woensdag 27 februari 2013

WINTERKWAALTJES deel 2...Aangezien wij nog lang niet uitgepraat waren over  "WINTERKWAALTJES", is hier een vervolg! Momenteel worstelen :-( veel mensen met KLOVEN in de handen en voeten. Stel... je wilt deze droge handen en voeten met hun hinderlijke KLOVEN eens op een NATUURLIJKE WIJZE aanpakken... En je wilt dit het liefst met EENVOUDIGE HUISMIDDELTJES doen... Dan zijn de volgende TIPS misschien het overwegen waard:

1)
BENODIGDHEDEN VOETPAKKING (LANDAPOTHEKE / LANDIDEE / MW. WOLF):
1 ei, 1 grote aardappel, 2 eetlepels melk, katoenen sokken
INDICATIE:
Voor voeten met een droge en harde winterhuid (voortraject van kloven)
DOEL:
Deze voetpakking maakt de huid weer zacht en elastisch
BEREIDINGSWIJZE:
-Kook de aardappel met schil en al gaar / zacht
-Pureer of stamp de aardappel met schil en al tot een fijne puree
-Doe twee eetlepels lauwe melk in een schaaltje en roer hier het ei doorheen
-Meng als laatste de aardappelpuree door het melk-/eimengsel
-Was de voeten zodat ze goed schoon zijn
-Breng de pakking gelijkmatig aan
-Masseer de pakking licht in
-Trek warme katoenen sokken daaroverheen aan
-Laat het geheel 15 minuten intrekken
-Was de voeten met warm water af

2)
BENODIGDHEDEN KLOVEN-BEHANDELING (1) VOOR  HANDEN & VOETEN:
citroensap van 1 citroen, enkele gekneusde koolbladeren, ruime wanten / katoenen sokken
INDICATIE:
kloven in handen en voeten
DOEL:
het zacht maken van de harde winterhuid, bestaande kloven verzachten zodat de pijn verminderd
BEREIDINGSWIJZE:
-Smeer de handen of voeten in (met name de kloven) met citroensap
-Neem enkele verse koolbladeren  en kneus deze
-Vouw de gekneusde bladeren om de handen / voeten heen
-Trek wanten /  sokken aan
-Probeer dit geheel een nachtje te laten zitten

3)
BENODIGDHEDEN KLOVEN-BEHANDELING (2) VOOR HANDEN & VOETEN:
1 komkommer, handdoek
INDICATIE:
droge huid en kloven in handen en voeten
DOEL:
Het zacht maken van de winterhuid en kloven door vocht in te brengen
BEREIDINGSWIJZE:
-Schil en snij een komkommer in plakjes
-Pureer deze plakjes met de staafmixer / of draai de plakjes door zeef tot puree
-Breng de puree aan op de droge huid en kloven
-Wikkel een schone handdoek om de handen / voeten
-Laat tenminste een half tot een uur zitten alvorens je de handdoek en puree verwijderd

4)
TIP UIT GROOTMOEDERS TIJD
Men beweerd ook dat ze vroeger KLOVEN insmeerden met OORSMEER. Dit zou een helende uitwerking hebben. Ze dekten de kloof na het insmeren 24 uur af met een pleister / lapje (occlusie).

En nu maar hopen dat de WINTER met de daarbij behorende KWAALTJES snel gaat verdwijnen. Heel misschien kunnen deze eenvoudige TIPS je helpen en zegenen! Het is altijd weer een uitdaging om dit soort narigheden ZELFVOORZIENEND proberen op te lossen, gewoon met dat wat je in huis hebt.

Het eerste recept vind ik (Suzanne) persoonlijk het mooist op ZELFVOORZIENEND GEBIED. Het is eventueel helemaal te bereiden met eigen oogst die je ook in de WINTER meestal  wel voor handen hebt.

