donderdag 30 mei 2013

Weelderig GROEN...Tussen al het GROEN doe je steeds weer nieuwe ontdekkingen. Zo hebben wij momenteel aan een rek een GROENE HAAG met PEULVRUCHTEN staan. Denk aan KAPUCIJNERS, DOPERWTEN en PEULTJES, en plots is daar de eerste BLOEI!

HIEP, HIEP, HIEP... HOERA!!!  

Dachten we eerst nog dat ze door al de weersomstandigheden het loodje zouden leggen, is daar nu een teken van NIEUW LEVEN. We blijven ons ieder jaar weer verbazen hoe WONDERLIJK het is, dat uit zo'n klein zaadje al dat GROEN ontkiemd.

Verder viert onze JAPANSE KERS nog altijd FEEST, ze is bijna door haar ROZE CONFETTI heen. Zodoende zijn de moestuinbedden bedekt met roze blaadjes, uitgebloeide bloesem wel te verstaan.

Voor de GROENE HAAG met PEULVRUCHTEN staat een rij met SLA haar uiterste best te doen. In alle kleuren, van gekruld tot geschulpt, groeit het dapper door. Al gaat het niet zo hard, de temperatuur is voor de tijd van het jaar toch nog ietwat aan de lage kant.

In de bak naast de PEULVRUCHTEN en SLA begint de SNIJBIET vorm te krijgen. Verder hebben de BIETJES er nog niet zo'n zin in, ze zien uit naar warmte. Gelukkig piepen er hier en daar al wel wat sprietjes boven de grond bij de WORTELTJES.      

Is het niet mooi, al die fases die de TUIN doorloopt. Van ongeloofwaardig klein zaad tot magere kiemspruiten. En vanuit die tere groene sprietjes, sterk groen dat uiteindelijk tot bloei en vruchtzetting mag komen. Ja... wij zijn ieder jaar WEER onder de indruk! Al moeten we dit jaar wel wat meer oefenen in GEDULD :-)    

LIEFS, Suus & Marcelwoensdag 29 mei 2013

De SCHOONHEID van TUINBONEN...Weten jullie het nog toen de kleine TUINBOONTJES gezaaid werden en de STEKJES kort daarop uitgepoot werden? Wat waren ze teer en kwetsbaar. En zie nu... deze BLOEIENDE SCHOONHEDEN fleuren de moestuin achter ons KLEINE GRONINGSE HUISJE schitterend op. Wat een WONDER, Hem komt toe alle eer!

Zie ze eens soepeltjes wiegen op de wind, en van tijd tot tijd komt er zelfs een overweldigende GEUR vrij. Heerlijk ZWOEL en met niets te vergelijken. 

Nu maar hopen dat de LUIZEN wegblijven! En dat de BLOEMENPRACHT zich zal omvormen tot GROTE PEULEN met daarin overheerlijke BOONTJES :-) Om de LUIZEN voor te zijn, ja... want die zijn ook VERZOT op TUINBONEN, halen we de KOPPEN uit de planten. Uit VOORZORG wel te verstaan. Inmiddels zijn er genoeg BLOEMEN gevormd en heeft de ervaring geleerd dat het helaas niet anders kan.

Voor nu is het genieten geblazen, van de SMETTELOOS WITTE BLOEMENZEE en de KOSTELIJKE GEUR :-) Genieten jullie mee van dit WONDER?

LIEVE GROETEN, Suzanne & Marcel 

Psalm 9 vers 2 & 3
Ik zal de Heere loven met heel mijn hart,
ik zal al Uw wonderen vertellen.
In U zal ik mij verblijden en van vreugde opspringen,
ik zal voor Uw naam psalm zingen,
o Allerhoogste! maandag 27 mei 2013

RABARBERTAART a la Appie...


We weten het, er zijn zoveel recepten in de omloop als het om "RABARBERTAART" gaat. Maar deze vrij simpel te maken FRANSE TAART naar het recept van ALBERT HEIJN is wel een heel bijzonder geval. Zo anders en zo smakelijk :-) Zodoende mochten wij dit weekend smullen van dit overheerlijke BAKSEL. Met RABARBER uit de eigen moestuin wel te verstaan. O wat een rijkdom dat er weer TAARTEN gebakken kunnen worden met dauwverse producten, mmm...

