dinsdag 30 juli 2013

BOSJES uit eigen tuin...



En daar worden wij nu zo blij van... BOSJES BLOEMEN geplukt uit de eigen tuin. Al de kleuren, de diversiteit aan geuren, heerlijk! En je kunt er zo fijn mee variëren. Geen BOSJE is hetzelfde :-)

We hebben zelfs al een paar ZONNEBLOEMEN in de tuin staan. Voor ons is het dan pas echt op en top ZOMER! En als je goed naar een ZONNEBLOEM gaat kijken wordt je stil... Er zit zoveel in, en er gebeurd ook zoveel in zo'n bloemhoofdje :-) De omvorming van de zachte kern in harde zaden bijvoorbeeld, het is en blijft wonderlijk!

Verder mogen we DANKBAAR genieten van DAHLIA'S en ZINNIA'S, dit soort BLOEMEN zijn ook uiterst geschikt om te plukken en op de vaas te zetten. Jullie begrijpen het al, wij zijn hier nog niet UITGEPLUKT :-)

LIEVE GROETEN, Suzanne en Marcel      




maandag 29 juli 2013

De INMAAKKEUKEN draait op volle toeren...

 
Het was ZOMERS WARM de afgelopen dagen en boven de dampende potten en pannen was het TROPISCH WARM :-) Jullie snappen het al, de INMAAKKEUKEN draait in deze tijd weer op volle toeren! Zo waren er vrijdag en zaterdag plots bergen met COURGETTES  in alle kleuren :-) Wat zijn ze toch leuk! Een deel hiervan wordt heel eenvoudig INGEMAAKT op azijn met suiker, ui en kruiden.

Er staat op internet OOK een recept van ALBERT HEYN die hier erg op lijkt. Al gebruik meneer ALBERT slechts 50 ml azijn? Dit kan mijns inziens echt niet. Ook voegen zij er nog een andere groente aan toe, wat ik niet doe. In de loop der jaren heb ik wel geleerd dat de inhoud goed onder het vocht moet zetten. Anders krijg je rare verkleuringen. Zo gaat het prima en krijg je een heerlijk smaakvol zoetzuur bijgerecht.

COURGETTES IN HET ZUUR BENODIGDHEDEN:
 1 kg schoongemaakt vruchtvlees courgette, het liefst GELE COURGETTES :-)
 3 uien
 350 gram suiker
 3 theelepels kurkuma
 3 theelepels mosterdzaad
 een halve liter inmaakazijn

HOE GA JE TE WERK OM COURGETTES IN HET ZUUR TE MAKEN?
-Was allereerst de courgette + schil goed af.
-Snij de vruchten met schil in de lengte door in vier stukken.
-Snij de zaadlijsten eruit (in geval van grote dikke courgettes).
-Snij de courgettes vervolgens in dobbelsteentjes.
- Maak de uien schoon en snij ze in reepjes.
- Breng de inmaakazijn al roerend met suiker en kruiden aan de kook.
- Voeg de courgette en ui toe.
- Breng het weer aan de kook en laat het geheel 5 tot 10 minuten doorkoken.
- Roer de boel steeds even door.
- Vul brandschone gesteriliseerde potten (schuimspaan) met de groente.
-Overgiet de groente daarna met de kokendhete vloeistof.
- Vul de potten goed af zodat alles onder het vocht komt te staan.
-Als je jampotten gebruikt zet ze voor 5 minuten op zijn kop na het vullen. 
- Laat tenminste een week staan (liever langer laten staan).
-Houdt de houdbaarheidsdatum op ongeveer 5-6 maanden.
-Tenzij je de potten weckt dan zijn ze langer houdbaar.

Deze variant is ook heel goed bruikbaar om een smakelijke AARDAPPELSALADE mee te maken. Je hoeft dan slechts een potje van dit lekkers open te trekken en dit te mengen met GEKOOKTE AARDAPPELS (750 gram in dobbelsteentjes gesneden) en een zelfgemaakte DRESSING.

