maandag 13 januari 2014

KOKEN op een HOUTGESTOOKT FORNUIS , deel1, VUUR MAKEN...Het lijkt allemaal zo eenvoudig om een VUURTJE op te stoken. Maar het AANMAKEN van een HOUTGESTOOKT FORNUIS is toch best nog wel een kunst. Met Chemische AANMAAKBLOKJES  is het een stuk gemakkelijker, maar die zijn natuurlijk helemaal uit den boze. Er bestaan ook natuurlijke milieuvriendelijke AANMAAKBLOKJES, maar die zijn weer behoorlijk aan de prijs. Dus waar kies je voor?

VERGEET ALLEREERST NIET OM ALLE VENTILATIEKANALEN VAN DE HOUTKACHEL/VAN HET HOUTGESTOOKTE FORNUIS OPEN TE ZETTEN VOORDAT JE HET VUUR AANMAAKT!!!
 
Tegenwoordig raad men aan om een HOUTKACHEL/HOUTGESTOOKT FORNUIS aan te steken van BOVENAF. Dat wil zeggen: je bouwt een stapeltje hout op met voldoende ruimte ertussen. BOVENOP leg je 4 AANMAAKBLOKJES en wat dunne takjes. Vervolgens steek het dunne spul BOVENOP en de AANMAAKBLOKJES aan. 

Deze nieuwe inzichten beweren dat er dan minder as en roet zou ontstaan. De luchttoevoer zou beter zijn en het hout schijnt een langere brandduur te hebben. Dit klinkt allemaal heel mooi, maar dan moet je bij het OPSTOKEN dus wel aan de PRIJZIGE AANMAAKBLOKJES. Ze beweren zelfs dat je er 4 stuks per keer voor nodig hebt.    

Wij persoonlijk voelen meer voor het AANSTEKEN van ONDERAF. En dan ook nog het liefst zonder AANMAAKBLOKJES. Heel simpel met materiaal uit de natuur en op de meer zelf-voorzienende toer. Eerlijk is eerlijk, ook wij gebruiken wel eens een AANMAAKBLOKJE, als er bijvoorbeeld weinig tijd is. Ook gebruiken wij het liefst geen KRANTEN bij het aanmaken, aangezien die een enorme rookontwikkeling en roet geven :-(

Wij bouwen van kleine flinterdunne stokjes en takjes (DROOG) een kleine wigwam. Je kunt een heleboel DROOG materiaal gewoon in de natuur vinden om het VUUR even te helpen met oplaaien. 

Eenmaal brandend (aangestoken met een lucifer) bouwen wij de wigwam uit met ietwat dikkere plankjes en takken. Het 1 steekt het ander vanzelf aan. Mits je het goed opbouwt en er ruimte is tussen de verschillende lagen. Gooi je een dik zwaar blok op een mager VUURTJE dat net brand doof je het vuur direct uit. Je moet jezelf daarin wat oefenen.

Als het VUUR eenmaal brand en het betreft een FORNUIS waarop je wilt gaan KOKEN is het in sommige gevallen wijs om naar de HOUTSOORT te kijken die je gaat verbranden. Hoe harder het hout des te meer warmte er vrijkomt. Bij het bakken van pizza's bijvoorbeeld heb je een hoge temperatuur nodig.

GOOI ECHTER NOOIT TEVEEL HOUT OP HET VUUR!!!

De temperatuur kan dan te hoog oplopen en voor je het weet heb je brand. Vooral met de hardere HOUTSOORTEN moet je uitkijken. Bedenkt dat kooltjes ook veel warmte afgeven, je hoeft dus niet altijd een hoog vlammend VUUR te hebben om op EEN FORNUIS te kunnen koken. Op deze manier spaar je kostbaar HOUT uit.

Wij proberen vaak afvalresten HOUT te verkrijgen. De stukken die worden weggegooid bij TIMMERFABRIEKEN/ BOUWMARKTEN/SNOEIAFVAL kunnen nog prima dienen als BRANDSTOF. Mits ze goed gedroogd zijn natuurlijk! Gortdroog HOUT geeft een lange brandduur. Door AFVALRESTEN te gebruiken hoeven er niet onnodig bomen gekapt te worden. Dit is een goede keuze wat RECYCLING aangaande. 

Maak (hak of zaag) het HOUT ook altijd klein, in bruikbare formaten. Op deze manier zijn de stukken HOUT beter brandbaar en ondersteun je een goede verbranding. HOUTKACHELS en FORNUIZEN van tegenwoordig zijn gelukkig wel zo gebouwd dat ze door hun bouw een hoog rendement hebben. Dat wil zeggen dat het HOUT op een goede efficiënte manier verbrand en er weinig tot zeer weinig schadelijke afvalstoffen vrijkomen. Wat wil een mens nog meer :-)

En nu nog even heel eerlijk onder elkaar gezegd... KOKEN op een HOUTGESTOOKT FORNUIS is echt niet voor iedereen weggelegd. Het klinkt als een enorme luxe zo'n FORNUIS, maar dat is toch niet helemaal de realiteit. Het is in feite BACK TO THE BASICS. In de arme landen om ons heen (Polen, Hongarije, Roemenië enz) wordt er nog steeds zo gekookt, uit armoede. 

Het moet passen in je levensstijl. Er komt een hoop werk bij kijken. Maar als je er een passie voor hebt, dan heb je het er voorover. En geniet je er juist dubbel en dwars van :-)
 
Zo lieve mensen... Het VUUR brand, de volgende keer een krabbel over de POTTEN & PANNEN die gebruikt kunnen worden op een HOUTGESTOOKT FORNUIS :-)

LIEFS, Suzanne & Marcel