donderdag 31 januari 2013

AARDAPPELKISTJES...



Een poosje geleden werden wij GEZEGEND met een berg OUDE AARDAPPELKISTJES. Ze konden niet meer gebruikt worden om AARDAPPELS in te vervoeren omdat het grootste deel van de KISTJES in de loop der tijd rot was geworden. Maar onze HOUTKACHELS vinden dat geen probleem hoor. Dus  STOKEN wij de KISTJES fijn op.

Eerst hoopten wij er nog een paar te kunnen bewaren om decoratief neer te zetten. Maar de meesten hebben een nogal lastig model, niet diep en plat. Wat overigens normaal is voor AARDAPPELKISTJES. En op de zijkanten van sommige KISTJES staat zelfs een NAAM. Leuk hè! Die NAAMPLANKJES hebben wij er inmiddels af proberen te slopen. Die mogen MOGEN uiteraard NIET worden VERSTOOKT.

Wij zijn heel DANKBAAR voor dit GESCHENK! Het heeft wel wat, het STOKEN van een stukje NOSTALGIE. In gedachten zien we ze dan ook staan op die GROTE AKKERS vol met AARDAPPELS. En er zal wat afgesjouwd zijn met die KISTJES!

Hi Hi... terwijl ik (Suzanne) bezig was met foto's te maken van de KISTJES en NAAMPLANKJES liep die DIKKE HAAN mij almaar voor de voeten. Het is een schat hoor... maar hij is gewoon TE TAM. Je zou soms bijna over hem vallen. Hij vindt het kennelijk GEZELLIG om dicht in je buurt te zijn. Schattig !    
 
LIEFS, Suzanne en Marcel






woensdag 30 januari 2013

Wie heeft de MOOISTE UIEN...


Is het niet grappig dat er zelfs een "MOOIE-UIEN-WEDSTRIJD" bestaat? En vandaag is dus DE GROTE DAG, in Dronten wel te verstaan. Wij als eenvoudige MOESTUINLIEFHEBBERS vinden dit soort nieuwtjes altijd leuk. We weten als kleine hobbyisten dat het opkweken van GEWAS een WONDER is en blijft. Je moet er ZORG aan besteden, het KOST je wat en je blijft AFHANKELIJK van zoveel factoren. Maar o wat ben je verheugd als je dan zo'n knots van een UI uit de grond mag trekken.

Toch hebben wij veel respect voor de mensen die er hun BOTERHAM mee moeten verdienen. Het valt niet mee om ziektevrij en zonder al te veel rompslomp zo'n UI op de markt te krijgen. En dan moeten we vooral de CONCURRENTIE niet vergeten. Nou wij hopen dat dit dagje de KWEKERS mocht bemoedigen en dat de ALLERMOOISTE UIEN hebben gewonnen! Langs deze weg onze HARTELIJKE FELICITATIES aan de WINNAARS!

Vandaag ETEN wij om deze reden "GEVULDE UIEN". De SMAAK van onze UIEN is ook dit jaar weer voortreffelijk. En ze hebben hun trouwe DIENST dubbel en dwars bewezen. Want in onze MOESTUIN mochten ze OOK op NATUURLIJKE WIJZE de vijanden van onze WORTELS verjagen.

Zo... inmiddels brandt het HOUTGESTOOKTE FORNUIS en over een uurtje (als de oven warm genoeg is) gaan de GEVULDE UIEN in de oven. Ze staan er klaar voor zullen we maar zeggen...

GEVULDE UI MET EEN ITALIAANSE TOUCH...

DIT HEB JE NODIG VOOR EEN (RUIM) TWEE PERSOONSGERECHT...

-4 grote uien (evt. een reserve-ui voor gat in de bodem te dichten)  
-70 gram rijst / risotto
(ik heb alleen GEWONE RIJST in huis, houdt bij gebruik van RISOTTO de juiste bereidingswijze aan)
-1 tot anderhalve eetlepel Italiaanse kruiden
(is als mix te koop, naar behoefte meer gebruiken of juist minderen)
-15 gram pompoenzaden
(zonder harde schil, niet iedere pompoen heeft geschikte pitten om te roosteren)  
-500 milliliter KIPPENBOUILLON / BOUILLON van 1 tablet
(het merk "Zonnatura" heeft goede biologische bouillontabletten)
-Geraspte en plakjes belegen boerenkaas
(je kan ook andere Italiaanse kazen gebruiken, ik werk met dat wat ik hier voor handen heb)
-olijfolie om aan te braden

ZO GA JE TE WERK...

