donderdag 12 december 2013

En WAAR wordt de huisgemaakte LEMON CURD opgesmeerd???



Wel... op een hele luchtige SINAASAPPELCAKE. Ze noemen het ook wel een soort van pudding maar die mening kan ik niet delen. Het heeft meer iets weg van een SPONSCAKE. Al zouden er dan nog meer eieren in moeten en geen bakpoeder/baksoda. Enfin...

Het recept is een overheerlijk exemplaar. Het komt uit het kookboek "KITCHEN" (er bestaat tegenwoordig ook een Nederlandse uitgave: "keuken")  van "NIGELLA LAWSON". Al heb ik de door haar bedachte topping aan het eind vervangen door LEMON CURD. Met succes, want dit smaakt in 1 woord overweldigend lekker. Persoonlijk vinden wij het zelfs lekkerder, in het voorschrift hieronder is haar topping dus weggelaten.    

INGREDIËNTEN
-75 gram kristalsuiker

-75 gram lichtbruine basterdsuiker

-250 gram roomboter

-150 gram sinaasappelmarmelade

-225 gram bloem

-1/2 theelepel =natriumbicarbonaat / baksoda

-1 theelepel bakpoeder

-4 grote eieren

-1 sinaasappel

-een potje lemon curd

-een beetje poedersuiker

BEREIDINGSWIJZE
-Verwarm oven voor op 180 graden Celsius

-Rasp oranje deel van schil van sinaasappel

-Pers halve sinaasappel uit

-Vang sinaasappelsap op en zet even apart

-Vet een rechthoekige ovenschaal in (24 cm)

-Klop boter met beide suikers romig met handmixer

-Voeg marmelade toe en meng

-Voeg bloem, baksoda en bakpoeder toe en meng

-Tik eieren (kamertemp.) kapot en klop ze even door elkaar 

-Voeg eimengsel toe en meng

-Voeg als laatste sinaasappelsap en rasp toe en meng

-Doe homogene massa in ovenschaal, goed verdelen!

-Plaats ovenschaal in de voorverwarmde oven

-Na ongeveer 30 minuten; dek schaal af met folie

-Na 10 minuten bakken met folie, prikken met satéprikker

-De houten prikker moet er nagenoeg droog uitkomen

-Verleng bij te natte cake de baktijd steeds met 10 minuten

-Het hangt van oven en schaal af hoe lang de baktijd zal zijn

-Houdt rekening met 40-60 minuten

-Laat de cake in de schaal afkoelen

-Snij in stukken in schaal en lift ze eruit met een spatel

-Smeer bovenkant van cake royaal in met LEMON CURD

-Maar het geheel af door wat poedersuiker te strooien op de LEMON CURD

Nou lieve mensen... voor wie ook wil smullen, met KERST misschien???

LIEVE GROETEN, Suzanne & Marcel