zondag 31 maart 2013

A TOI LA GLOIRE...In 1884 werd dit overbekende FRANSE LIED al geschreven door Edmond Budry; "A TOI LA GLOIRE". Wat klinkt dit geweldig mooi in het FRANS vinden jullie niet? Velen onder ons zullen dit lied kennen als; "U ZIJ DE GLORIE". Ook al is dit lied al heel lang geleden geschreven, het is en blijft zo passend en veelzeggend. Wat een VREUGDE, wat een FEEST! We hopen en bidden dat jullie deze dagen met BLIJDSCHAP in het hart mogen vieren!

Originele Franse lied:
À toi la gloire, O Ressuscité!
À toi la victoire pour l’éternité!
Brillant de lumière, l’ange est descendu,
Il roule la Pierre du tombeau vaincu.
À toi la gloire, O Ressuscité!
À toi la victoire pour l’éternité!

Letterlijke vertaling:
Aan U de glorie, O Herrezene!
Aan U de overwinning, in eeuwigheid!
Stralend van licht is de engel neergedaald,
hij rolt de steen van het overwonnen graf.
Aan U de glorie, O Herrezene!
Aan U de overwinning, in eeuwigheid!

Hoe wij dit lied kennen:
U zij de glorie, opgestane Heer,
U zij de victorie, nu en immermeer.
Uit een blinkend stromen daalde d'engel af,
heeft de steen genomen van 't verwonnen graf.
U zij de glorie, opgestane Heer,
U zij de victorie, nu en immermeer.

FIJNE PAASDAGEN allemaal!

LIEFS, Suzanne & Marcel


donderdag 28 maart 2013

OP WEG NAAR PASEN, Engelse broodjes bakken; "HOT CROSS BUNS"In Engeland bestaat de traditie om BROODJES te bakken met daarop EEN KRUIS afgebeeld. Deze BROODJES worden gegeten op "goede vrijdag". Men staat dan stil bij het lijden en sterven van JEZUS. Ze noemen deze BROODJES ook wel: "HOT CROSS BUNS"

Het leek mij (Suzanne) ook een mooi gebaar om in ons dagelijks brood HET KRUIS deze week centraal te stellen. Het raakt ons hart namelijk zo enorm hoe groot dit offer is geweest. Door het zien van HET KRUIS wordt je extra bepaald bij deze GROTE GEBEURTENIS!

HOT CROSS BUNS * ENGELSE BROODJES *

INGREDIËNTEN:       
560 gram tarwebloem, 8 gram gist, 75 gram witte basterdsuiker, 10 gram zout, 60 gram zachte roomboter, 2 eieren, 250 gram vanille sojamelk (lauwwarm), 100 gram rozijnen (even wellen in warm water), 1 eetlepel koekkruiden, een aantal gekonfijte kersen, zonnebloemolie

AFWERKING:
1 ei los geklopt, citroensap, poedersuiker, een aantal gekonfijte kersen  

HOE GA JE TE WERK:
Kneed alle ingrediënten behalve het zout (LET OP: niet de ingrediënten voor de afwerking) tot een soepel deeg. Kneed dit een aantal minuten door. Voeg nu geleidelijk het zout toe. Kneed het deeg nog enkele minuten goed door tot het samenhangend is en niet meer plakt. Vet de deegbal in met olie en laat deze afgedekt een uur rijzen op kamertemperatuur (EERSTE RIJS!)

Verdeel het deeg in bolletjes en laat ze een kwartier rusten. Bol de bolletjes daarna nog even extra op. Leeg de bolletjes naar behoefte op een bakplaat of plaats ze in een gewenste vorm. Bestrijk de bolletjes met een los geklopt ei. Dek de bolletjes opnieuw af en laat ze nog een uur rijzen (TWEEDE RIJS!)

Bak de BROODJES in ruim een kwartier af op 200 graden Celsius. Na het afkoelen kun je glazuur aanbrengen en hierin met in stukjes fijn gesneden gekonfijte kersen EEN KRUIS vormen.   

Vandaag is het WITTE DONDERDAG en er dwarrelen zowaar WITTE SNEEUWVLOKJES uit de hemel. Bijzonder is het zeker. Voor nu is het uitzien naar het PAASFEEST maar OOK naar een lekker warm en zonnig voorjaar! Ooo... wat zijn we daar aan toe...

 Wij zijn "OP WEG NAAR PASEN", jullie ook?