-Haal het schilletje voorzichtig van de uien af
-Snij met een scherp mes horizontaal een dakje van de bovenkant van de ui af
-Hol de ui uit met een appelboor en dicht het gat op de bodem door er een plakje ui in te leggen
-Let op dat je een voldoende stevige wand over hebt om de ui te vullen
-Vet een ovenschaal in met boter
-Plaats de uitgeholde uien in de ovenschaal
-Snij de verwijderde binnenkant van de ui in kleine snippertjes
-Bak de snippetjes glazig in een beetje olijfolie
-Voeg aan het einde van het bakken de helft van de kruiden toe en schep ze door de uisnippers
-Zet dit even apart  in een schaaltje
-Kook de rijst in de kippenbouillon gaar
-Houdt na het koken van de rijst wat bouillon apart
-Meng het mengsel dat in een schaaltje even apart is gezet door de gekookte rijst
- Rasp flink wat belegen boerenkaas en meng dit door het rijst
-Breng het geheel op smaak met wat zout naar behoefte
-Warm de oven voor op 200 graden Celsius
-Bak de pompoenpitten even lichtbruin op in een koekenpan zonder olie
-Laat de pitten even bekoelen in een schaaltje
-Schaaf enkele plakken kaas
-Vul de uien helemaal met het rijstmengsel en dicht de ui met plakjes kaas
-Leg hierop een hoopje pompoenzaden en sprenkel wat Italiaanse kruiden over het geheel  
-Schenk een laagje van de overgebleven bouillon in de ovenschaal bij de gevulde uien
(niet over de UIEN gieten)
-Eventueel kan je hierbij een klein scheutje droge wijn gieten, dit hoeft niet perse!
-Laat de uien in de oven goudbruin bakken, reken op 20 tot 30 minuten baktijd
-Vergeet niet om af en toe even te kijken of het niet te hard gaat, dit hangt ook van je oven af

Uiteraard zijn er honderden recepten te vinden op het internet die elkaar allemaal wel iets overlappen. Ik denk dat dit een redelijk SIMPELE MANIER is om GEVULDE UIEN te bereiden met ingrediënten die bijna iedereen wel in huis heeft. Als je ook voor de UI en haar charmes bent gevallen, GENIET ERVAN en EET SMAKELIJK!

LIEFS, SUZANNE & MARCEL



dinsdag 29 januari 2013

Dikke kruidige POMPOEN-PANNENKOEKJES...



Stel je hebt net als ons heel per ongeluk nog zo'n LEKKERE POMPOEN (van EIGEN OOGST)  liggen en je wilt eens iets anders dan de gebruikelijke recepten. Dan is dit een uiterst smakelijke manier om de POMPOEN eens op een andere manier te bereiden.

Het BASIS-RECEPT heb ik ooit eens geleerd van het DUITSE BLAD "LIEBES LAND" Daarna ben ik hiermee gaan experimenteren en is deze KRUIDIGE VARIANT hieruit geboren.

MEN NEME:
(voor 12 kleine dikke kruidige POMPOEN-PANNENKOEKJES / met een diameter van een koffiekopje)

400 gram vers geraspte POMPOEN, 2 EIEREN, een flinke snuf CAYENNEPEPER, fijn gemalen ZEEZOUT, 1 tot 2 fijn gesneden SJALOTTEN, 1 tot 4 uitgeperste tenen KNOFLOOK, een  klein handje fijn gesneden BIESLOOK, geraspte belegen BOERENKAAS, anderhalf kopje BLOEM/MEEL

-Schil de POMPOEN
-Hak de POMPOEN in grove stukken
-Verwijder het middelste gedeelte met zaden
-Rasp de stukken POMPOEN in een mengkom tot ongeveer 400 gram
-Pel de KNOFLOOKTENEN en pers ze uit boven de schaal met geraspte POMPOEN
-Snij de UIEN in hele fijne stukjes
-Rasp voldoende BELEGEN BOERENKAAS boven de kom
-Doe een flinke snuf CAYENNEPEPER in de schaal
-Doe eveneens een juiste hoeveelheid ZEEZOUT daarbij
-Snij een klein handje met BIESLOOK in kleine stukjes en voeg drie kwart toe
-Houdt een kwart BIESLOOK apart
-Meng HET GEHEEL  goed door elkaar met een lepel
-Neem de EIEREN en kluts deze vooraf even door elkaar
-Meng het EIMENGSEL al roerend door de GEKRUIDE POMPOENMASSA
-Blijf roeren en voeg steeds een beetje BLOEM/MEEL toe tot er een dikvloeibaar papje ontstaat
-Laat het papje ongeveer een half uur rusten.