BENODIGDHEDEN DRESSING AARDAPPELSALADE:
3 eetlepels mayonaise
3 eetlepels crème fraiche
een scheutje citroensap
een theelepel mosterd
een snuf zout en peper naar behoefte
eventueel nog wat fijn gesneden bieslook (optioneel)

Let erop dat je het ZOETZURE COURGETTEMENGSEL voor het mengen door de GEKOOKTE AARDAPPELS en DRESSING wel even goed laat uitlekken in een vergiet. Zet de AARDAPPELSALADE voor opdienen enkele uren in de koelkast.

LIEVE GROETEN vanuit de INMAAKKEUKEN!
Suzanne & Marcel




zaterdag 27 juli 2013

Reacties niet geplaatst? geen melding gehad via de mail? Gmailproblemen?

Niet alleen wij ondervonden ineens problemen. Op meerdere blogs is te lezen dat mensen van de ene op de andere dag problemen hebben met het ontvangen van reacties op hun Blogberichten. Zo vroegen sommigen zich af of wij hun reactie ontvangen hadden. Wij moesten helaas zeggen geen melding meer te hebben gehad!? Wij hebben de oorzaak nu gevonden ☺ Onze blogspot is gekoppeld aan een gmail-account. Gmail is onlangs door google gewijzigd. De postvak In bestaat ineens uit tabbladen met categorien. De Primaire inbox, social en reclame. De reacties van Blogspot blijken in de map "social" te belanden en van die map met mails krijg je geen melding dat er mail ontvangen is. Er stonden nu dan ook 40 mailtjes te wachten - LOL. (dank voor de reacties) Veel van de reacties hadden we al handmatig gemodereerd via blogspot, maar nu vonden we de oplossing dit gewoon weer via de mail te kunnen doen. De oplossing is: de categorien gewoon opheffen. Voor wie dat ook wil doen, ga naar gmail, kies het tandwiels rechts, klik op Postvak IN configureren en haal de tabbladen weg. Job done, nu hebben we weer old-school gmail en krijgen we weer netjes een melding als er een meeltje ontvangen is. Alvast een goede zondag gewenst, Marcel en Suzanne

vrijdag 26 juli 2013

ZOMERS GENIETEN (3) :-)


De FRAMBOZEN achter ons KLEINE GRONINGSE HUISJE gaan door de WARMTE ineens zo hard. Sommigen staan letterlijk op klappen. Deze kneusjes zijn daarom niet geschikt om te bewaren of te conserveren. Daarom worden ze direct verwerkt in een lekkere ZOMERSE SMOOTHIE.

Een eenvoudiger recept dan dit bestaat er geloof ik niet, en lekker! Ik nam een half glas vol met FRAMBOZEN (lees kneusjes). Die ik allereerst goed heb geïnspecteerd op ongedierte.

Er zat zelfs een FRAMBOOS bij die het thuis geworden was van een uiterst grappig kevertje met een puntig snuitje :-) Ik heb onze huisvriend voorzichtig laten verhuizen alvorens het hem zijn leven zou kosten :-)

Daarna werd het glas opgevuld met overheerlijke biologische VANILLE-SOJA-DRANK. Even pureren met de staafmixer, de pitjes verwijderen door het geheel door een fijnmazig zeefje te gieten.

Mijn lieve man is namelijk allergisch voor heel veel pitten, noten en zaden, vandaar. Je kan de pitjes er natuurlijk ook gewoon inlaten. Zo kan manlief tot ons verdriet sinds vorig jaar ineens geen bramen meer verdragen. Totdat ik er sap en gelei van maakte waarbij ik de pitjes verwijderde. Sindsdien is er niets meer aan de hand.

Eind goed al goed en zo kunnen wij saampjes toch nog heerlijk ZOMERS GENIETEN :-)

Een fijn WEEKEND allemaal!
GENIET met volle teugen,
nu het nog kan :-)

LIEVE GROETEN, Suus & Marcel        




donderdag 25 juli 2013

In de BONEN op het plaatsje...



