dinsdag 19 november 2013

Verse SNIJBIET gegeten :-)


Gisteren hebben we hier in ons KLEINE GRONINGSE HUISJE sappige verse SNIJBIET uit de moestuin gegeten. Het is het enige gewas dat we momenteel nog vers kunnen oogsten. Toch begint ook onze SNIJBIET aan haar eindje te komen :-(

Ze zeggen dat SNIJBIET kan overwinteren. Niet dat je dan in de winter kan oogsten, maar dat de plant zelf in het vroege voorjaar weer tevoorschijn kan komen. Ik denk dat wij ervoor kiezen om weer nieuwe stekjes op te kweken. Aangezien wij ook aan wisselteelt doen met onze groentetuin. Zo voorkom je uitputting van de grond.

Terwijl de knapperige stelen werden losgesneden uit de natte zwarte aarde wandelde er een dapper LIEVEHEERSBEESTJE voorbij. Die had onze SNIJBIET als winteronderkomen verkozen. Het vrolijk gekleurde beestje mocht verhuizen en de frisgroene SNIJBIET mocht mee naar binnen :-)   

De VERSE SNIJBIET is gisteren verwerkt in een smakelijke vegetarische ovenschotel met pasta, pompoenzaden en kaas-bechamelsaus. De inspiratie kwam uit het o zo fijne kookboek:

KOKEN MET KARIN; ZONDER PAKJES EN ZAKJES (KARIN LUYTEN)

Al is haar recept wel behoorlijk anders qua ingrediënten. Het is meer de bereidingswijze die hier is gebruikt ter inspiratie.

KAAS-BECHAMELSAUS (4 personen):
40 gram bloem
40 gram boter
500 ml sojamelk
150 gram grof geraspte oude kaas
een snuf vers geraspte nootmuskaat 
vers gemalen peper

-Verhit boter in pan en laat smelten
-Laat boter niet bruin worden
-Neem pan van vuur en roer bloem door gesmolten boter
-Laat mengsel 2 minuten op laag vuren warmen
-Schenk koude melk beetje voor beetje al roerend bij mengsel
-Als het mengsel glad is voeg je de oude kaas toe
-Laat de kaas al roerend smelten
-Kook de saus 2 tot 3 minuten in
-Rasp nootmuskaat boven saus
-Breng op smaak met vers gemalen zwarte peper

SNIJBIET (4 personen):
800 gram snijbiet (gewicht met stelen/ribben)
twee handen met pompoenzaden
olijfolie om in te bakken
3 knoflooktenen
vers gemalen peper
zout naar smaak

-Warm oven voor op 180 graden Celsius (elektrische oven) 
-Was snijbiet grondig  
-Verwijder stelen en ribben
-Snij het blad in dunne reepjes
-Bak pompoenzaden even op
-Zet warme zaden apart weg in schaaltje
-Schep snijbiet in wokpan om en om tot het begint te slinken
-Pers knoflook uit boven de snijbiet
-Schep nog even om en om
-Breng op smaak met vers gemalen zwarte peper 

OVENSCHOTEL:
350 tot 400 gram biologische (volkoren)pasta
100 gram grof geraspte oude kaas

-Kook de pasta als gewoonlijk zonder zout
(de oude kaas in de saus is al zout genoeg)
-Vet een ruime ovenschaal in
-Leg de helft van de pasta onderin
-Doe de helft van de snijbiet er bovenop
-Doe de helft van de pompoenzaden hier weer op
-Giet de saus voor de helft over het geheel
-Begin op nieuw met opbouwen met de andere helft
-Eindig met 100 gram grof geraspte oude kaas
-Plaats schotel een half uur in de voorverwarmde oven

Wij hebben genoten van dit gerecht! Zou het de laatste keer zijn dat we hebben kunnen smullen uit de moestuin???

LIEFS, Suzanne & Marcel