(na de rusttijd zie je wat vocht van de pompoen op het papje liggen)

-Meng er nog wat BLOEM/MEEL door totdat het vocht is opgenomen
-Neem een goed beboterde koekenpan
-Neem een kleine soeplepel om de juiste hoeveelheid af te meten
-Leg vier gelijke hoopjes in de pan
-Druk de hoopjes met een spatel een beetje plat
-Bak ze op tot ze een lichtbruin krokant laagje hebben aan beide zijden

(je kan ook een GROTE KOEK bakken die je later in stukjes snij,
 het is wel wat lastiger om deze om te keren)

-Leg de KOEKJES eventueel op een mooie schaal.
-Maak het geheel af door de bovenkant te versieren met een drupje (zelfgemaakte) knoflooksaus
-Strooi hierover een beetje fijngesneden bieslook

Je kan dit RECEPT heerlijk combineren met een ZELFGEMAAKTE POMPOENSOEP waarin je een stukje romige brie in kleine brokjes verdeel. Daarbij mag een vers AMBACHTELIJK GEBAKKEN BROOD natuurlijk niet ontbreken. En voor je het weet heb je HEERLIJK GEGETEN zonder dat je EEN STUKJE VLEES hebt gemist!

LIEFS, Suus en Marcel





zondag 27 januari 2013

Een LAATSTE SNEEUWGROET?




Nu HET WINTERSE WIT langzaam aan begint te SMELTEN bij deze nog een paar "SNEEUW-KIEKJES" van de afgelopen dagen. Ook al gaf deze WITTE PRACHT hier en daar de nodige STRUBBELINGEN, hum... ook bij ons hoor... (denk aan de nodige lichamelijke ongemakken en de auto die zo goed als aan zijn eindje kwam door een interne bevriezing) Toch hebben we GENOTEN van dit HEMELSE GESCHENK.

En weet je wat wij zo BIJZONDER vinden aan dit NATUURVERSCHIJNSEL? Ze neemt ALLES over; de DRUKKE AGENDA, de GEBRUIKELIJKE GEWOONTES, het DAGELIJKSE RITME enzovoort. Als je dit van te voren had moeten INPLANNEN had het NOOIT gelegen gekomen! Maar niks hoor... het WINTERSE WIT kwam gewoon wanneer ze dat zelf wilde en geeft ons nu een LAATSTE GROET?

Wie weet... komt ze VOOR het VOORJAAR nog wel een keertje bij ons kijken, we hebben het NIET in de hand. En misschien is dat maar goed ook!

Een LIEVE GROET, Suus & Marcel






vrijdag 25 januari 2013

ALLEEN...


Zoals jullie misschien wel weten, hebben wij een bijzonder aardige BUURMAN. Vanaf het allereerst begin dat wij hier in "HET GRONINGSE LAND" kwamen wonen, hebben wij goed contact met elkaar. In het begin leefde "MOEDER" nog, de bijna een eeuw oudzijnde BUURVROUW was kranig en bezorgde ons menigmaal de slappe lach. Zelfs op die leeftijd maakte het OUDE VROUWTJE uiterst komische grapjes. Maar DIE TIJD is VERLEDEN en "MOEDER" leeft niet meer.

Voor het eerst in zijn leven ging de BUURMAN (ook niet echt jong meer te noemen) op zichzelf wonen. Dat wil zeggen, hij bleef wonen in zijn OUDERLIJK HUIS. Daar waar het altijd VEILIG voor hem was geweest. De stilte vulde de vele vertrekken en hij moest wennen. Maar langzamerhand kwam er weer ritme in zijn leven en bemerkte je dat het een plekje MOEST en GING krijgen.

