Het werd hier in ons KLEINE GRONINGSE HUISJE weer eens de hoogste tijd om iets met POMPOEN te gaan bereiden. Onze voorraad POMPOENEN wordt er namelijk niet beter op, aftakeling en rotting slaan driftig toe. Hier en daar zit er wat in de vriezer, maar het liefst eten wij POMPOEN vers bereidt. Dan vang je toch de meeste VITAMIENTJES en MINERALEN. Zie hieronder wat er van gekomen is :-)

*********************************************************
:-) INDIASE- / SURINAAMSE- POMPOEN- KIPPASTEITJES :-)
*********************************************************   
Men neme voor vier personen / = 2 pasteitjes per persoon:

*1 flinke dikke BUTTERNUT POMPOEN of 2 kleintjes
*2 gele zoete UIEN
*1 bekertje CREME FRAICHE
(kan magere versie / volle versie is smakelijker)
*1 volle eetlepel + kop MASSALA-kruidenmix 
(wij hebben Indiase / Surinaamse kerrie-massala-mix)
*16 plakjes ROOMBOTERBLADERDEEG
(mag ook gewone zijn, uit de diepvries, roomboterbladerdeeg is smakelijker)
*500 gram biologische KIPFILET
*klein beetje PANEERMEEL om als 1e op de 8 bodemplakjes te doen 
*Zout en vers gemalen zwarte peper naar smaak
*1 ei
(losgeklopt eigeel op kamertemperatuur)
*Surinaamse gele SAMBAL, OPTIONEEL!  
*Kerrie- pompoenchutney zelfgemaakt, OPTIONEEL!

Zo gaat men te werk:

-Snij de pompoen (Butternut) in stukjes en schil deze
-Laat pompoenstukjes (Butternut) in 15 min. zacht worden in de oven / 200 C
-Gebruik je een andere pompoensoort die harder is?
-Doe hele pompoen in de oven en snij deze na 30 min. in stukjes,
-Verwijder ook de schil!  
-Snij de uien in ringen
-Bak de uien even kort glazig in een wokpan
-Zet de uien in een schaaltje apart weg
-Voeg de kipfilet in de wokpan en bak goed gaar
-Snij de kipfilet in dobbelsteentjes
-Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en leg ze uit om te ontdooien
-Haal de pompoen uit de oven
-Zet de oventemperatuur iets hoger op 225 C en verwarm voor
-Schep de pompoenstukjes in de wokpan samen met de uien en kip
-Voeg 1 bekertje crème fraiche toe
-Voeg de massala-kruiden toe
-Schep het geheel onder licht verwarmen om en om
-Breng op smaak met zout en peper
-Doe op de bodemblaadjes (8 stuks) een heel klein beetje paneermeel
-Plaats op ieder bodemblaadje (8 stuks) een flinke hoop met mengsel
-Plaats een bladerdeeg blaadje (8 stuks) hier weer bovenop
-Maak de randen van te voren ietwat vochtig met water en druk ze goed aan
-Breek 1 ei boven een schaaltje
-Scheidt het eigeel van het eiwit
-Klop het eigeel goed los
-Smeer het eigeel met een kwastje op de bovenkant van de pasteitjes
-Snij in de bovenkant van de pastei een paar kleine sneetjes
-Plaats de pasteitjes in een voorverwarmde oven van 225 C
-Bak de pasteitjes af in ongeveer 20 tot 25 minuten
-De pasteitjes zijn goed als ze mooi goudbruin van kleur zijn
-Warm serveren met evt. een dotje gele Indiase / Surinaamse sambal erop
-KOUD zijn ze helemaal lekker, ideaal voor een herfstpicknick :-)
-Evt. curry- pompoenchutney bovenop de pastei smeren in plaats van sambal

Je kan dit recept zowel met MAGERE PRODUCTEN maken als met VOLLE PRODUCTEN (qua vetgehalte). Ook op BIOLOGISCH gebied kun je vele kanten op. Je kunt in de natuurwinkel BIOLOGISCH BLADERDEEG kopen, maar je kan het ook zelf maken. Door BIOLOGISCHE ingrediënten te gebruiken maak je een uiterst verantwoord product gewoon zelf. 

In ons geval hadden we nog bladerdeeg in de vriezer liggen wat op de datum was, de rest van de ingrediënten zijn BIOLOGISCH van oorsprong. De POMPOEN is zelf opgekweekt, ook de UIEN zijn afkomstig uit onze eigen moestuin :-)

LIEFS, Suzanne en Marcel