dinsdag 21 januari 2014

AARDPERENSOEP...


Wat een RIJKDOM... Vanmiddag werden er nog verse AARDPEREN uit de moestuin opgegraven! Om eerlijk te zijn... die in de moestuin staan nog steeds in de volle grond te wachten op een volgend AARDPERENGERECHTJE :-) Maar deze vrolijke jongens werden opgegraven uit de grote zinken teil, eveneens rijkelijk gevuld met AARDPEREN. Is het niet geweldig om dit soort heerlijkheden zelfs in JANUARI vers te kunnen oogsten uit de eigen tuin :-)

En toen moest er natuurlijk GEKOOKT worden met AARDPEREN. Er werd gekozen voor een eenvoudig maar reuze lekker AARDPERENSOEPJE. De SOEP is als volgt bereidt...

(goed voor tenminste 6 volle borden soep...)

-ongeveer 3 kwart vergiet aardperen +/- 700 gram
-1 liter groentebouillon getrokken uit 2 biologische tabletten
-5 middelgrote uien
-4 knoflooktenen
-1 rode puntpaprika 
-2 blaadjes laurier
-zeezout en zwarte peper (vers gemalen)
-ongeveer 200 gram witte champignons
-een beetje paneermeel
-boter om ui in te fruiten / paprika + champignons in te bakken

*Kook van twee bouillontabletten 1 liter groentebouillon
*Snij de uien in ringen

*Bak de uien in boter in een soeppan glazig
*Knijp hierboven 4 tenen knoflook uit
*Schep het geheel nog even om en om
*De aardperen moeten worden gewassen
*Vervolgens met schil en al in grove stukken gehakt worden
*Doe de stukken bij de uien en knoflook.

*Hier overheen giet je voldoende bouillon tot de boel net onder komt te staan
*Je houdt wat bouillon over!
*Vervolgens breng je het geheel aan de kook samen met de laurierbladeren (later verwijderen)
*Laat het ongeveer een klein half uur op een laag pitje sudderen
*Pureer de soep met een staafmixer
*Breng de soep op smaak met peper en zout
*Snij de puntpaprika in kleine stukjes
*Bak in een wok de stukjes even kort op
*Doe de stukjes paprika bij de gepureerde soep
*Bak de champignons op
*Voeg halverwege wat zeezout toe
*Tegen het einde; strooi wat paneermeel bij de champignons 
*Bak het paneermeel kort mee
*Maal nog wat zwarte peper boven het geheel
*Doe een flinke schep soep in een diep bord
*Plaats in het midden een hoopje kruimig gebakken champignons. 

Een overheerlijke AARDPERENSOEP is het resultaat. Zacht, zoet en romig van smaak :-) Reken maar dat dit genieten was op deze grauwe mistige dag :-)

En jullie zien het goed... er is ook wat werk BUITEN verricht. Zo werden de uien BUITEN in ringen gesneden. En de AARDPEREN zijn ook BUITEN van hun grootste vuil ontdaan. Vandaar een fotoserie in de MISTIGE BUITENLUCHT :-)  

LIEFS, Suzanne & Marcel