Het laatste verhaal klinkt misschien wat vreemd in de OREN :-) Hoe het er vroeger ook aan toe ging...  ze waren toen zo dom nog niet! Wij kunnen er in ieder geval nog een hoop van leren :-)

LIEFS, SUZANNE (& MARCEL)maandag 25 februari 2013

KIPPENFLAT...Vol trots laten wij jullie vandaag zien: "ONZE KIPPENFLAT" Wij houden namelijk twee toompjes met KIPPEN. Twee verschillende rassen wel te verstaan; Wyandotte- en Cochien-krielen. Ondanks vele pogingen zijn deze dames en heren  niet samen te voegen tot een groep. Nee... ze vinden elkaar niet lief. De twee heren maken er een levenswerk van om elkaar het leven dusdanig zuur te maken dat wij hebben besloten deze strijdbijl maar te begraven en het feit te accepteren.

Dus heeft manlief een heuse KIPPENFLAT in elkaar getimmerd. Knap van hem !  Dat wil zeggen twee ruime HOKKEN bovenop elkaar. Zodat onze gevederde vrienden en vriendinnen een vredig en gescheiden KIPPENLEVENTJE eropna kunnen houden. En o wat zijn ze daar blij mee! Vooral onze jonge haan DIKKE TEUN is zeer content met zijn nieuwe huis. Hij wandelt de hele dag glunderend in en uit.

De HOKKEN zijn gemaakt van diverse soorten hout en materialen. We hebben zoveel mogelijk geprobeerd te recyclen. Uiteraard hebben we ook wat hout moeten kopen. Toch leuk zo'n UNIEK BOUWWERK en helemaal op maat gemaakt.  Zoiets is niet te koop en het was voor ons de ideale oplossing om twee KIPPENHOKKEN samen te voegen  

HENKIE de haan en zijn dames bevinden zich bovenin het PENTHOUSE. Zij hebben daar het allermooiste uitzicht. Het enige wat we nog moeten maken is een soort van ladder / trap zodat ze zelf naar binnen en buiten kunnen wandelen. Dit plan zit nog in het vat...

Het afgelopen weekend hebben we de KIPPENFLAT ook laten zien aan onze familie. Zij kwamen ons namelijk bezoeken vanuit het Westen des lands. Ze verrasten ons met lieve gaven, waaronder schattige theemokjes met daarop een haantje afgebeeld. Het is net onze DIKKE TEUN! We zijn heel DANKBAAR voor hun komst en lieve gaven!

Allemaal een FIJNE WEEK toegewenst!
LIEFS, SUUS en MARCEL

donderdag 21 februari 2013

Zo teer...Terwijl ik (Suzanne) oerdegelijke boodschappen trachtte te doen viel mijn oog plots op een TAKJE GIPSKRUID. Het stond plompverloren tussen hele bergen bossen met tulpen. Het stelde op zichzelf weinig voor maar wat een SCHOONHEID heeft zo'n simpel takje!

Kleine kruimelige tere balletjes zitten om en om aan een mosgroen steeltje geplakt. En de kleur bracht mij nog het meest in verwondering; "ZACHTROZE". Soms kan je midden in de WINTER ineens zo'n behoefte hebben iets dat BLOEIT. Maar je wilt eigenlijk niet afwijken van het oerdegelijke boodschappenlijstje. Nou vooruit dan maar... dat ene TAKJE mag mee naar huis.

En plots ontdek ik dat ik zo blij word van een simpel TAKJE ROZE GIPSKRUID. In gedachten zie ik onze TUIN een paar sprongen vooruit in volle bloei staan. Wat een heerlijk idee dat ik straks weer zelf BLOEMEN kan plukken! Want dat is toch eigenlijk het mooiste; VERSE BLOEMEN uit de eigen tuin. Volgende keer zal ik mijzelf beheersen en mijn oog strak gericht houden op het lijstje. Want uhhh... daar stond eigenlijk geen TAKJE ROZE GIPSKRUID op :-)

LIEFS, SUZANNEwoensdag 20 februari 2013

RIVER COTTAGE...Hebben jullie ooit gehoord van de geweldige Engelse televisieserie "RIVER COTAGE"? Er was eens een man,  HUGH FEARNLEY WHITTINGSTALL genaamd, die zo'n tien jaar geleden de droom had om helemaal BACK TO THE BASICS te gaan. Zo gezegd zo gedaan, hij kocht een oude cottage op het Engelse platteland en zijn avontuur begon.