Dus volg je de instructies van Appie op en neme men:
150 g koude roomboter
350 g bloem
4 el witte basterdsuiker
snufje zout
2 eieren
500 g rabarber
150 g geleisuiker
1 zakje amandelschaafsel
boter om in te vetten
bloem om te bestuiven

Bereiden:
1. Splits 1 ei en snijd boter in blokjes. Boter, bloem, suiker, zout en eierdooier (eiwit wordt niet gebruikt) met koele hand tot samenhangende bal kneden. Deeg in stuk huishoudfolie wikkelen en minimaal 1 uur in koelkast leggen.
2. Oven voorverwarmen op 200 ºC. Rabarber wassen en in kleine stukjes snijden. Rabarber in kom doen en geleisuiker en amandelschaafsel erdoor mengen. Werkvlak dun met bloem bestuiven en hierop deeg dun uitrollen tot cirkel die iets groter is dan doorsnede van taartvorm. Taartvorm met boter invetten en bekleden met deegcirkel. Rest van deeg bewaren voor ruitpatroon. Taartvorm vullen met rabarbermengsel. Uit rest van deeg lange reepjes snijden. Met reepjes deeg ruitpatroon bovenop vulling maken. Splits het overgebleven ei. Eierdooier los kloppen (eiwit wordt niet gebruikt) en hiermee ruitpatroon bestrijken. Taart 35-40 minuten in oven bakken tot bovenkant goudbruin is.
(bron Albert Heijn, Allerhande, Frankrijk 2)

Ik (Suzanne) heb nog wel een scheutje water aan het DEEG toegevoegd, en het amandelschaafsel vervangen door gemalen amandelen. Verder maakte APPIE op de taart een ruitpatroon van reepjes deeg, ik maakte kleine dotjes.

De combinatie van frisse RABARBER met NOOTJES doet het ook super goed! En de dunne krokante bodem is weer eens wat anders. Lang leve de RABARBER, want nu is de tijd om hier van te genieten! En ere wie ere toe komt, ALBERT HEIJN heeft een compliment verdiend aangaande dit recept :-)

LIEFS, Suus & Marcelvrijdag 24 mei 2013

LUIE MOEDERS...Tja en wat moet je als je een BABY-MUSJE bent en je moeder stopt je de ganse dag vol met KIPPEN-LEGKORREL.

Het is hier op het plaatsje achter ons KLEINE GRONINGSE HUISJE een drukte van belang met MOEDER-MUSSEN en kleine BABY-MUSJES. De BABY'S worden trouw gevuld met voedsel. Maar geen kleine wormpjes en mini-insecten, zoals dit behoord. Niks hoor, veel te lastig. Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan? Die LUIE MOEDERS van tegenwoordig met hun gemaksvoedsel.

Dus duiken de MAMMA'S het kippenhok in en komen met snavels vol BIKS weer naar buiten. De BABY'S openen vol verwachting de kleine snaveltjes en slikken de fabriekskorrel zonder enige moeite zo weg. Hum... alleen of dit nu de bedoeling is?

We moeten er wel een beetje om grinniken, het is een grappig gezicht. Maar we vrezen wel dat de BABY'S misschien "te voedzaam" eten binnen krijgen. Dan hebben we straks OBESITAS-MUSSEN hier op het plaatsje :-)    

LIEFS, Suus & Marcel

donderdag 23 mei 2013

BUITENLEVEN tussen de BUIEN door...
Terwijl de REGENDRUPPELS opdrogen wordt er snel een stoeltje buitengezet. Het BUITENLEVEN in de maand MEI verrast ons momenteel nogal eens met een donker wolkje en wat nattigheid.

Niet dat de TUIN hier mee zit hoor :-) Ze zuigt ieder drupje nauwkeurig op en laat ons DANKBAAR haar GROEI en BLOEI ten volle zien.

Onze SIERKERS heeft haar BLOESEMPRACHT vaarwel gezegd, ze laat al haar ROZE BLOEMETJES in een klap vallen. Wat als resultaat heeft dat onze tuin bedekt is met een dikke laag confetti. De APPELBOMEN van de buurman daarentegen (waar wij zo mooi zicht op hebben) staan nog in volle bloei. Zijn ze niet schitterend!

Terwijl de VOGELS hun lied zingen en een explosie van GEUREN plots vrijkomt laten ze mij met een glimlach weten... dat zij genieten van deze natte maand! Nou dan doen wij dat ook maar :-)

Zien jullie dat schattige KUSSEN in de vorm van een KLAVERTJE VIER? Het is een kunstwerkje van onze buurvrouw! Is het niet schitterend... Zo tussen al het voorjaarsgroen staat het zo gezellig. Dit grappige kussen is ook nog eens een heel degelijk handgemaakt exemplaar. Zo vindt je ze niet snel in de winkels. Knap van haar hè!

LIEFS, Suzanne & Marcel