dinsdag 5 november 2013

Weer een TAFEL vol :-)


En weer kwam de BUITENTAFEL vol met OOGST! Wat een vreugd :-) Dit keer met KNOLSELDERIJ. Als jullie eens wisten wat daar voor zwarte blubber af kwam. Na het wassen van de KNOLLEN en het ontdoen van loof was de BUITENTAFEL een waar slagveld geworden :-)

Soms moeten wij weleens glimlachen... Als we denken aan de romantische plaatjes die velen hebben bij het moestuinieren. Als jullie denken dat dit met lange gelakte nagels kan en met nette schone kleding aan. Mis dus :-) Langs deze weg even een nuchtere mededeling... 

Soms zit je van tijd tot tijd helemaal onder de blubber, zijn je nagels niet van zwarte randen te ontdoen en loop je verplicht in oude kloffies omdat het toch vies wordt :-) En weten jullie... Juist DAT geeft nu zo'n gevoel van vrijheid. Lekker met de handen in de aarde wroeten, zoals een kind in de zandbak :-) 

Een deel van de KNOLLEN wordt ZONDER LOOF opgeslagen in de schuur. Uiteraard eten we die zo snel mogelijk op. Een ander deel is in stukjes gesneden en ingevroren. Het SELDERIJ-LOOF is uitgezocht, de goede onaangetaste blaadjes zijn ook in de vriezer belandt.  

Maar om alvast wat KNOLLEN kwijt te raken werd er een pan met heerlijke groentesoep gekookt waarin 2 dikke KNOLLEN verdwenen. En er kwam een KOUDE RAUWE KNOLSELDERIJ-SALADE. Die heel simpel en snel te maken is.

Er werd een DRESSING gemaakt van mayonaise, crème fraiche, mosterd en wat citroensap. De KNOL werd geraspt. Na het mengen van de RASP met de DRESSING werden daar wat rozijnen en in stukjes gesneden abrikozen aan toegevoegd. De volgende keer wil ik BIOLOGISCHE ABRIKOZEN kopen / gebruiken, want deze gezwavelde exemplaren zijn niet heel goed voor je. Het is een smakelijk geheel geworden samen met een schaal couscous erbij :-)

Nou lieve mensen... op naar de laatste oogst :-)

LIEVE GROETEN, Suzanne & Marcel