maandag 30 september 2013

Met de GROETEN van TANTE GREET :-)Lieve mensen, dit WEEKEND hebben wij onze kans nog maar eens waar genomen en hebben een dagje heerlijk genoten in het Duitse OST-FRIESLAND; "GREETSIEL". Dit wonderschone HAVENPLAATSJE is in de zomer altijd overvol en druk. Maar op zo'n zomers herfstdagje in September is dit niet meer het geval. "GEZELLIG DRUK" is voor deze tijd van het jaar de juiste bewoording.

Het is een genoeglijk oud plaatsje met kleine oude straatjes. Ook de mooie oude panden stralen iets uit van de ZEE. Een sfeervolle HAVEN vol met kleurrijke VISSERSBOTEN maakt het geheel compleet. De winkels in GREETSIEL zijn ook anders dan anders. Kleine unieke winkeltjes vol met typische OST-FRIESE producten als THEE, kleding van SCHAPENWOL en onder andere producten van SCHAPENMELK vullen de kneuterige straatjes. De dijken aan het wad bij GREETSIEL en de dorpjes in het verlengde hiervan lopen namelijk vol met SCHAPEN :-)

Tja... op zo'n moment zou je nog slechts 1 ding wensen; zo'n gezellige TANTE wonend in het OST-FRIESE GREETSIEL waar je met grote regelmaat op de THEE zou kunnen gaan :-)

We hopen dat jullie deze laatste ZOMERSE DAGEN ook hebben mogen genieten van het ZONNETJE!

EEN FIJNE WEEK ALLEMAAL!

LIEFS, Suzanne & Marcel

vrijdag 27 september 2013

Schattig KAARTJE...Soms ontvang je per post, zo heerlijk ouderwets, een schattig KAARTJE met HERTJES. Een KAARTJE dat spreekt van een AANKONDIGING. Een stukje papier dat een reis heeft afgelegd om te vertellen dat er VISITE komt. Net als VROEGER...

Zodoende kwam er VISITE in ons KLEINE GRONINGSE HUISJE deze week. Het was gezellig. De taart werd gebakken en de pudding werd gekookt :-) Zelfs het bosje verse bloemen uit eigen tuin op de keukentafel heeft zijn best gedaan om die ouderwetse gezelligheid te creëren. Het was genoeglijk, we hebben een goede tijd gehad!

Misschien was het vroeger zo gek nog niet... Dan wist je tenminste een week van te voren dat je gasten zou krijgen. Het stukje papier werd zorgvuldig beschreven en werd op tijd aan huis afgegeven. Want daar zorgde de postbeambte hoogst persoonlijk voor! Vervolgens werd er vol verwachting uitgezien naar dat wat komen zou.

Vandaag de dag heb je soms van die snelle mailtjes die in 1 druk op de knop alle rust en vrede weten te verstoren. Er is geen tijd meer voor het bakken van een taart, voor het koken van pudding en het plukken van bloemen.

We zijn uiteraard DANKBAAR voor deze kennis en techniek, want zie mij hier nu typen :-) Maar soms is het toch ook wel heel erg leuk, als het voor even, weer net als VROEGER is :-)

EEN FIJN WEEKEND ALLEMAAL!
LIEFS, Suzanne & Marcel

donderdag 26 september 2013

BORLOTTI-bonen :-)


Eindelijk mocht het ervan komen, de BORLOTTI-BONEN konden worden geplukt, gepeld en geproefd! Wat een vreugd :-) 

Deze overheerlijke Italiaanse soort is een BOON die uiterst geschikt is om het drogen. Maar uiteraard ook om vers te eten. De vreugde was natuurlijk extra groot omdat het een BOON betreft die je niet vers in de winkels kunt verkrijgen. Hoe exclusief wil een mens het hebben :-)

Het uiterlijk van deze BOON is een plaatje. Zowel de SCHIL als de BOON binnenin zijn schitterend om te zien. In een heel jong stadium schijn je deze peulen ook als snijboon te kunnen eten. Eigenlijk is dat wel een beetje zonde, tenzij je er hele bergen van hebt. Ze zijn het wachten namelijk meer dan waard :-)

Onze Italiaanse BONEN komen dicht in de buurt bij de Hollandse KIEVIETSBONEN. Deze kun je gedroogd en wel soms vinden bij Albert Heyn en bij goed gesorteerde toko's.