LIEFS, Suzanne & Marcel  dinsdag 26 maart 2013

OP WEG NAAR PASEN...De dagen voor het PAASFEEST zijn voor ons dagen van OVERDENKING, maar ook dagen van DIEPGANG. Afgelopen zondag hebben we daar een prachtige KERKDIENST over gehad (Evangelische Gemeente * Immanuel * Winschoten) We kregen zelfs een Bijbel-lees-rooster mee waarin we stap voor stap naar het PAASFEEST toeleven. Dwars door alles heen, van de diepste diepten tot middenin het lijden met zicht op de GROTE OVERWINNING die de naam "PASEN" mag dragen.

Zijn jullie ook al in VOORBEREIDING en staan jullie stil bij het LIJDEN en STERVEN van onze GELIEFDE HEER JEZUS? Hoe druk we het soms ook kunnen hebben... wat is het goed om voor heel even stil te staan bij dit GROTE WONDER. Ben jij misschien al tot het besef gekomen hoe groot ZIJN LIEFDE voor jou is geweest? En dat Hij alles heeft gegeven om jou te redden! Dat... DAT IS PASEN!

Ga je mee "OP WEG NAAR PASEN" ?

LIEFS, Suzanne & Marcel


vrijdag 22 maart 2013

VOORJAAR in ons kleine Groningse huisje...Omdat het buiten nog zo koud is mag het van ons binnen al gerust VOORJAAR worden. En daar hielp onze lieve buurman een handje aan mee door ons een prachtige bos met FORSYTHIA'S te schenken. Uit zijn eigen tuin wel te verstaan. Ze staan nog in de knop, maar straks... is het hier een zee van GELE BLOEMEN.

Heerlijk, het blij vooruitzicht dat ons streelt! En dat doet ons meer en meer verlangen naar ZONNIGE LENTEDAGEN met aangename temperaturen. Voor nu is het nog even volhouden...

Allemaal een heel FIJN WEEKEND gewenst!

LIEFS, Suzanne & Marcel 

woensdag 20 maart 2013

Tijd voor een lekkere TAART...Vandaag is er een LEKKERE TAART gebakken! Waarom? Omdat het een beetje FEEST is... Onze lieve vrienden Chieljan en Geertrude hebben namelijk dit weekend hun zo lang verwachtte en geliefde ADOPTIEKINDJE in de armen mogen sluiten. Wij kregen gisterenavond bericht dat ze veilig zijn aangekomen in Nigeria. Het KLEINE MEISJE is inmiddels bij hen. Wat een VREUGDE! PRIJS ZIJN GROTE NAAM!

Misschien willen jullie hen ook in gebed dragen dat ze veilig zullen zijn in dit verre land. En dat  heel de papierrompslomp voorspoedig zal verlopen.

CLAFOUTIS * FRANSE KERSENTAART *

BENODIGDHEDEN:
-1 pot met kersen (uitgelekt)
-300 ml houdbare slagroom (goedkope kleine pakjes van buiten het koelvak)
(je kan slagroom ook vervangen door volle melk)
-150 gram patentbloem
-3 eieren
-100 gram suiker
-2 eetlepels suiker
-een paar druppels vanille-essence (bijvoorbeeld van dr. Oetker)
-1 snuf zout
-poedersuiker

ZO GA JE TE WERK:
-Warm de oven voor op 200 graden Celsius
-Laat de kersen uit de pot goed uitlekken (evt. op keukenpapier leggen)
-Meng de kersen met 2 eetlepels suiker
-Meet 300 ml slagroom af en doe deze in een in een schone kom
-Klop 3 eieren los en meng door de slagroom
-Weeg 100 gram suiker af
-Weeg 150 gram bloem af
-Zeef de bloem en meng (met de hand) hier de 100 gram suiker doorheen
-Meng (met de hand) het mengsel van los geklopte eieren / room door het bloem / suikermengsel
-Als laatste voeg je de druppels vanille-essence en het zout toe
-Meng dit alles goed door elkaar (met de hand)
-Neem een ronde lage vorm (geen springvorm) en vet deze in met boter
-Doe de helft van het beslag in de ingevette vorm
-Bak deze in circa 10 minuten voor
-Doe vervolgens de kersen op de reeds gebakken bodem
-Overgiet de kersen met de rest van het beslag
-Laat de taart 30 minuten afbakken in de oven

Serveer de TAART lauwwarm. Bestrooi de TAART met poedersuiker. Een toefje lobbig geklopte slagroom erbij is een aanrader! En... SMULLEN MAAR, op dit lieve kleine meisje natuurlijk!  

LIEFS, Suzanne & Marcel