Nu, haast drie jaar na het overlijden van "MOEDER" vierde de BUURMAN zijn verjaardag. En hoe het liep, liep het, maar die ochtend was iedereen hem op een of andere manier vergeten. Het keukenraampje was al vroeg beslagen van een DAMPENDE POT MET KOFFIE. De TAARTJES stonden klaar op "MOEDERS SCHAAL"

Ik (Suzanne) zat zojuist op zijn kop in het KIPPENHOK om de dames en heren van een schoon verblijf te voorzien, toen een stem doordrong in het SNEEUWWITTE LANDSCHAP. "OEHOE... SUZAN..." Ik moest glimlachen, want als je iets op dit moment niet moet roepen in "HET GRONINGSE LAND" is het wel: "OEHOE" Er is hier in de PROVINCIE namelijk een GROTE BOZE UIL opgedoken die mensen schijnt AAN TE VALLEN. Een van de slachtoffers had "OEHOE" geroepen naar de BOZE UIL, en het dier nam wraak. De HETZE in de MEDIA is sindsdien "niet van de lucht" en de arme mensen die het overkwam voelen zich behoorlijk IN DE KOU staan. Iedereen van buiten moet namelijk vreselijk lachen om dit verhaal. Het trekt NATUURLIEFHEBBERS aan, maar er komen ook RAMPTOERISTEN op af. Allemaal met maar een doel; " EEN GLIMP VAN HET ANGSTAANJAGENDE BEEST OP TE VANGEN"

Enfin... terug naar het KIPPENHOK, ik krabbelde omhoog en ging polshoogte nemen "WIE" mij daar toch aan het roepen was. Het was onze JARIGE BUURMAN met een BETRAAND GEZICHT. "WIL JIJ SOMS KOFFIE KOMEN DRINKEN WANT ER KOMT NIEMAND" Het raakte mijn hart, want de EENZAAMHEID droop van zijn bedroefde gezicht af.

Normaal is onze lieve BUURMAN ook ALLEEN, maar nu voelde het ANDERS. Een ieder die gewoonlijk zijn verjaardag altijd trouw kwam bezoeken, kwam nu net even niet op die morgen daar in dat grote lege huis. In mijn oude klofje (vanwege de kippenwerkzaamheden) zat ik vervolgens bij de BUURMAN TAART te eten. Ik verontschuldigde mij nog vanwege het "niet-ogende-pakje", maar daar had de BUURMAN geen oog voor. Heel zachtjes aan kwam er weer een LACH op zijn gezicht.

Gelukkig belde in de loop van de dag de verwachte visite alsnog op, allen met een geldige reden. De grootste helft komt in het weekend. En het is goed zo. Het was slechts het MOMENT van EENZAAMHEID dat hem daar plots zomaar AANVIEL. Die avond zaten Marcel en ik wederom in het OUDE GRONINGSE HUIS bij de SNORRENDE GASKACHEL en de GROTE TIKKENDE KLOK. En ja... ik moest weer TAART eten, geen sprake van dat ik dat zou overslaan. We waren met ons drieën en vierden zijn FEESTJE. Zelfs een schaal met hapjes (door de slager opgemaakt) voor tenminste 15 man, moest op.

De klok tikte verder en een TEGELTJE aan de muur vertelde ons: "VAN HET CONCERT DES LEVENS HEEFT NIEMAND EEN PROGRAM" Soms lopen de dingen in het leven net even ANDERS. Maar ik heb iets geleerd van DIT MOMENT. Een GOED VOORNEMEN werd geboren voor het al weer haast een maand op weg zijnde nieuwe jaar; "WE MOETEN DENKEN OM HEN DIE ALLEEN ZIJN" Ook al zijn ze het soms al jaren, en lijkt het alsof het allemaal prima gaat. Want zomaar ineens... VALT HET  AAN. Voor mij een les om OPMERKZAAM te zijn. Want soms is het zo'n KLEINE MOEITE om er op DIE MOMENTEN gewoon heel even TE ZIJN.

Over "AANVALLEN" gesproken... de politie adviseert momenteel de mensen die nabij DE OEHOE wonen EEN HELM op te zetten als zij naar buiten gaan. Misschien is de GROTE UIL ook wel EENZAAM en zoekt contact met de mensheid. Wat een verhaal hè, maar ik voel mij in ieder geval niet geroepen om die UIL te bezoeken. Dat doen de NATUURLIEFHEBBERS, RAMPTOERISTEN en MEDIA wel voor mij...

LIEFS, Suzanne

Marcel en ik wensen jullie allemaal een GEZEGEND WEEKEND !