De smaak van deze BORLOTTI-BONEN is echt uniek, zacht romig en licht nootachtig. Wij hebben zelden zo'n smakelijke BOON geproefd. We hebben dit speciale RAS op de kop getikt bij een ZAADHANDEL, het was slechts een klein zakje dure zaden. Maar ja... dat heb je ook wel wat :-)  

Allereerst hebben we KOSTELIJK GENOTEN van 1 maaltje, het tweede maaltje wordt gedroogd en volgend jaar gezaaid. Zo kunnen we ons kleine, een beetje zelfvoorzienende boeltje, draaiende houden. Hi Hi... regeren is vooruitzien. Dus staan we nu te watertanden bij de reeds DROGENDE BONEN :-)

LIEFS, Suzanne & Marcel    dinsdag 24 september 2013

Plukken maar...


Momenteel genieten wij dagelijks van de rijkdom dat we  schaaltjes met BRAMEN kunnen plukken. Het is keer op keer weer een feestje om de schutting vol met BRAMENSCHEUTEN langs te gaan. Voor ons is iedere BRAAM een ware traktatie :-)

Omdat onze BRAMEN langzaam aan en niet allemaal tegelijk rijp zijn, gaan kleine porties schoongemaakt en wel in de vriezer. Alle kleine beetjes worden uiteindelijk een grote berg.

Naast de overbekende GELEI, JAM, SAP, SIROOP en TAART maken wij er hier ook SORBETIJS met WIJN van. Je kunt dit recept vinden op de volgende website:
 
http://koken.blogo.nl/2009/09/18/recept-artacucina-bramensorbet/

Dit recept komt van oorsprong uit het boek:
"ARTACUCINA 2" van WIEBKE VAN DER SCHEER & MAGRE MEYER. 

De website waar wij naar verwijzen is van KARIN LUITEN, zij is een culinair journaliste. Het betreft hier onder andere een RECENSIE van dit KOOKBOEK.

Het is met recht een heerlijk RECEPT, voor ons is het alleen iets te zoet. Wij nemen de SUIKER in mindering, dit is goed te doen trouwens. Ook hebben wij dit IJS gemaakt met CITROENMELISSE in plaats van basilicum. Dit heeft meer te maken met het feit dat wij heel veel CITROENMELISSE hebben en momenteel even geen basilicum.

BRAMENSORBET met CITROENMELISSE is een kostelijke COMBINATIE trouwens :-) Het is een heerlijk HERFSTTOETJE om een SOMBERE DAG om te buigen tot een BLIJDE DAG met een gouden randje :-)

LIEVE GROETEN, Suzanne & Marcel 
   


maandag 23 september 2013

Lief en leed van onze KIPJES...Er is de afgelopen weken een hoop LEED geweest onder onze zo geliefde KIPJES. Nieuwe huisgenootjes kwamen en nieuwe huisgenootjes gingen. Totaal kwamen er 4 KIPPEN waarvan er 3 ernstig ZIEK bleken en terug moesten naar de fokker. Alleen onze geliefde DOTJE bleef over. Maar ook DOTJE bleek ZIEK te zijn. Toch hebben we niet opgegeven...

We hebben dit beestje NIET terug gebracht naar de fokker. Dat konden we gewoon niet. We zijn DOTJE met al wat in ons is gaan verplegen, ze werd apart gezet in de blokhut. Ze kreeg alle zorg die nodig was met  allemaal lekkere hapjes en papjes. Maar ook een noodvaccin, heel veel liefde en extra vitamine in het drinkwater. We hebben natuurlijk ook voor haar gebeden. En dan nu het WONDER... Van verlamd en blind aan 1 oog is ze helemaal genezen!