Hij verbouwde zijn eigen groenten, ving zijn eigen vis, kocht een toompje kippen en er volgde zelfs een stel snoezige roze biggetjes. Hij kookte uiteraard op een houtgestookt fornuis. Gek gezegd was deze levensstijl destijds niet eens zo heel populair. Hoe dan ook... men filmde zijn eenvoudige leven op de cottage en HUGH werd beroemd.

Zijn kleine cottage werd een grote cottage. Zijn eenvoudige groentebedden veranderden in een immense groentetuin. Inmiddels zijn er restaurants en is er behoorlijk wat personeel. Echter een ding is gelijk gebleven... HUGH zelf. Hij is nog altijd die eenvoudige man met een enorme passie voor de natuur. Vanuit deze basis kookt hij de sterren van de hemel. Hij bedenkt en creëert de meest wonderlijke gerechten. Hij is naast kok ook "FOODWRITER" en nog altijd de drijvende kracht achter "RIVER COTTAGE". Wij kijken "RIVER COTTAGE" via onze schotel op CHANEL 4. Heel misschien heb je ook zo'n schotel en lijkt het je wat. Wij vinden het in ieder geval SMULLEN GEBLAZEN, in vele opzichten.

Aangezien wij nog altijd een berg met BIETEN hebben kwam het geweldig goed uit dat HUGH afgelopen week ook met zijn hoofd in de bieten zat. Zodoende bedacht hij een SMULRECEPT: "CHOCOLADE- BIETENIJS".

Lieve mensen... jullie zullen het hoofd schudden en het niet geloven... Maar dit is lekker! Nu kan een mens van CHOCOLADE- BIETENIJS alleen niet leven dus kwam er ook nog een verrukkelijke BIETENSTAMPPOT (zie foto's) bij ons op tafel. Toch leuk dat we weer twee porties BIETEN armer zijn dankzij "RIVER COTTAGE".

CHOCOLADE-BIETENIJS * HUGH FEARNLEY WHITTINGSTALL* RIVER COTTAGE*

BENODIGDHEDEN:
300 gram gekookte en gepureerde bieten
4 x eigeel
100 gram fijne kristalsuiker
200 ml slagroom (ik gebruikte lactosevrije room met oog op de allergie van mijn lieve man)
300 ml volle melk (ik gebruikte lactosevrije melk met oog op de allergie van mijn lieve man)
100 gram donkere chocolade

BEREIDINGSWIJZE:
-Kook allereerst de bieten goed gaar
 -Haal het vel van de gekookte bieten af
-Snij de bieten in stukken en pureer de stukken fijn
-Scheidt 4 x een eierdooier (geel) van het eiwit
-Doe het eigeel in een schone kom.
- Weeg de kristalsuiker af
-Meng de kristalsuiker met het eigeel
-Warm 200 ml melk en de volle hoeveelheid slagroom in een pan tot net onder het kookpunt
-Giet dit warme mengsel over het mengsel van kristalsuiker en eigeel
-Meng dit alles goed door elkaar
-Giet dit homogene mengsel terug in de pan
-Warm het mengsel onder voortdurend roeren tot het indikt tot een gele vla
-Pas op, niet te lang doorkoken want dan verbrand de custard en krijg je klontjes
-Giet de custard in een schone schaal om af te koelen
-Roer af en toe om te voorkomen dat er zich een vel gaat vormen
-Smelt de donkere chocolade au bain de marie (op een waterbad)
-Neem de laatste 100 ml volle melk en meng deze door de gepureerde bieten.
-Als de custard is afgekoeld kun je het bietenmengsel er voorzichtig doorheen scheppen
-Als laatste giet je het custard- / bietenmengsel bij de gesmolten chocolade
-Roer dit alles goed door
-Laat even afkoelen
-Plaats het afgekoelde mengsel in de ijsmachine
-Draai er in 45 minuten een overheerlijke bak met ijs van
-Zet de bak eventueel nog heel even in de vriezer om iets op te stijven

Wat een BIJZONDER RECEPT hè! Wij hebben er echt van genoten. Niet dat we altijd zo luxe eten hoor... maar zo af en toe. En die berg met bieten is natuurlijk een heel goed excuus :-)  

LIEVE GROETEN, Suus & Marcel