Op het plaatsje tussen ons KLEINE GRONINGSE HUISJE en de schuur in werden gisterenmiddag de laatste TUINBONEN van de moestuin bij huis verwerkt. Terwijl een zacht ZOMERBUITJE de zwoele ZOMERDAG opfriste werd er gestaag voort gedopt.

De REGENDRUPPELS drupten rustig neer en hulden mij (Suzanne) in een uniek zwoel ZOMERS PARFUM. Dit zanderige luchtje deed mij beseffen dat echt ZOMER is. Zoiets heb je immers alleen bij hoge temperaturen. Het was een heerlijke ervaring!

Misschien is het jullie opgevallen dat er zoveel BLOEMEN op ons plaatsje staan. Deze BLOEMEN, de grote vanillekleurige AFRIKANEN en de rode GERANIUMS, zijn allemaal uit zaad zelf opgekweekt. Het grootste deel van het zaad is zelfs zelf gewonnen uit de BLOEMEN van vorig jaar. En dan te bedenken dat het allemaal is begonnen op een koude winterdag in februari :-)

Leuk hè dat je door een beetje huisvlijt geen bakken met geld aan dit soort dingen HOEFT uit te geven. Eerlijk is eerlijk, het kost wel tijd. En een berg met geduld. Toen half Nederland al in de bloeiende BLOEMEN zat begonnen ze bij ons net knopjes te krijgen :-) Toch vonden wij dat niet erg. Het is uiteindelijk allemaal goed gekomen, en dat maakt ons DANKBAAR! Niet alleen voor de BLOEMEN maar ook voor die tafel vol met TUINBONEN :-)

LIEVE GROETEN, Suzanne en Marcel



woensdag 24 juli 2013

In VERWONDERING op het AARDAPPELVELD



1)O lieflijk AARDAPPELVELD...
dit is de plek waar meer dan schoonheid TELT.
Want onder de grond neem je voor ons ongekende vormen AAN,
ik wil je ten volle beleven en ben middenin je gaan STAAN.

2)O lieflijk AARDAPPELVELD...
van boven slechts een groentje doch van onderen een echte HELD.
Ik probeer te beseffen hoe dit alles dan toch zomaar KAN,
tot ik ontdek dat je onderdeel bent van Zijn groots PLAN.

3)O lieflijk AARDAPPELVELD...
je wonderbaarlijke vermenigvuldiging is niet ontstaan door de mens en haar zakken GELD.
Het is Zijn scheppingskracht die je ooit eens bracht tot LEVEN,
je mag onze magen nog altijd dankbaar vullen door Zijn ZEGEN.


4)O lieflijk AARDAPPELVELD...
je brengt mij met heel je verschijning tot ontroering dat ik zelfs SMELT.
Overmand door Zijn grootheid die jou eens SCHIEP,
Hij... die vanaf het prilst begin zelfs dat eenvoudige vruchtje zo wonderlijk tot leven RIEP.

GENESIS 1 vers 11 en 12 (HSV)
En God zei: Laat de aarde groen doen opkomen, zaaddragend gewas, vruchtbomen, die naar hun soort vrucht dragen, waarin hun zaad is op de aarde! En het was zo.
En de aarde bracht groen voort, zaaddragend gewas naar zijn soort en bomen die vrucht dragen waarin hun zaad is, naar hun soort. En God zag dat het goed was.

In onze provincie zijn momenteel zoveel schitterende AARDAPPELVELDEN te bewonderen dat wij er vandaag graag 1 aan jullie laten zien. Geniet ervan!

Hebben jullie trouwens weleens nagedacht over hoe wonderlijk het is dat als je 1 aardappel in de grond stopt er wel tussen de 10 en 25 nieuwe aardappels uit kunnen ontstaan? Wij zijn er nog altijd enorm van onder de indruk :-)

LIEVE GROETEN, Suzanne & Marcel