Al onze KIPPEN vertoonden hier en daar wat lichte ongemakken na dit drama. Ze hebben allemaal een noodvaccin en extra vitaminen gekregen. Ook zij zijn momenteel allen nog in leven! Jullie begrijpen dat we DANKBAAR zijn. Al zijn we nog steeds wel extra alert en heel voorzichtig.   

MAAR ER WAS MEER...
Zo zag manlief een poosje geleden een advertentie op marktplaats staan. Er zouden een stelletje KIPJES voor weinig te koop zijn. Eerlijk is eerlijk, ons hoofd stond hier op dat moment niet echt naar ten tijde van het drama van de fokker en ziekte. Maar iets in ons vertelde dat we daar naar toe moesten gaan.

Tot onze verbazing bleek het op het adres te zijn waar wij ons HAANTJE KEES destijds brachten. Weten jullie het nog? KEES was dat lieve KUIKENTJE dat hier op ons erf werd  geboren, de schattige foto's getuigen hier nog dagelijks van. 

De eigenaar bleek ernstig ziek geworden te zijn, hij kon niet meer goed voor zijn dieren zorgen. Haast al zijn KIPPEN bleken opgegeten te zijn door roofdieren? Het precieze verhaal weten wij niet, maar onze KEES was er in elk geval niet meer.

Marcel mocht zijn laatste drie HENNETJES meenemen die hij in niet al te beste staat daar aantrof. Het is een schrijnend verhaal. Deze scharreltjes moesten gewoon mee naar ons KLEINE GRONINGSE HUISJE. We ontdekten dat ze enorm uitgehongerd waren, ze hebben drie dagen achtereen zo'n beetje alles opgegeten wat ze maar zagen. In het begin aten ze zelfs zaagsel. Ze waren zwaar getraumatiseerd en vooral heel zwak in de pootjes. Inmiddels zie je ze opdikken en meer vertrouwen krijgen. We weten niet precies hoe oud ze zijn en of ze überhaupt na deze ontbering wel oud zullen worden. Wat we wel weten is dat wij ze mochten redden van een verdrietig leven. Al GENIETEN ze hier maar een paar maanden geeft ons dit al een goed gevoel.

Kijk maar eens hoe onze TANTE BETS hier heerlijk met een ZONNEBLOEM in de weer is. Het was namelijk gisteren voor het eerst dat ze zelf naar buiten durfde te wandelen en lekker aan de scharrel ging met een ZONNEBLOEM :-) Zoiets geeft dan, na al het LEED, toch een lach op je gezicht!

LIEFS, Suzanne & Marcel

vrijdag 20 september 2013

(4) POMPOENENPARADE...Ook vandaag nemen wij jullie weer mee in onze POMPOENENZEGEN, en stellen wij met plezier aan jullie voor...

"MINI HONEY BEAR SQUASH"

De ZOETSTE en KLEINSTE van alle soorten die we dit jaar mochten verbouwen :-) Het heeft bijna iets weg van FRUIT. Al moet je dit POMPOENTJE toch echt wel GAREN, je kunt dit HARDE VRUCHTJE niet zo eten. Eenmaal gaar is het vruchtvlees ZACHT geworden en hapt het heerlijk weg. Het schijnt heel lekker te zijn om in de oven te bereiden met wat bruine basterdsuiker die je er halverwege overheen strooit. We zijn benieuwd en gaan dit natuurlijk nog uitproberen :-)

Verder ontdekten we dat er veel VITAMINE C in zit en FOLAAT/FOLIUMZUUR. Maar verder kunnen we echt niet veel vinden over dit bijzondere gevalletje. Wat recepten aangaande lijkt het ons leuk om zelf iets uit te dokteren. Zo'n ZOET POMPOENTJE zal vast ook goed smaken in een CHUTNEY of in JAM?

We houden jullie op de hoogte wat de bevindingen zijn :-)

LIEFS, Suzanne & Marcel